Klanten Shell kunnen CO2 voortaan direct compenseren aan de pomp

Particuliere klanten van Shell kunnen er sinds woensdag voor kiezen om CO2-neutraal te rijden. Het programma biedt automobilisten die op fossiele brandstoffen rijden de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van de gekochte brandstof direct aan de pomp te compenseren. Voor zakelijke klanten van Shell is dat overigens al langer mogelijk. Het plan is met enthousiasme ontvangen, maar er worden ook kanttekeningen geplaatst bij de uitvoering. 

Met het CO2-compensatieprogramma wil het olie- en gasconcern klanten die niet elektrisch rijden een oplossing bieden die direct impact heeft. Consumenten kunnen voortaan op drie manieren CO2-neutraal rijden. Voor deelnemers aan het Air Miles-spaarprogramma Miles & Me van Shell brengt dit geen extra kosten met zich mee. Shell compenseert voor deze groep naar eigen zeggen de volledige CO2-uitstoot van iedere liter brandstof, vanaf de winning van ruwe olie tot en met het verbruik van de brandstof.

Ook klanten die kiezen voor Shell V-Power, kunnen zonder extra kosten compenseren, omdat Shell de CO2-compensatie op zich neemt. Overige bezoekers van het tankstation die kiezen voor reguliere brandstoffen rijden voor één cent extra per liter CO2-neutraal. De klant betaalt daarmee voor de compensatie van de CO2-uitstoot door verbruik van de brandstof in de auto en Shell neemt de compensatie van de CO2-uitstoot vanaf de winning van ruwe olie tot aan de benzinepomp voor haar rekening.

Efficiënter gebruik energie

Shell wil naar eigen zeggen een actieve rol spelen in de versnelling van de Nederlandse energietransitie. “Ook in Nederland moeten we energie efficiënter gebruiken en overstappen naar energie met een lagere CO2-uitstoot”, vindt Hilmar van den Dool, General Manager Retail voor Shell in de Benelux en Frankrijk. “Daarom pakt Shell de emissies van haar eigen activiteiten aan, maar willen we ook de uitstoot die onze producten veroorzaken bij gebruik door consumenten aanpakken. We willen onze klanten de mogelijkheid geven hieraan mee te doen.”

Wereldwijd is het bedrijf volgens Van den Dool zelfs het eerste bedrijf dat CO2-neutraal autorijden voor consumenten aanbiedt. Nederland is daarbij het eerste land waar Shell deze CO2-compensatie voor consumenten lanceert. Later dit jaar wordt het ook mogelijk voor consumenten in het Verenigd Koninkrijk. Zakelijke klanten van Shell kunnen in Nederland overigens al sinds 2017 CO2 compenseren.

Kritische noot

De CO2-compensatie gebeurt door de aankoop van CO2-credits in gecertificeerde compensatieprojecten. Deze projecten zorgen ervoor dat de uitstoot van koolstofdioxide als gevolg van brandstofgebruik gecompenseerd wordt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door bossen te beschermen of bomen te planten. Het werken aan een gecertificeerde methodiek voor Nederland is een belangrijk aandachtsgebied binnen de samenwerking met Staatsbosbeheer, die Shell eerder deze maand heeft aangekondigd. Binnen deze samenwerking zal Staatsbosbeheer in Nederland 5 miljoen bomen planten op lege plekken die zijn ontstaan door essentaksterfte. Deze investering komt volledig voor rekening van Shell en staat los van de CO2-compensatie aan de pomp.

Hoogleraar Gert-Jan Nabuurs deed onderzoek naar het compenseren van CO2. Hij meldt in NRC Next dat het plan van Shell kan slagen, maar wel onder voorwaarden. Er moet volgens hem voldoende ruimte zijn voor het aanplanten van nieuwe bomen. Ook is het eigenlijk nodig dat nieuwe bomen in tropische gebieden worden aangeplant, omdat ze daar veel sneller groeien dan in Nederland. In hetzelfde artikel komt ook Evert Hassink van Milieudefensie aan het woord. In theorie is het programma volgens hem haalbaar. Maar als Shell het echt goed wil doen, is er eigenlijk wel 5 eurocent per liter nodig.

Plaatsen snellaadpalen

Komend jaar voegt Shell voor klanten met een elektrische auto bovendien tweehonderd extra Shell Recharge-snelladers toe aan haar netwerk van elektrische oplaadpunten. Van den Dool: ”We zien de markt voor elektrische mobiliteit groeien. Daar spelen we op in door de installatie van deze snelladers op Shell-stations. Shell heeft met NewMotion al het grootste Nederlandse netwerk van laders op kantoor en thuis en zal met deze investering ook beschikken over een groot netwerk voor de elektrische auto onderweg.”

De CO2-compensatie is onderdeel van een programma voor investeringen in de natuur dat onderdeel is van de strategie van Shell om de wereldwijde klimaatverandering aan te pakken. Het concern kondigde eerder deze maand al aan van plan te zijn om hier de komende drie jaar 300 miljoen dollar in te investeren. Het programma draagt bij aan de doelstelling van Shell om met ingang van 2019 in drie jaar tijd haar netto CO2-voetafdruk met 2% tot 3% te verminderen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Klanten Shell kunnen CO2 voortaan direct compenseren aan de pomp | TankPro.nl

Klanten Shell kunnen CO2 voortaan direct compenseren aan de pomp

Particuliere klanten van Shell kunnen er sinds woensdag voor kiezen om CO2-neutraal te rijden. Het programma biedt automobilisten die op fossiele brandstoffen rijden de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van de gekochte brandstof direct aan de pomp te compenseren. Voor zakelijke klanten van Shell is dat overigens al langer mogelijk. Het plan is met enthousiasme ontvangen, maar er worden ook kanttekeningen geplaatst bij de uitvoering. 

Met het CO2-compensatieprogramma wil het olie- en gasconcern klanten die niet elektrisch rijden een oplossing bieden die direct impact heeft. Consumenten kunnen voortaan op drie manieren CO2-neutraal rijden. Voor deelnemers aan het Air Miles-spaarprogramma Miles & Me van Shell brengt dit geen extra kosten met zich mee. Shell compenseert voor deze groep naar eigen zeggen de volledige CO2-uitstoot van iedere liter brandstof, vanaf de winning van ruwe olie tot en met het verbruik van de brandstof.

Ook klanten die kiezen voor Shell V-Power, kunnen zonder extra kosten compenseren, omdat Shell de CO2-compensatie op zich neemt. Overige bezoekers van het tankstation die kiezen voor reguliere brandstoffen rijden voor één cent extra per liter CO2-neutraal. De klant betaalt daarmee voor de compensatie van de CO2-uitstoot door verbruik van de brandstof in de auto en Shell neemt de compensatie van de CO2-uitstoot vanaf de winning van ruwe olie tot aan de benzinepomp voor haar rekening.

Efficiënter gebruik energie

Shell wil naar eigen zeggen een actieve rol spelen in de versnelling van de Nederlandse energietransitie. “Ook in Nederland moeten we energie efficiënter gebruiken en overstappen naar energie met een lagere CO2-uitstoot”, vindt Hilmar van den Dool, General Manager Retail voor Shell in de Benelux en Frankrijk. “Daarom pakt Shell de emissies van haar eigen activiteiten aan, maar willen we ook de uitstoot die onze producten veroorzaken bij gebruik door consumenten aanpakken. We willen onze klanten de mogelijkheid geven hieraan mee te doen.”

Wereldwijd is het bedrijf volgens Van den Dool zelfs het eerste bedrijf dat CO2-neutraal autorijden voor consumenten aanbiedt. Nederland is daarbij het eerste land waar Shell deze CO2-compensatie voor consumenten lanceert. Later dit jaar wordt het ook mogelijk voor consumenten in het Verenigd Koninkrijk. Zakelijke klanten van Shell kunnen in Nederland overigens al sinds 2017 CO2 compenseren.

Kritische noot

De CO2-compensatie gebeurt door de aankoop van CO2-credits in gecertificeerde compensatieprojecten. Deze projecten zorgen ervoor dat de uitstoot van koolstofdioxide als gevolg van brandstofgebruik gecompenseerd wordt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door bossen te beschermen of bomen te planten. Het werken aan een gecertificeerde methodiek voor Nederland is een belangrijk aandachtsgebied binnen de samenwerking met Staatsbosbeheer, die Shell eerder deze maand heeft aangekondigd. Binnen deze samenwerking zal Staatsbosbeheer in Nederland 5 miljoen bomen planten op lege plekken die zijn ontstaan door essentaksterfte. Deze investering komt volledig voor rekening van Shell en staat los van de CO2-compensatie aan de pomp.

Hoogleraar Gert-Jan Nabuurs deed onderzoek naar het compenseren van CO2. Hij meldt in NRC Next dat het plan van Shell kan slagen, maar wel onder voorwaarden. Er moet volgens hem voldoende ruimte zijn voor het aanplanten van nieuwe bomen. Ook is het eigenlijk nodig dat nieuwe bomen in tropische gebieden worden aangeplant, omdat ze daar veel sneller groeien dan in Nederland. In hetzelfde artikel komt ook Evert Hassink van Milieudefensie aan het woord. In theorie is het programma volgens hem haalbaar. Maar als Shell het echt goed wil doen, is er eigenlijk wel 5 eurocent per liter nodig.

Plaatsen snellaadpalen

Komend jaar voegt Shell voor klanten met een elektrische auto bovendien tweehonderd extra Shell Recharge-snelladers toe aan haar netwerk van elektrische oplaadpunten. Van den Dool: ”We zien de markt voor elektrische mobiliteit groeien. Daar spelen we op in door de installatie van deze snelladers op Shell-stations. Shell heeft met NewMotion al het grootste Nederlandse netwerk van laders op kantoor en thuis en zal met deze investering ook beschikken over een groot netwerk voor de elektrische auto onderweg.”

De CO2-compensatie is onderdeel van een programma voor investeringen in de natuur dat onderdeel is van de strategie van Shell om de wereldwijde klimaatverandering aan te pakken. Het concern kondigde eerder deze maand al aan van plan te zijn om hier de komende drie jaar 300 miljoen dollar in te investeren. Het programma draagt bij aan de doelstelling van Shell om met ingang van 2019 in drie jaar tijd haar netto CO2-voetafdruk met 2% tot 3% te verminderen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.