‘Amsterdams beleid dupeert taxi’s op groengas’

De ruim 260 Amsterdamse straattaxi’s op groengas zijn vanaf 2021 niet meer welkom op de schone standplaatsen voor uitstootvrije voertuigen. Vanaf 2025 hebben ze zelfs geen toegang meer tot de ring binnen de A10, net als contractvervoer-taxi’s en alle andere voertuigen op groengas / CNG. Volgens PitPoint, leverancier van schone brandstoffen, dupeert Amsterdam met dit beleid taxibedrijven die in voertuigen op groengas hebben geïnvesteerd.

Amsterdam werkt, onder meer met de taxisector, gefaseerd toe naar een uitstootvrije binnenstad. Auto’s en busjes op groengas / CNG worden in dat geheel als tussenstap gezien. Onlangs werd bekend dat er vanaf 1 juni aanstaande geen groengas-taxi’s meer worden geregistreerd voor toegang tot schone standplaatsen. In 2019 en 2020 kunnen ze nog op die standplaatsen terecht, met ingang van 2021 niet meer. Vanaf dan worden alleen elektrische taxi’s en exemplaren die rijden op waterstof als ‘schoon’ gezien.

De registratiestop moet teleurstellingen over toegang tot de schone standplaatsen vanaf 1 januari 2021 voorkomen. Het gaat nu nog om de locaties Centraal Station en Leidseplein, maar het aantal schone standplaatsen wordt de komende jaren uitgebreid. Daarmee wil de gemeente Amsterdam stimuleren dat taxiondernemers voor uitstootvrije voertuigen kiezen. Maar het betekent ook dat chauffeurs in taxi’s op groengas vanaf 2021 op een hoop aantrekkelijke plekken in de stad geen klanten meer mogen oppikken.

Aanschafprijs 35.000 euro

Voor PitPoint waren deze ontwikkelingen aanleiding om zelf onderzoek te doen. Momenteel rijden er in Amsterdam 613 taxi’s op groengas rond. Dan gaat het om 350 voertuigen voor het contractvervoer en 263 straattaxi’s. Met een gemiddelde aanschafprijs van 35.000 euro begroot PitPoint de totale investering op zo’n 22,5 miljoen euro, waarvan ruim 9 miljoen in straattaxi’s. Daarbij zijn ook de investeringen inbegrepen in drie tankstations in het gebied.

De vraag is of en in welke mate taxibedrijven hun investeringen in voertuigen op groengas / CNG kunnen terugverdienen. “De afschrijftermijn van een auto wisselt sterk binnen de verschillende taxibedrijven”, schrijft PitPoint. Vanaf 2025 is het gebied binnen de ring A10 niet meer toegankelijk voor voertuigen op groengas / CNG. Op die termijn hebben taxibedrijven in het contractvervoer hun investeringen in groengas-voertuigen grotendeels, zo niet helemaal terugverdiend. Voor straattaxi’s is dat wellicht een ander verhaal, afhankelijk van wanneer het voertuig is aangeschaft en de termijn waarop het word afgeschreven.

Belangrijke rol

PitPoint vindt dat dit beleid de taxibranche en andere sectoren dupeert die in voertuigen of tankstations voor CNG / groengas hebben geïnvesteerd. “Wij zijn verheugd met de ambitieuze plannen van de gemeente Amsterdam om de lucht schoner en gezonder te maken. Dat elektrische en waterstofvoertuigen hier een belangrijke rol spelen is vanzelfsprekend”, zegt managing director Marja Versleijen.

“Echter, wij zien in de transitiefase naar elektrisch en waterstof een belangrijke rol weggelegd voor andere schone brandstoffen, zoals groengas. Wij vinden dat de gemeente zich met de doelstellingen voor 2021 en 2025 teveel toespitst op één oplossing en daarbij te weinig oog heeft voor andere schone en duurzame brandstoffen”, aldus Versleijen.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “‘Amsterdams beleid dupeert taxi’s op groengas’”

Mylan Piron|02.06.19|10:49

Schandalig aangezien groengasvoertuigen nauwelijks wat uitstoten, ook lokaal stoten ze nauwelijks roet, NOx, HC en CO uit. Indien ze effectief met biogas getankt worden stoten ze cradle-to-wheel bekeken zelfs minder uit dan elektrische voertuigen, zelfs als de ze ook met 100 % groene stroom geladen worden.
Dit bewijst (nog maar eens) de kortzichtigheid van het stadsbestuur…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Amsterdams beleid dupeert taxi’s op groengas’ | TankPro.nl

‘Amsterdams beleid dupeert taxi’s op groengas’

De ruim 260 Amsterdamse straattaxi’s op groengas zijn vanaf 2021 niet meer welkom op de schone standplaatsen voor uitstootvrije voertuigen. Vanaf 2025 hebben ze zelfs geen toegang meer tot de ring binnen de A10, net als contractvervoer-taxi’s en alle andere voertuigen op groengas / CNG. Volgens PitPoint, leverancier van schone brandstoffen, dupeert Amsterdam met dit beleid taxibedrijven die in voertuigen op groengas hebben geïnvesteerd.

Amsterdam werkt, onder meer met de taxisector, gefaseerd toe naar een uitstootvrije binnenstad. Auto’s en busjes op groengas / CNG worden in dat geheel als tussenstap gezien. Onlangs werd bekend dat er vanaf 1 juni aanstaande geen groengas-taxi’s meer worden geregistreerd voor toegang tot schone standplaatsen. In 2019 en 2020 kunnen ze nog op die standplaatsen terecht, met ingang van 2021 niet meer. Vanaf dan worden alleen elektrische taxi’s en exemplaren die rijden op waterstof als ‘schoon’ gezien.

De registratiestop moet teleurstellingen over toegang tot de schone standplaatsen vanaf 1 januari 2021 voorkomen. Het gaat nu nog om de locaties Centraal Station en Leidseplein, maar het aantal schone standplaatsen wordt de komende jaren uitgebreid. Daarmee wil de gemeente Amsterdam stimuleren dat taxiondernemers voor uitstootvrije voertuigen kiezen. Maar het betekent ook dat chauffeurs in taxi’s op groengas vanaf 2021 op een hoop aantrekkelijke plekken in de stad geen klanten meer mogen oppikken.

Aanschafprijs 35.000 euro

Voor PitPoint waren deze ontwikkelingen aanleiding om zelf onderzoek te doen. Momenteel rijden er in Amsterdam 613 taxi’s op groengas rond. Dan gaat het om 350 voertuigen voor het contractvervoer en 263 straattaxi’s. Met een gemiddelde aanschafprijs van 35.000 euro begroot PitPoint de totale investering op zo’n 22,5 miljoen euro, waarvan ruim 9 miljoen in straattaxi’s. Daarbij zijn ook de investeringen inbegrepen in drie tankstations in het gebied.

De vraag is of en in welke mate taxibedrijven hun investeringen in voertuigen op groengas / CNG kunnen terugverdienen. “De afschrijftermijn van een auto wisselt sterk binnen de verschillende taxibedrijven”, schrijft PitPoint. Vanaf 2025 is het gebied binnen de ring A10 niet meer toegankelijk voor voertuigen op groengas / CNG. Op die termijn hebben taxibedrijven in het contractvervoer hun investeringen in groengas-voertuigen grotendeels, zo niet helemaal terugverdiend. Voor straattaxi’s is dat wellicht een ander verhaal, afhankelijk van wanneer het voertuig is aangeschaft en de termijn waarop het word afgeschreven.

Belangrijke rol

PitPoint vindt dat dit beleid de taxibranche en andere sectoren dupeert die in voertuigen of tankstations voor CNG / groengas hebben geïnvesteerd. “Wij zijn verheugd met de ambitieuze plannen van de gemeente Amsterdam om de lucht schoner en gezonder te maken. Dat elektrische en waterstofvoertuigen hier een belangrijke rol spelen is vanzelfsprekend”, zegt managing director Marja Versleijen.

“Echter, wij zien in de transitiefase naar elektrisch en waterstof een belangrijke rol weggelegd voor andere schone brandstoffen, zoals groengas. Wij vinden dat de gemeente zich met de doelstellingen voor 2021 en 2025 teveel toespitst op één oplossing en daarbij te weinig oog heeft voor andere schone en duurzame brandstoffen”, aldus Versleijen.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “‘Amsterdams beleid dupeert taxi’s op groengas’”

Mylan Piron|02.06.19|10:49

Schandalig aangezien groengasvoertuigen nauwelijks wat uitstoten, ook lokaal stoten ze nauwelijks roet, NOx, HC en CO uit. Indien ze effectief met biogas getankt worden stoten ze cradle-to-wheel bekeken zelfs minder uit dan elektrische voertuigen, zelfs als de ze ook met 100 % groene stroom geladen worden.
Dit bewijst (nog maar eens) de kortzichtigheid van het stadsbestuur…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.