Geen nieuwe tankstations bijgebouwd in gemeente Nijmegen

Er komen geen nieuwe tankstations voor fossiele brandstoffen meer bij in de gemeente Nijmegen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van de Gelderse gemeente stemde voor een motie van GroenLinks en D66 die voorkomt dat er nog aanbestedingsprocedures voor nieuwbouwlocaties worden gestart. 

“De gemeente Nijmegen geeft het verkeerde signaal af wanneer zij in de toekomst haar schaarse grond beschikbaar stelt voor een pompstation met fossiele brandstoffen.” Dat is de insteek van de motie die door GroenLinks en D66 werd ingediend. Beide partijen vinden dat er op dit moment in de gemeente al voldoende tankstations zijn en dat nieuwbouw niet langer wenselijk is.

Randvoorwaarden elektrisch laden

Beide partijen vinden dat er komende jaren vooral geïnvesteerd moet worden in snellaadstations voor elektrische auto’s. Daarvoor zijn er ook snellaadstations nodig langs hoofdwegen en langs uitvalswegen van steden om elektrisch rijden te stimuleren. “De infrastructuur voor elektrisch vervoer moet aanwezig zijn of op korte termijn beschikbaar komen om effectief elektrisch rijden te bevorderen. Ditzelfde geldt in de toekomst ook voor waterstof.” De keuze van de techniek moet daarbij aan de markt worden overgelaten.

GroenLinks en D66 roepen het college op om elektrisch vervoer actief te promoten en te zorgen dat de randvoorwaarden voor goede en voldoende laadinfrastructuur in de stad, ook voor volledig elektrische auto’s met een grote accucapaciteit, goed geregeld is. In het eerste kwartaal van 2019 moet gestart worden met een aanbesteding in Nijmegen-Noord, bij het knooppunt Ressen (A325-A15), voor een elektrisch snellaadstation. Die tender kan gecombineerd worden met het reeds geplande tankstation dat op deze locatie komt. Dit wordt de laatste nieuwbouwlocatie voor fossiele brandstoffen die in de gemeente Nijmegen gerealiseerd wordt.

Lichte daling tankstations

Uit de uitgave Mobiliteit in Cijfers 2018-2019 van BOVAG en RAI Vereniging blijkt dat er in 2018 nog ruim 4.100 tankstations waren in Nederland. Dat aantal nam afgelopen jaren licht af. In 2018 waren het er 4.142. In 2017 stond de teller op 4.164, twintig minder dan in 2016.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen nieuwe tankstations bijgebouwd in gemeente Nijmegen | TankPro.nl

Geen nieuwe tankstations bijgebouwd in gemeente Nijmegen

Er komen geen nieuwe tankstations voor fossiele brandstoffen meer bij in de gemeente Nijmegen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van de Gelderse gemeente stemde voor een motie van GroenLinks en D66 die voorkomt dat er nog aanbestedingsprocedures voor nieuwbouwlocaties worden gestart. 

“De gemeente Nijmegen geeft het verkeerde signaal af wanneer zij in de toekomst haar schaarse grond beschikbaar stelt voor een pompstation met fossiele brandstoffen.” Dat is de insteek van de motie die door GroenLinks en D66 werd ingediend. Beide partijen vinden dat er op dit moment in de gemeente al voldoende tankstations zijn en dat nieuwbouw niet langer wenselijk is.

Randvoorwaarden elektrisch laden

Beide partijen vinden dat er komende jaren vooral geïnvesteerd moet worden in snellaadstations voor elektrische auto’s. Daarvoor zijn er ook snellaadstations nodig langs hoofdwegen en langs uitvalswegen van steden om elektrisch rijden te stimuleren. “De infrastructuur voor elektrisch vervoer moet aanwezig zijn of op korte termijn beschikbaar komen om effectief elektrisch rijden te bevorderen. Ditzelfde geldt in de toekomst ook voor waterstof.” De keuze van de techniek moet daarbij aan de markt worden overgelaten.

GroenLinks en D66 roepen het college op om elektrisch vervoer actief te promoten en te zorgen dat de randvoorwaarden voor goede en voldoende laadinfrastructuur in de stad, ook voor volledig elektrische auto’s met een grote accucapaciteit, goed geregeld is. In het eerste kwartaal van 2019 moet gestart worden met een aanbesteding in Nijmegen-Noord, bij het knooppunt Ressen (A325-A15), voor een elektrisch snellaadstation. Die tender kan gecombineerd worden met het reeds geplande tankstation dat op deze locatie komt. Dit wordt de laatste nieuwbouwlocatie voor fossiele brandstoffen die in de gemeente Nijmegen gerealiseerd wordt.

Lichte daling tankstations

Uit de uitgave Mobiliteit in Cijfers 2018-2019 van BOVAG en RAI Vereniging blijkt dat er in 2018 nog ruim 4.100 tankstations waren in Nederland. Dat aantal nam afgelopen jaren licht af. In 2018 waren het er 4.142. In 2017 stond de teller op 4.164, twintig minder dan in 2016.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.