Foto: Waterstofnet

Vuilniswagen op waterstof gepresenteerd in Noord-Brabant

Foto: Waterstofnet

In de regio Eindhoven wordt een deel van het afval voortaan opgehaald met een vuilniswagen die rijdt op waterstof. Het voertuig wordt ingezet door Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer. De demonstratie is de eerste in een reeks van tien in Europese steden. De voertuigen zijn gebouwd door het Belgische E-trucks Europe. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

De wagens stoten tijdens het rijden geen CO2 of NOX uit, de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stiller dan traditionele vuilniswagens die op diesel rijden. De waterstof wordt opgeslagen in een tank onder een druk van 350 bar. In de brandstofcel van het voertuig wordt de elektriciteit opgewekt uit waterstof en lucht. Tanken gebeurt bij het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond.

De milieueisen die gesteld worden aan voertuigen in de transportsector worden steeds verder opgeschroefd. Donderdag stemde het Europees Parlement in met een aanscherping van de regels voor zware vrachtwagens. Nieuwe trucks moeten in 2025 15 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 2019. In 2030 wordt dat opgevoerd naar 30 procent. Vrachtwagens en andere zware voertuigen zijn ongeveer verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot in het verkeer.

Het project Life ’N Grab Hy, dat naast de ombouw en demonstratie van de trucks ook nog de demonstratie in tien andere Europese steden – waaronder Rotterdam en Antwerpen – omvat, wordt gefinancierd door het Europese LIFE programma. De doelstelling van dit programma is om bij te dragen aan het implementeren, updaten en ontwikkelen van Europees milieu- en klimaatbeleid.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vuilniswagen op waterstof gepresenteerd in Noord-Brabant | TankPro.nl
Foto: Waterstofnet

Vuilniswagen op waterstof gepresenteerd in Noord-Brabant

Foto: Waterstofnet

In de regio Eindhoven wordt een deel van het afval voortaan opgehaald met een vuilniswagen die rijdt op waterstof. Het voertuig wordt ingezet door Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer. De demonstratie is de eerste in een reeks van tien in Europese steden. De voertuigen zijn gebouwd door het Belgische E-trucks Europe. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

De wagens stoten tijdens het rijden geen CO2 of NOX uit, de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stiller dan traditionele vuilniswagens die op diesel rijden. De waterstof wordt opgeslagen in een tank onder een druk van 350 bar. In de brandstofcel van het voertuig wordt de elektriciteit opgewekt uit waterstof en lucht. Tanken gebeurt bij het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond.

De milieueisen die gesteld worden aan voertuigen in de transportsector worden steeds verder opgeschroefd. Donderdag stemde het Europees Parlement in met een aanscherping van de regels voor zware vrachtwagens. Nieuwe trucks moeten in 2025 15 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 2019. In 2030 wordt dat opgevoerd naar 30 procent. Vrachtwagens en andere zware voertuigen zijn ongeveer verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot in het verkeer.

Het project Life ’N Grab Hy, dat naast de ombouw en demonstratie van de trucks ook nog de demonstratie in tien andere Europese steden – waaronder Rotterdam en Antwerpen – omvat, wordt gefinancierd door het Europese LIFE programma. De doelstelling van dit programma is om bij te dragen aan het implementeren, updaten en ontwikkelen van Europees milieu- en klimaatbeleid.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.