GP Groot start met verkoop van HVO20 bij vier tankstations

Bij vier tankstations van GP Groot brandstoffen en oliehandel is het voortaan mogelijk om HVO20 te tanken. De dieselvervanger leidt direct tot 18 procent minder CO2-uitstoot en minder luchtvervuilende emissies. De brandstof is een mengsel van 20 procent HVO en 80 procent fossiele diesel. Klanten van de NXT-stations in Alkmaar, Dronten en Westzaan en van de Texaco-locatie Boekelermeer in Alkmaar kunnen HVO20 tanken.

Hydrotreated Vegetable Oil wordt uit afval en residuen van plantaardige en dierlijke vetten geproduceerd, zoals gebruikt frituurvet. Omdat het product chemisch identiek is aan normale EN590 diesel kan het zonder problemen in elke dieselmotor worden gebruikt. De dieselvervanger is afkomstig van Neste.

“GP Groot wil door het aanbieden van minder milieu- en klimaatbelastende brandstoffen haar klanten helpen een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving”, vertelt Pieter Talsma, directeur van GP Groot brandstoffen en oliehandel. “HVO20 bestaat voor 20 procent uit HVO, diesel geproduceerd uit plantaardige en dierlijke afvalvetten. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het verbranden van HVO is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die opgeslagen was in de plantaardige en dierlijke vetten die dienden als grondstof voor HVO.”

Opvolger voor GTL

Ook het eigen wagenpark van GP Groot rijdt inmiddels op HVO20. Talsma: “Voor ons is HVO20 een logische opvolger van de uit aardgas gemaakte dieselbrandstof GTL, het heeft dezelfde positieve effecten op de luchtkwaliteit en een beduidend lagere klimaatbelasting; bovendien past de verkoop van een uit afvalstoffen gemaakte brandstof in onze bedrijfsvisie.”

GP Groot levert HVO ook in bulk voor gebruik in thuistankinstallaties, van HVO-blends met fossiele diesel zoals HVO20 en HVO50 tot niet geblende 100 procent HVO. GP Groot is groothandelaar in brandstoffen en smeermiddelen. Met de merkconcepten Texaco, Firezone, Argos en NXT worden ruim vijftig bemande en onbemande tankstations bevoorraad en geëxploiteerd.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

GP Groot start met verkoop van HVO20 bij vier tankstations | TankPro.nl

GP Groot start met verkoop van HVO20 bij vier tankstations

Bij vier tankstations van GP Groot brandstoffen en oliehandel is het voortaan mogelijk om HVO20 te tanken. De dieselvervanger leidt direct tot 18 procent minder CO2-uitstoot en minder luchtvervuilende emissies. De brandstof is een mengsel van 20 procent HVO en 80 procent fossiele diesel. Klanten van de NXT-stations in Alkmaar, Dronten en Westzaan en van de Texaco-locatie Boekelermeer in Alkmaar kunnen HVO20 tanken.

Hydrotreated Vegetable Oil wordt uit afval en residuen van plantaardige en dierlijke vetten geproduceerd, zoals gebruikt frituurvet. Omdat het product chemisch identiek is aan normale EN590 diesel kan het zonder problemen in elke dieselmotor worden gebruikt. De dieselvervanger is afkomstig van Neste.

“GP Groot wil door het aanbieden van minder milieu- en klimaatbelastende brandstoffen haar klanten helpen een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving”, vertelt Pieter Talsma, directeur van GP Groot brandstoffen en oliehandel. “HVO20 bestaat voor 20 procent uit HVO, diesel geproduceerd uit plantaardige en dierlijke afvalvetten. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het verbranden van HVO is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die opgeslagen was in de plantaardige en dierlijke vetten die dienden als grondstof voor HVO.”

Opvolger voor GTL

Ook het eigen wagenpark van GP Groot rijdt inmiddels op HVO20. Talsma: “Voor ons is HVO20 een logische opvolger van de uit aardgas gemaakte dieselbrandstof GTL, het heeft dezelfde positieve effecten op de luchtkwaliteit en een beduidend lagere klimaatbelasting; bovendien past de verkoop van een uit afvalstoffen gemaakte brandstof in onze bedrijfsvisie.”

GP Groot levert HVO ook in bulk voor gebruik in thuistankinstallaties, van HVO-blends met fossiele diesel zoals HVO20 en HVO50 tot niet geblende 100 procent HVO. GP Groot is groothandelaar in brandstoffen en smeermiddelen. Met de merkconcepten Texaco, Firezone, Argos en NXT worden ruim vijftig bemande en onbemande tankstations bevoorraad en geëxploiteerd.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.