Tankstations EG Group gaan ook dieselvervanger HVO aanbieden

EG Retail, onderdeel van EG Group, wordt toegevoegd als nieuwe distributiepartner van de hernieuwbare diesel van Neste. Dat heeft topman Carl Nyberg van het Finse olieconcern bekendgemaakt tijdens de opening van het nieuwe kantoor in Hoofddorp. De HVO, waarmee een CO2-reductie van 90 procent kan worden gerealiseerd, zal eind dit jaar verkrijgbaar zijn bij meer dan zestig tankstations in Nederland. Andere distributeurs van de alternatieve brandstof zijn Future Fuels, Calpam SMD Olie en Tamoil Nederland.

Neste, dat ’s werelds grootste raffinaderij voor hernieuwbare diesel in het westelijke deel van de Rotterdamse haven bezit, wil zijn positie in Nederland verder gaan versterken, vertelden Peter Vanacker (president en CEO) en Carl Nyberg (Vice President Renewable Road Transportation) in een interview met TankPro. Volgens beide topmannen biedt de Nederlandse markt volop kansen voor de dieselvervanger die volledig uit hernieuwbare grondstoffen wordt geproduceerd.

Vanacker: “Onze MY Renewable Diesel zorgt daardoor voor een aanzienlijke reductie van uitstoot van broeikasgassen. Tot 90 procent minder CO2-uitstoot en 33 procent minder fijnstof dan fossiele diesel. De brandstof kent bovendien geen mengbeperkingen. Het kan puur worden gebruikt of in elke combinatie met fossiele diesel of conventionele biodiesel.”

Well-to-wheel

Volgens Nyberg is het van belang om alle mogelijke alternatieve brandstoffen komende jaren te omarmen om tot een aanzienlijke reductie van uitstoot te komen. “We hebben een mix van alternatieven nodig. Er is niet een enkele route naar de toekomst”, stelt hij. Vanacker vult aan. “Elektrisch rijden kan een grote vlucht nemen, maar is niet voor alle vormen van vervoer interessant. We moeten alle groene oplossingen inzetten.” De topman zet zijn vraagtekens bij de sterke focus op elektrische mobiliteit. “Je moet in mijn ogen echt kijken naar de well-to-wheel-uitstoot en niet alleen naar wat er uit de uitlaat komt.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Een groot voordeel van HVO (hydrotreated vegetable oil) is dat het in elke dieselauto of dieseltruck getankt kan worden. Nyberg: “Dat is een groot voordeel. Je hoeft geen investeringen te doen in nieuwe voertuigen of tankstations. Onze dieselvervanger kan nu meteen gebruikt worden. Kortom, we kunnen daardoor meteen al stappen zetten.”

Uitbreiding van locaties

Neste opende onlangs een nieuw kantoor in Hoofddorp. Naast het leveren van duurzame vliegtuigbrandstoffen ligt de focus van het bedrijf op distributie van de dieselvervanger HVO. Eerder werden al partnerschappen aangegaan met Future Fuels, Calpam SMD Olie en Tamoil Nederland. Nu komt daar een samenwerking met EG Group in Nederland bij. Dat biedt voor beide partijen volop mogelijkheden. EG Group heeft in Nederland een kleine zeshonderd locaties onder de merken Texaco en Esso.

Neste is sinds 2011, het jaar waarin de raffinaderij voor hernieuwbare producten in gebruik werd genomen, actief in Nederland. De raffinaderij in Rotterdam behoort, samen met de raffinaderij in Singapore, tot de grootste en meest geavanceerde hernieuwbare dieselraffinaderijen ter wereld. De totale productiecapaciteit van Neste voor hernieuwbare diesel en andere hernieuwbare producten bedraagt bijna 3 miljoen ton per jaar en zal in 2022 zijn gestegen naar bijna 4,5 miljoen ton per jaar. Neste MY Renewable Diesel is niet alleen verkrijgbaar in Nederland, maar ook in Californië en Oregon in de Verenigde Staten en in Finland, Zweden, Letland en Litouwen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Tankstations EG Group gaan ook dieselvervanger HVO aanbieden”

frans ritzerfeld|26.10.19|11:35

De evolutie in de brandstofaanbieding is ongekend, alles is panklaar, Waterstof, In Belgie T.U. Leuven: wereldprimeur,
1 zonnepaneel van 1,6 m produceert uit lucht (graffety) per dag 250 tot 300 liter waterstof.
Wereldprimeur T.U. Delft waterstofpoeder, auto per kg. 241 km, emissievrij, kostprijs € 1,65 per kg. dus geen hoge druktanks meer van 700 bar, voorbeeld een vrachtwagen op en neer naar Barcelona verbruik 1200 liter diesel, op waterstof emissievrij 350 kg.
DUS ALLE FOSSIELE BRANDSTOF WEG

frans ritzerfeld|26.10.19|11:42

Het zou realiseerbaar moeten zijn om binnen 2 jaren aan ieder tankstation te kunnen tanken en maby a dreams comes true, binnen 20 jaren de hele wereld emissievrij, ongekend INDUSTRIE-LUCHTVAART- SCHEEPVAART, ALLES WAT MET FOSSIEL AANGEDREVEN MOTOREN IN DE BAN,
Dus waarom nog die absurde actie’s tegen weer 500 miljoen geldverkwisting tegen stikstof op kosten van onze belastingbetaler, als dit realiseerbaar word kunnen de bouwers en de boeren gewoon verder werken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstations EG Group gaan ook dieselvervanger HVO aanbieden | TankPro.nl

Tankstations EG Group gaan ook dieselvervanger HVO aanbieden

EG Retail, onderdeel van EG Group, wordt toegevoegd als nieuwe distributiepartner van de hernieuwbare diesel van Neste. Dat heeft topman Carl Nyberg van het Finse olieconcern bekendgemaakt tijdens de opening van het nieuwe kantoor in Hoofddorp. De HVO, waarmee een CO2-reductie van 90 procent kan worden gerealiseerd, zal eind dit jaar verkrijgbaar zijn bij meer dan zestig tankstations in Nederland. Andere distributeurs van de alternatieve brandstof zijn Future Fuels, Calpam SMD Olie en Tamoil Nederland.

Neste, dat ’s werelds grootste raffinaderij voor hernieuwbare diesel in het westelijke deel van de Rotterdamse haven bezit, wil zijn positie in Nederland verder gaan versterken, vertelden Peter Vanacker (president en CEO) en Carl Nyberg (Vice President Renewable Road Transportation) in een interview met TankPro. Volgens beide topmannen biedt de Nederlandse markt volop kansen voor de dieselvervanger die volledig uit hernieuwbare grondstoffen wordt geproduceerd.

Vanacker: “Onze MY Renewable Diesel zorgt daardoor voor een aanzienlijke reductie van uitstoot van broeikasgassen. Tot 90 procent minder CO2-uitstoot en 33 procent minder fijnstof dan fossiele diesel. De brandstof kent bovendien geen mengbeperkingen. Het kan puur worden gebruikt of in elke combinatie met fossiele diesel of conventionele biodiesel.”

Well-to-wheel

Volgens Nyberg is het van belang om alle mogelijke alternatieve brandstoffen komende jaren te omarmen om tot een aanzienlijke reductie van uitstoot te komen. “We hebben een mix van alternatieven nodig. Er is niet een enkele route naar de toekomst”, stelt hij. Vanacker vult aan. “Elektrisch rijden kan een grote vlucht nemen, maar is niet voor alle vormen van vervoer interessant. We moeten alle groene oplossingen inzetten.” De topman zet zijn vraagtekens bij de sterke focus op elektrische mobiliteit. “Je moet in mijn ogen echt kijken naar de well-to-wheel-uitstoot en niet alleen naar wat er uit de uitlaat komt.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Een groot voordeel van HVO (hydrotreated vegetable oil) is dat het in elke dieselauto of dieseltruck getankt kan worden. Nyberg: “Dat is een groot voordeel. Je hoeft geen investeringen te doen in nieuwe voertuigen of tankstations. Onze dieselvervanger kan nu meteen gebruikt worden. Kortom, we kunnen daardoor meteen al stappen zetten.”

Uitbreiding van locaties

Neste opende onlangs een nieuw kantoor in Hoofddorp. Naast het leveren van duurzame vliegtuigbrandstoffen ligt de focus van het bedrijf op distributie van de dieselvervanger HVO. Eerder werden al partnerschappen aangegaan met Future Fuels, Calpam SMD Olie en Tamoil Nederland. Nu komt daar een samenwerking met EG Group in Nederland bij. Dat biedt voor beide partijen volop mogelijkheden. EG Group heeft in Nederland een kleine zeshonderd locaties onder de merken Texaco en Esso.

Neste is sinds 2011, het jaar waarin de raffinaderij voor hernieuwbare producten in gebruik werd genomen, actief in Nederland. De raffinaderij in Rotterdam behoort, samen met de raffinaderij in Singapore, tot de grootste en meest geavanceerde hernieuwbare dieselraffinaderijen ter wereld. De totale productiecapaciteit van Neste voor hernieuwbare diesel en andere hernieuwbare producten bedraagt bijna 3 miljoen ton per jaar en zal in 2022 zijn gestegen naar bijna 4,5 miljoen ton per jaar. Neste MY Renewable Diesel is niet alleen verkrijgbaar in Nederland, maar ook in Californië en Oregon in de Verenigde Staten en in Finland, Zweden, Letland en Litouwen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Tankstations EG Group gaan ook dieselvervanger HVO aanbieden”

frans ritzerfeld|26.10.19|11:35

De evolutie in de brandstofaanbieding is ongekend, alles is panklaar, Waterstof, In Belgie T.U. Leuven: wereldprimeur,
1 zonnepaneel van 1,6 m produceert uit lucht (graffety) per dag 250 tot 300 liter waterstof.
Wereldprimeur T.U. Delft waterstofpoeder, auto per kg. 241 km, emissievrij, kostprijs € 1,65 per kg. dus geen hoge druktanks meer van 700 bar, voorbeeld een vrachtwagen op en neer naar Barcelona verbruik 1200 liter diesel, op waterstof emissievrij 350 kg.
DUS ALLE FOSSIELE BRANDSTOF WEG

frans ritzerfeld|26.10.19|11:42

Het zou realiseerbaar moeten zijn om binnen 2 jaren aan ieder tankstation te kunnen tanken en maby a dreams comes true, binnen 20 jaren de hele wereld emissievrij, ongekend INDUSTRIE-LUCHTVAART- SCHEEPVAART, ALLES WAT MET FOSSIEL AANGEDREVEN MOTOREN IN DE BAN,
Dus waarom nog die absurde actie’s tegen weer 500 miljoen geldverkwisting tegen stikstof op kosten van onze belastingbetaler, als dit realiseerbaar word kunnen de bouwers en de boeren gewoon verder werken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.