‘Ultrasnelle laadpalen zijn vooral interessant voor snelweglocaties’

De focus van tankstations verschuift steeds verder naar nieuwe brandstoffen en snellaadpalen. Deze overgang naar groenere alternatieven brengt een hoop vragen met zich mee. “Het beleid van de overheid is afgelopen jaren bepaald niet consistent gebleken. Wie nu een forse investering doet – in een snellader of een waterstofinstallatie – wil wel zeker weten dat het roer over vijf jaar niet weer omgegooid wordt”, benadrukt John Dijkman, commercieel directeur bij totaalleverancier Hamer.

Al jaren is het Gelderse bedrijf een vertrouwd gezicht bij verbouwingen van tankstations en het onderhoud van installaties in de Benelux. Hamer is actief voor zowel de grote oliemaatschappijen als voor zelfstandige ondernemers. ‘’Hamer installeert zelfstandig of in opdracht van leveranciers of dealers laadpalen voor elektrische auto’s met op dit moment een laadvermogen tot 350 kW. En dat is een hele mooie aanvulling op onze activiteiten op het gebied van duurzame brandstoffen’’, vertelt Dijkman.

Dit laadvermogen zal in de toekomst verder groeien. “We hebben onder meer een samenwerking met Allego waarmee we al op diverse locaties in Nederland ultrasnelladers geplaatst hebben. Deze zijn voorbereid op de nieuwste generatie elektrische automodellen.” Ook op het gebied van onderhoud en service hebben we de afgelopen 2 jaar ervaring opgedaan. Deze ervaring kunnen we nu volledig inzetten nu de uitrol van elektrische auto’s een vlucht neemt’’, legt Dijkman uit.

Het begon een aantal jaar geleden voor Hamer met de installatie van de zogenaamde huis-tuin-en-keuken-palen. Die werden vooral geplaatst bij bedrijven en in de openbare ruimte. Ondertussen is er ook steeds meer vraag naar ultrasnelle laadpalen. Niet alleen van nieuwe partijen zoals Van der Valk, McDonalds en La Place, maar ook van tankstations. “Deze ultrasnelle laadpalen zijn vooral interessant voor snelweglocaties. En voor tankstations die in de buurt van toegangswegen en op- en afritten van de snelweg liggen. Bestuurders die een bijna lege batterij hebben, gaan echt niet te ver omrijden.”

Aanpassingen infrastructuur

De opkomst van snellaadpalen vergt wel wat van de huidige infrastructuur. “Je kunt dit soort snelladers echt niet zomaar overal neerzetten. Het netwerk is daar niet geschikt voor en moet in de meeste gevallen verzwaard worden. Het is afhankelijk van je leverancier hoeveel tijd dit in beslag neemt. Dat kan soms erg lang duren. Ik ken tankstations die bijna een jaar moeten wachten. Dat is natuurlijk erg frustrerend. In die tussentijd kun je weinig anders dan wachten.”

Hamer biedt aan tankstations het totale pakket aan, van aanvraag van vergunningen tot aansluiting, service en onderhoud. “Een groot voordeel is dat we ons bezighouden met alle brandstoffen. We kunnen daardoor de klanten goed adviseren en de voors en tegens van alle alternatieven goed op een rijtje zetten.” In vergelijking met een waterstofinstallatie of een LNG-vulpunt is de investering in een snellader een stuk lager. “We merken op dit moment echt dat er zaken aan het veranderen zijn. Oliemaatschappijen gaan breder inzetten en schakelen meer en meer over op groener ondernemen. Er worden zonnepanelen op het dak van tankstations gelegd, snelladers zijn in opkomst en ook andere brandstoffen komen eraan.”

Mix van alternatieven

Bij Hamer wordt achter de schermen hard gewerkt aan de brandstoffen van de toekomst. “Er zijn nog veel openstaande vragen. Welke richting gaan we uiteindelijk op? Gaan we laden of toch tanken? Het beleid is mij wat te veel gericht op elektrisch rijden. Terwijl er op dit moment al grote stappen kunnen worden gezet met alternatieve brandstoffen die direct zorgen voor een vermindering van de uitstoot.” Dijkman gelooft komende jaren vooral in een mix van alternatieven. “Je zult echt per doelgroep moeten kijken welke brandstof op dat moment het meest interessant is, zowel qua kosten als qua uitstootcijfers. Dan bereik je onder de streep het meest gunstige resultaat. Meer info over al onze laadoplossingen is op onze website te vinden.

De energietransitie gaat de wereld van mobiliteit en vervoer komende decennia op z’n kop zetten. Maar wat zijn de gevolgen voor gebruikers én aanbieders van auto’s en brandstoffen? Wordt het tanken of laden? Vakbladen Automobiel Management en TankPro.nl organiseren op 6 en 7 november bij Expo Houten het nieuwe evenement GreenFleet Event 2019. Het evenement vindt gelijktijdig plaats met de Tankstation Vakbeurs. Registreren is mogelijk op www.greenfleetevent.nl.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Ultrasnelle laadpalen zijn vooral interessant voor snelweglocaties’ | TankPro.nl

‘Ultrasnelle laadpalen zijn vooral interessant voor snelweglocaties’

De focus van tankstations verschuift steeds verder naar nieuwe brandstoffen en snellaadpalen. Deze overgang naar groenere alternatieven brengt een hoop vragen met zich mee. “Het beleid van de overheid is afgelopen jaren bepaald niet consistent gebleken. Wie nu een forse investering doet – in een snellader of een waterstofinstallatie – wil wel zeker weten dat het roer over vijf jaar niet weer omgegooid wordt”, benadrukt John Dijkman, commercieel directeur bij totaalleverancier Hamer.

Al jaren is het Gelderse bedrijf een vertrouwd gezicht bij verbouwingen van tankstations en het onderhoud van installaties in de Benelux. Hamer is actief voor zowel de grote oliemaatschappijen als voor zelfstandige ondernemers. ‘’Hamer installeert zelfstandig of in opdracht van leveranciers of dealers laadpalen voor elektrische auto’s met op dit moment een laadvermogen tot 350 kW. En dat is een hele mooie aanvulling op onze activiteiten op het gebied van duurzame brandstoffen’’, vertelt Dijkman.

Dit laadvermogen zal in de toekomst verder groeien. “We hebben onder meer een samenwerking met Allego waarmee we al op diverse locaties in Nederland ultrasnelladers geplaatst hebben. Deze zijn voorbereid op de nieuwste generatie elektrische automodellen.” Ook op het gebied van onderhoud en service hebben we de afgelopen 2 jaar ervaring opgedaan. Deze ervaring kunnen we nu volledig inzetten nu de uitrol van elektrische auto’s een vlucht neemt’’, legt Dijkman uit.

Het begon een aantal jaar geleden voor Hamer met de installatie van de zogenaamde huis-tuin-en-keuken-palen. Die werden vooral geplaatst bij bedrijven en in de openbare ruimte. Ondertussen is er ook steeds meer vraag naar ultrasnelle laadpalen. Niet alleen van nieuwe partijen zoals Van der Valk, McDonalds en La Place, maar ook van tankstations. “Deze ultrasnelle laadpalen zijn vooral interessant voor snelweglocaties. En voor tankstations die in de buurt van toegangswegen en op- en afritten van de snelweg liggen. Bestuurders die een bijna lege batterij hebben, gaan echt niet te ver omrijden.”

Aanpassingen infrastructuur

De opkomst van snellaadpalen vergt wel wat van de huidige infrastructuur. “Je kunt dit soort snelladers echt niet zomaar overal neerzetten. Het netwerk is daar niet geschikt voor en moet in de meeste gevallen verzwaard worden. Het is afhankelijk van je leverancier hoeveel tijd dit in beslag neemt. Dat kan soms erg lang duren. Ik ken tankstations die bijna een jaar moeten wachten. Dat is natuurlijk erg frustrerend. In die tussentijd kun je weinig anders dan wachten.”

Hamer biedt aan tankstations het totale pakket aan, van aanvraag van vergunningen tot aansluiting, service en onderhoud. “Een groot voordeel is dat we ons bezighouden met alle brandstoffen. We kunnen daardoor de klanten goed adviseren en de voors en tegens van alle alternatieven goed op een rijtje zetten.” In vergelijking met een waterstofinstallatie of een LNG-vulpunt is de investering in een snellader een stuk lager. “We merken op dit moment echt dat er zaken aan het veranderen zijn. Oliemaatschappijen gaan breder inzetten en schakelen meer en meer over op groener ondernemen. Er worden zonnepanelen op het dak van tankstations gelegd, snelladers zijn in opkomst en ook andere brandstoffen komen eraan.”

Mix van alternatieven

Bij Hamer wordt achter de schermen hard gewerkt aan de brandstoffen van de toekomst. “Er zijn nog veel openstaande vragen. Welke richting gaan we uiteindelijk op? Gaan we laden of toch tanken? Het beleid is mij wat te veel gericht op elektrisch rijden. Terwijl er op dit moment al grote stappen kunnen worden gezet met alternatieve brandstoffen die direct zorgen voor een vermindering van de uitstoot.” Dijkman gelooft komende jaren vooral in een mix van alternatieven. “Je zult echt per doelgroep moeten kijken welke brandstof op dat moment het meest interessant is, zowel qua kosten als qua uitstootcijfers. Dan bereik je onder de streep het meest gunstige resultaat. Meer info over al onze laadoplossingen is op onze website te vinden.

De energietransitie gaat de wereld van mobiliteit en vervoer komende decennia op z’n kop zetten. Maar wat zijn de gevolgen voor gebruikers én aanbieders van auto’s en brandstoffen? Wordt het tanken of laden? Vakbladen Automobiel Management en TankPro.nl organiseren op 6 en 7 november bij Expo Houten het nieuwe evenement GreenFleet Event 2019. Het evenement vindt gelijktijdig plaats met de Tankstation Vakbeurs. Registreren is mogelijk op www.greenfleetevent.nl.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.