Foto: Uno-X

Explosie bij waterstoftankstation in Noorwegen, oorzaak nog onduidelijk

Foto: Uno-X

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de hevige explosie die heeft plaatsgevonden bij een waterstoftankstation in Kjørbo, ten westen van Oslo. De brand brak maandag aan het einde van de middag uit bij een locatie van Uno-X. Twee personen raakten lichtgewond. In afwachting van het onderzoek zijn tien waterstoflocaties van de joint venture Uno-X Hydrogen voorlopig gesloten.

Maandag even na half zes in de avond kwam de melding van de brand binnen, het vuur was rond acht uur onder controle. “We zijn de hulpdiensten dankbaar voor hun snelle optreden, gelukkig zijn er geen ernstig gewonden gevallen”, reageert CEO Jon André Løkke van Nel in een persverklaring. Het bedrijf, dat oplossingen biedt voor de productie, opslag en distributie van waterstof, is een van de drie partijen in de joint venture die de waterstoflocatie exploiteert. Het betrokken station is al sinds eind 2016 in gebruik.

Volgens Løkke is het nog te vroeg om te speculeren over de oorzaak van het incident. “Veiligheid blijft het allerbelangrijkste aspect en we zullen alle nodige technische assistentie leveren die nodig is voor het onderzoek.” Het bedrijf laat weten dat het experts uit Denemarken heeft over laten komen om te helpen bij het onderzoek.

Nel exploiteert het tankstation in samenwerking met Praxair en Uno-X. Laatstgenoemde is een keten van onbemande tankstations in Noorwegen en Denemarken. De prijsvechter is onderdeel van YX Energi, in het verleden bekend onder de naam Hydro Texaco. Uno-X ziet grote kansen voor waterstof als alternatieve brandstof en wil voor het eind van het jaar twintig waterstofstations geopend hebben. Elk van deze locaties kan maximaal 200 kg waterstof per dag leveren, met een maximum van 100 kg in drie uur.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Explosie bij waterstoftankstation in Noorwegen, oorzaak nog onduidelijk | TankPro.nl
Foto: Uno-X

Explosie bij waterstoftankstation in Noorwegen, oorzaak nog onduidelijk

Foto: Uno-X

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de hevige explosie die heeft plaatsgevonden bij een waterstoftankstation in Kjørbo, ten westen van Oslo. De brand brak maandag aan het einde van de middag uit bij een locatie van Uno-X. Twee personen raakten lichtgewond. In afwachting van het onderzoek zijn tien waterstoflocaties van de joint venture Uno-X Hydrogen voorlopig gesloten.

Maandag even na half zes in de avond kwam de melding van de brand binnen, het vuur was rond acht uur onder controle. “We zijn de hulpdiensten dankbaar voor hun snelle optreden, gelukkig zijn er geen ernstig gewonden gevallen”, reageert CEO Jon André Løkke van Nel in een persverklaring. Het bedrijf, dat oplossingen biedt voor de productie, opslag en distributie van waterstof, is een van de drie partijen in de joint venture die de waterstoflocatie exploiteert. Het betrokken station is al sinds eind 2016 in gebruik.

Volgens Løkke is het nog te vroeg om te speculeren over de oorzaak van het incident. “Veiligheid blijft het allerbelangrijkste aspect en we zullen alle nodige technische assistentie leveren die nodig is voor het onderzoek.” Het bedrijf laat weten dat het experts uit Denemarken heeft over laten komen om te helpen bij het onderzoek.

Nel exploiteert het tankstation in samenwerking met Praxair en Uno-X. Laatstgenoemde is een keten van onbemande tankstations in Noorwegen en Denemarken. De prijsvechter is onderdeel van YX Energi, in het verleden bekend onder de naam Hydro Texaco. Uno-X ziet grote kansen voor waterstof als alternatieve brandstof en wil voor het eind van het jaar twintig waterstofstations geopend hebben. Elk van deze locaties kan maximaal 200 kg waterstof per dag leveren, met een maximum van 100 kg in drie uur.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.