ABN AMRO voorspelt dat olieprijzen langer laag blijven

De aanhoudende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten leidt tot lagere olieprijzen. De importheffingen over en weer hebben volgens ABN AMRO een negatieve invloed op de mondiale groei. De neerwaartse aanpassingen van de groeiramingen van veel landen hebben ook gevolgen voor de verwachte vraag naar olie. Het is de belangrijkste reden om de ramingen bij te stellen, meldt de bank in de Energiemonitor, een publicatie over de energiesector.

“Hoewel wij niet verwachten dat de olieprijs structureel veel lager zal noteren, zien wij ons wel genoodzaakt om de olieprijsramingen neerwaarts bij te stellen”, schrijft energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. “We hebben onze verwachting voor het einde van het jaar voor Brent verlaagd van USD 70/vat naar USD 60/vat en bij WTI van USD 60/vat naar USD 55/vat. Ook denken wij dat de olieprijs in 2020 en 2021 langer laag zal blijven in ons basisscenario. De langdurige effecten van de handelsoorlog en het productiepotentieel van vooral OPEC zorgen voor een plafond voor de olieprijs.”

In de afgelopen maanden hebben we prijsbewegingen gezien van USD 50-76 bij Brent en USD 42-66 bij WTI. Van Cleef: “Wij denken dat op korte termijn de bodems van deze bandbreedtes weer opgezocht zouden kunnen worden. De prijs van Brent-olie zou tijdelijk kunnen dalen tot het niveau van december 2018, oftewel USD 50/vat, bijvoorbeeld indien het marktsentiment negatief blijft en de handelsoorlog verder escaleert. Toch denken wij niet dat zo’n dip van de olieprijs structureel is en we verwachten zelfs dat de prijs daarna snel kan herstellen.”

Het neerwaartse risico wordt volgens ABN AMRO beperkt door een aantal factoren. De spanningen in het Midden-Oosten houden aan en kunnen op ieder moment weer aanwakkeren. Daarnaast verwachten de experts bij de bank dat de OPEC niet blij is met de huidige lage prijs, laat staan nog lagere prijzen. “Het kan zijn dat de OPEC al ruim voor de geplande vergadering in december zal gaan hinten op maatregelen om de prijs te ondersteunen. Eerst met woorden en als dat niet voldoende steun biedt, wellicht ook met daden.”

Verschil Brent en WTI kleiner

Sinds begin juni is het verschil tussen Brent en WTI afgenomen van USD 11/vat tot minder dan USD 5/vat. “Deels is deze beweging te verklaren doordat de mondiale gevolgen van de spanningen rondom de handelsoorlog beter gereflecteerd worden in de prijs van Brent dan in die van WTI. Brent is een benchmark waarin de mondiale economische trends én de spanningen in het Midden-Oosten beter tot uiting komen dan in WTI, die vooral gedreven wordt door de ontwikkelingen in de VS. Dat de spanningen in het Midden-Oosten vooralsnog even naar de achtergrond zijn gedrukt door de aandacht voor het handelsconflict, zorgt mede voor de lagere Brent/WTI- spread.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ABN AMRO voorspelt dat olieprijzen langer laag blijven | TankPro.nl

ABN AMRO voorspelt dat olieprijzen langer laag blijven

De aanhoudende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten leidt tot lagere olieprijzen. De importheffingen over en weer hebben volgens ABN AMRO een negatieve invloed op de mondiale groei. De neerwaartse aanpassingen van de groeiramingen van veel landen hebben ook gevolgen voor de verwachte vraag naar olie. Het is de belangrijkste reden om de ramingen bij te stellen, meldt de bank in de Energiemonitor, een publicatie over de energiesector.

“Hoewel wij niet verwachten dat de olieprijs structureel veel lager zal noteren, zien wij ons wel genoodzaakt om de olieprijsramingen neerwaarts bij te stellen”, schrijft energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. “We hebben onze verwachting voor het einde van het jaar voor Brent verlaagd van USD 70/vat naar USD 60/vat en bij WTI van USD 60/vat naar USD 55/vat. Ook denken wij dat de olieprijs in 2020 en 2021 langer laag zal blijven in ons basisscenario. De langdurige effecten van de handelsoorlog en het productiepotentieel van vooral OPEC zorgen voor een plafond voor de olieprijs.”

In de afgelopen maanden hebben we prijsbewegingen gezien van USD 50-76 bij Brent en USD 42-66 bij WTI. Van Cleef: “Wij denken dat op korte termijn de bodems van deze bandbreedtes weer opgezocht zouden kunnen worden. De prijs van Brent-olie zou tijdelijk kunnen dalen tot het niveau van december 2018, oftewel USD 50/vat, bijvoorbeeld indien het marktsentiment negatief blijft en de handelsoorlog verder escaleert. Toch denken wij niet dat zo’n dip van de olieprijs structureel is en we verwachten zelfs dat de prijs daarna snel kan herstellen.”

Het neerwaartse risico wordt volgens ABN AMRO beperkt door een aantal factoren. De spanningen in het Midden-Oosten houden aan en kunnen op ieder moment weer aanwakkeren. Daarnaast verwachten de experts bij de bank dat de OPEC niet blij is met de huidige lage prijs, laat staan nog lagere prijzen. “Het kan zijn dat de OPEC al ruim voor de geplande vergadering in december zal gaan hinten op maatregelen om de prijs te ondersteunen. Eerst met woorden en als dat niet voldoende steun biedt, wellicht ook met daden.”

Verschil Brent en WTI kleiner

Sinds begin juni is het verschil tussen Brent en WTI afgenomen van USD 11/vat tot minder dan USD 5/vat. “Deels is deze beweging te verklaren doordat de mondiale gevolgen van de spanningen rondom de handelsoorlog beter gereflecteerd worden in de prijs van Brent dan in die van WTI. Brent is een benchmark waarin de mondiale economische trends én de spanningen in het Midden-Oosten beter tot uiting komen dan in WTI, die vooral gedreven wordt door de ontwikkelingen in de VS. Dat de spanningen in het Midden-Oosten vooralsnog even naar de achtergrond zijn gedrukt door de aandacht voor het handelsconflict, zorgt mede voor de lagere Brent/WTI- spread.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.