Miljoenen vliegen over tafel tijdens veiling tankstations Rotterdam

Er is flink in de buidel getast door BP Nederland, EG Retail en Total Nederland tijdens de veiling van de huurrechten voor vier tankstations in de gemeente Rotterdam. Het hoogste bod werd uitgebracht door BP Nederland, dat er 5.625.000 euro voor over had om het station aan de Capelseweg voor 15 jaar te mogen huren. De veiling leidde overigens bij geen van de vier bemande tankstations tot een wisseling van huurder. De resultaten van de veiling werden vrijdag bekendgemaakt. 

Het BP-station aan de Capelseweg ligt op een zeer interessante locatie, vlakbij de A20 (afrit/oprit 16 – Capelle aan den IJssel). In de shop zit een Wild Bean Cafe. Naast het station kunnen klanten hun auto wassen in een IMO-carwash. Het bod van dik 5,6 miljoen euro is hoger dan de bedragen die voor het huren van menig snelwegstation worden betaald. Ook daarbij geldt een huurperiode van 15 jaar.

EG Retail behoudt Texaco-locatie

De tweede locatie die geveild werd, was het Texaco-station aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam (foto). EG Retail bracht met een bedrag van 3.150.000 euro het hoogste bod uit op dit tankstation. Het station werd aangeboden met de verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe exploitatieovereenkomst te sluiten. De Texaco-locatie ligt bij oprit/afrit 26 (Kralingen) van de A16. Het tankstation beschikt over een shop (Star Market), een carwash, vier wasboxen en een stofzuigplein.

Total Nederland wist het tankstation aan de Prinsenlaan te behouden voor een bedrag van 2.650.000 euro. De locatie ligt tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland, vlakbij de afrit/oprit 27 (Pr. Alexander) van de A16. Het vierde tankstation dat dit jaar geveild werd, was een BP aan de Vlaardingweg. BP Nederland bracht het hoogste bod uit: 2.425.000 euro. Deze locatie ligt op industrieterrein Spaanse Polder. Ook dit tankstation beschikt over een winkel (Wild Bean Cafe) en een rollover waar klanten hun auto kunnen wassen. Ook hier geldt een verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe overeenkomst aan te gaan.

Niet alleen langs de snelweg, maar ook in Nederlandse gemeenten wordt steeds vaker een veilingsysteem gehanteerd voor het verhuren van tanklocaties. Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Veiling 2020 en 2021

Ook de tankstations die in 2020 en 2021 geveild worden door de gemeente Rotterdam, zijn inmiddels bekend. Volgend jaar kan een gooi worden gedaan naar de huurrechten van tankstations aan de Abraham van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). In 2021 volgen locaties aan de Burg. De Josselin De Jonglaan (Total Easyfill) in Rotterdam en de Dirk van de Burgweg (OK) in Hoek van Holland. Ook het Shell-tankstation aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid staat in de voorlopige planning, maar de veiling van die locatie is nog onder voorbehoud.

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een ‘marktconforme’ huuropbrengst op.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Miljoenen vliegen over tafel tijdens veiling tankstations Rotterdam | TankPro.nl

Miljoenen vliegen over tafel tijdens veiling tankstations Rotterdam

Er is flink in de buidel getast door BP Nederland, EG Retail en Total Nederland tijdens de veiling van de huurrechten voor vier tankstations in de gemeente Rotterdam. Het hoogste bod werd uitgebracht door BP Nederland, dat er 5.625.000 euro voor over had om het station aan de Capelseweg voor 15 jaar te mogen huren. De veiling leidde overigens bij geen van de vier bemande tankstations tot een wisseling van huurder. De resultaten van de veiling werden vrijdag bekendgemaakt. 

Het BP-station aan de Capelseweg ligt op een zeer interessante locatie, vlakbij de A20 (afrit/oprit 16 – Capelle aan den IJssel). In de shop zit een Wild Bean Cafe. Naast het station kunnen klanten hun auto wassen in een IMO-carwash. Het bod van dik 5,6 miljoen euro is hoger dan de bedragen die voor het huren van menig snelwegstation worden betaald. Ook daarbij geldt een huurperiode van 15 jaar.

EG Retail behoudt Texaco-locatie

De tweede locatie die geveild werd, was het Texaco-station aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam (foto). EG Retail bracht met een bedrag van 3.150.000 euro het hoogste bod uit op dit tankstation. Het station werd aangeboden met de verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe exploitatieovereenkomst te sluiten. De Texaco-locatie ligt bij oprit/afrit 26 (Kralingen) van de A16. Het tankstation beschikt over een shop (Star Market), een carwash, vier wasboxen en een stofzuigplein.

Total Nederland wist het tankstation aan de Prinsenlaan te behouden voor een bedrag van 2.650.000 euro. De locatie ligt tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland, vlakbij de afrit/oprit 27 (Pr. Alexander) van de A16. Het vierde tankstation dat dit jaar geveild werd, was een BP aan de Vlaardingweg. BP Nederland bracht het hoogste bod uit: 2.425.000 euro. Deze locatie ligt op industrieterrein Spaanse Polder. Ook dit tankstation beschikt over een winkel (Wild Bean Cafe) en een rollover waar klanten hun auto kunnen wassen. Ook hier geldt een verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe overeenkomst aan te gaan.

Niet alleen langs de snelweg, maar ook in Nederlandse gemeenten wordt steeds vaker een veilingsysteem gehanteerd voor het verhuren van tanklocaties. Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Veiling 2020 en 2021

Ook de tankstations die in 2020 en 2021 geveild worden door de gemeente Rotterdam, zijn inmiddels bekend. Volgend jaar kan een gooi worden gedaan naar de huurrechten van tankstations aan de Abraham van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). In 2021 volgen locaties aan de Burg. De Josselin De Jonglaan (Total Easyfill) in Rotterdam en de Dirk van de Burgweg (OK) in Hoek van Holland. Ook het Shell-tankstation aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid staat in de voorlopige planning, maar de veiling van die locatie is nog onder voorbehoud.

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een ‘marktconforme’ huuropbrengst op.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.