Hyundai en waterstofbedrijf H2 Energy slaan handen ineen

Hyundai gaat flink inzetten op waterstof. De Zuid-Koreaanse voertuigfabrikant is een samenwerking aangegaan met het Zwitserse waterstofbedrijf H2 Energy. De kersverse joint venture Hyundai Hydrogen Mobility gaat zich komende jaren onder meer focussen op het leveren van 1.600 vrachtwagens die op waterstof rijden.

De fabrikant van onder meer personenauto’s en vrachtwagens ziet grote kansen voor het rijden op waterstof. Rond 2030 wil Hyundai jaarlijks 500.000 voertuigen met een brandstofcel produceren. Het gaat daarbij om personenauto’s zoals de Nexo, maar ook om bedrijfswagens en vrachtwagens.

Het overgrote deel van de vrachtauto’s met een brandstofcel wordt geleased door H2 Mobility Switzerland Association. Hier maken grote exploitanten van tankstations, transport- en logistieke bedrijven en verschillende andere spelers in de waterstofgerelateerde industrie deel van uit. Met de nieuwe joint venture hoopt Hyundai voet aan de grond te krijgen in Zwitserland. Verwacht wordt dat de vraag naar brandstofcelauto’s hier zal toenemen vanwege de forse wegenbelasting op dieseltrucks.

Groene waterstof

H2 Energy is leverancier van waterstof aan diverse exploitanten van tankstations en andere retailers. Het Zwitserse bedrijf ziet een markt voor trucks op waterstof en kondigde eerder al aan een complete infrastructuur van waterstoftankstations op poten te willen zetten. H2 Energy levert waterstof uit hernieuwbare bronnen. Het bedrijf biedt daarnaast ondersteuning op het gebied van techniek en consultancy.

Hyundai ziet Nederland als prioriteitsland voor waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen. Tot nu toe is de infrastructuur van waterstoftankstations in Nederland nog vrij beperkt. Het aantal locaties wordt komende twee jaar flink uitgebreid. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hyundai en waterstofbedrijf H2 Energy slaan handen ineen | TankPro.nl