Gemeente Rotterdam veilt huurrechten van vier tankstations

Partijen die een gooi willen doen naar de huurrechten van één van de vier tankstations in Rotterdam die dit jaar geveild worden, moeten voor donderdag 22 augustus (10.00 uur) hun interesse kenbaar maken. De internetveiling vindt plaats op donderdag 29 augustus. Inzet van de veiling is het 15-jarige huurrecht op elk van de tankstations. In 2020 en 2021 volgen nog eens zeven locaties.

Niet alleen langs de snelweg, maar ook in steeds meer Nederlandse gemeenten wordt een veilingsysteem gehanteerd voor het verhuren van tanklocaties. De gemeente Rotterdam heeft dit jaar vier tankstations op de kalender staan. Twee stations staan in de kleuren van BP; het gaat om locaties aan de Vlaardingweg en de Capelseweg. Verder worden de huurrechten van een Texaco-station aan de Jacques Dutilhweg en een Total aan de Prinsenlaan geveild. Twee van de vier stations worden aangeboden met de verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe exploitatieovereenkomst te sluiten. Dit zijn de tankstations aan de Vlaardingweg en de Jacques Dutilhweg.

Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Locaties met wasgelegenheid

De Texaco-locatie aan de Jacques Dutilhweg ligt bij oprit/afrit 26 (Kralingen) van de A16. Het tankstation beschikt over een shop (Star Market), een carwash, vier wasboxen en een stofzuigplein. De BP-locatie aan de Vlaardingweg ligt op industrieterrein Spaanse Polder. Ook dit tankstation beschikt over een winkel (Wild Bean Cafe) en een rollover waar klanten hun auto kunnen wassen.

Het Total-tankstation aan de Prinsenlaan, tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland, ligt vlakbij de afrit/oprit 27 (Pr. Alexander) van de A16. Ook dit is een bemande locatie. Het vierde bemande station waarvan de huurrechten dit jaar worden geveild, is een BP aan de Capelseweg. De locatie ligt vlakbij de A20, afrit/oprit 16 (Capelle aan den IJssel). In de shop zit een Wild Bean Cafe. Net als bij het Total-station ligt er een IMO-carwash naast de locatie.

Internetveiling

Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter. Het pre-bid voor deze veilingen moet uiterlijk op donderdag 22 augustus 2019, om 10.00 uur zijn ontvangen. De internetveiling vindt plaats op donderdag 29 augustus 2019.

(Het artikel gaat verder onder de foto)Foto: TankPro.nl

Vorig jaar werd er door EG Group flink betaald voor het behouden van het huurrecht op drie locaties in Rotterdam. In totaal leverde deze veiling de gemeente Rotterdam iets meer dan 11 miljoen euro op. Voor het Texaco-station aan de Vaanweg in Rotterdam-Zuid werd 4.750.000 euro geboden. De Esso-locatie aan de Vredenoordkade in de wijk Kralingen-Crooswijk, leverde 3.175.000 euro op. Het andere Esso-tankstation, aan de Molenlaan in Hillegersberg, bleek goed voor 3.200.000 euro. Beide Esso-vestigingen vielen sinds de overname van NRGValue vorig jaar ook al onder de vlag van EG Group.

Veilingen 2020 en 2021

Ook de tankstations die in 2020 en 2021 geveild worden door de gemeente Rotterdam, zijn inmiddels bekend. Volgend jaar kan een gooi worden gedaan naar de huurrechten van tankstations aan de Abraham van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). In 2021 volgen locaties aan de Burg. De Josselin De Jonglaan (Total Easyfill) in Rotterdam en de Dirk van de Burgweg (OK) in Hoek van Holland. Ook het Shell-tankstation aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid staat in de voorlopige planning, maar de veiling van die locatie is nog onder voorbehoud.

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Een overzicht van alle locaties die geveild worden is te vinden op de website van de Gemeente Rotterdam.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gemeente Rotterdam veilt huurrechten van vier tankstations | TankPro.nl

Gemeente Rotterdam veilt huurrechten van vier tankstations

Partijen die een gooi willen doen naar de huurrechten van één van de vier tankstations in Rotterdam die dit jaar geveild worden, moeten voor donderdag 22 augustus (10.00 uur) hun interesse kenbaar maken. De internetveiling vindt plaats op donderdag 29 augustus. Inzet van de veiling is het 15-jarige huurrecht op elk van de tankstations. In 2020 en 2021 volgen nog eens zeven locaties.

Niet alleen langs de snelweg, maar ook in steeds meer Nederlandse gemeenten wordt een veilingsysteem gehanteerd voor het verhuren van tanklocaties. De gemeente Rotterdam heeft dit jaar vier tankstations op de kalender staan. Twee stations staan in de kleuren van BP; het gaat om locaties aan de Vlaardingweg en de Capelseweg. Verder worden de huurrechten van een Texaco-station aan de Jacques Dutilhweg en een Total aan de Prinsenlaan geveild. Twee van de vier stations worden aangeboden met de verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe exploitatieovereenkomst te sluiten. Dit zijn de tankstations aan de Vlaardingweg en de Jacques Dutilhweg.

Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Locaties met wasgelegenheid

De Texaco-locatie aan de Jacques Dutilhweg ligt bij oprit/afrit 26 (Kralingen) van de A16. Het tankstation beschikt over een shop (Star Market), een carwash, vier wasboxen en een stofzuigplein. De BP-locatie aan de Vlaardingweg ligt op industrieterrein Spaanse Polder. Ook dit tankstation beschikt over een winkel (Wild Bean Cafe) en een rollover waar klanten hun auto kunnen wassen.

Het Total-tankstation aan de Prinsenlaan, tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland, ligt vlakbij de afrit/oprit 27 (Pr. Alexander) van de A16. Ook dit is een bemande locatie. Het vierde bemande station waarvan de huurrechten dit jaar worden geveild, is een BP aan de Capelseweg. De locatie ligt vlakbij de A20, afrit/oprit 16 (Capelle aan den IJssel). In de shop zit een Wild Bean Cafe. Net als bij het Total-station ligt er een IMO-carwash naast de locatie.

Internetveiling

Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter. Het pre-bid voor deze veilingen moet uiterlijk op donderdag 22 augustus 2019, om 10.00 uur zijn ontvangen. De internetveiling vindt plaats op donderdag 29 augustus 2019.

(Het artikel gaat verder onder de foto)Foto: TankPro.nl

Vorig jaar werd er door EG Group flink betaald voor het behouden van het huurrecht op drie locaties in Rotterdam. In totaal leverde deze veiling de gemeente Rotterdam iets meer dan 11 miljoen euro op. Voor het Texaco-station aan de Vaanweg in Rotterdam-Zuid werd 4.750.000 euro geboden. De Esso-locatie aan de Vredenoordkade in de wijk Kralingen-Crooswijk, leverde 3.175.000 euro op. Het andere Esso-tankstation, aan de Molenlaan in Hillegersberg, bleek goed voor 3.200.000 euro. Beide Esso-vestigingen vielen sinds de overname van NRGValue vorig jaar ook al onder de vlag van EG Group.

Veilingen 2020 en 2021

Ook de tankstations die in 2020 en 2021 geveild worden door de gemeente Rotterdam, zijn inmiddels bekend. Volgend jaar kan een gooi worden gedaan naar de huurrechten van tankstations aan de Abraham van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). In 2021 volgen locaties aan de Burg. De Josselin De Jonglaan (Total Easyfill) in Rotterdam en de Dirk van de Burgweg (OK) in Hoek van Holland. Ook het Shell-tankstation aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid staat in de voorlopige planning, maar de veiling van die locatie is nog onder voorbehoud.

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Een overzicht van alle locaties die geveild worden is te vinden op de website van de Gemeente Rotterdam.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.