Branche omarmt snelle invoering E10, goede voorlichting verdient aandacht

Het heeft even geduurd, maar de kogel is door de kerk. Vanaf 1 oktober zijn tankstations die ten minste twee soorten benzine kunnen leveren verplicht om op de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Brancheorganisaties reageren positief op het invoeren van de E10-verplichting, maar ze benadrukken wel het belang van een goede voorlichting naar de klant toe.

“Waarom duurt het allemaal zo lang? De E10-brandstof blijkt in vele andere Europese landen al veel eerder ingevoerd te zijn. Waarom is dat? Deelt u de mening van de VVD dat een spoedige introductie van E10 in Nederland, tezamen met de juiste voorlichting voor de automobilist voor een kans kan zorgen voor zowel de portemonnee van de automobilist, als voor de beoogde verduurzaming? Bent u daarom ook bereid om snel over te gaan tot introductie van E10? Welke planning is daarbij realistisch? Waar hangt het nog om en waarom wordt het niet sneller opgelost”, aldus Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) in een brief aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De beslissing van de staatssecretaris volgde vorige week vrijdag. Vanaf 1 oktober wordt E10 ook gemeengoed in Nederland. Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn vanaf die datum verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden.

Hoe eerder, hoe beter

“Wij zijn er absoluut positief over, reageert Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE. “Het is al een aantal keer uitgesteld. Op basis van onze laatste informatie zou de regelgeving pas vanaf 2020 ingevoerd worden.” Volgens De Vries ligt de focus op dit moment bij de overheid erg op elektrisch rijden. “Dat is in onze ogen te kort door de bocht. Er is ondertussen met het bestaande wagenpark al heel wat mogelijk. Door snel over te schakelen op E10, kunnen we al werken aan het verminderen van de uitstoot. Daarom zeg ik: hoe eerder, hoe beter.”

Ook BOVAG-woordvoerder Paul de Waal was wel even verrast toen het nieuws vorige week vrijdagmiddag binnenkwam. “Wij hadden onlangs te horen gekregen dat de invoering van E10 was uitgesteld naar volgend jaar. Vanwege hoge politieke druk kunnen dit soort thema’s in een stroomversnelling raken.” Volgens De Waal is de invoering vanaf 1 oktober een goede zaak. “Het hele proces heeft flink wat tijd in beslag genomen. We lopen achter ten opzichte van Duitsland, België en Frankrijk, waar E10 al veel langer verkrijgbaar is. Het is goed dat we hier nu echt mee aan de slag gaan.”

Lisanne Henneveld van Belangenvereniging Tankstations (BETA) houdt nog een kleine slag om de arm. “Het besluit wordt nu naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is even afwachten hoeveel tijd dat in beslag neemt. Als het vlot door de Kamer gaat, dan zal 1 oktober haalbaar zijn.” Ook Henneveld benadrukt het belang van dit besluit. “Wij staan hier 100 procent achter. Het heeft lang geduurd, maar het is belangrijk dat het nu ingevoerd gaat worden.”

Bijmengen bio-ethanol

Brandstofleveranciers moeten een deel van de brandstoffen die zij leveren aan de Nederlandse vervoersmarkt laten bestaan uit hernieuwbare brandstoffen. Aan deze verplichting kan onder meer voldaan worden door bio-ethanol bij benzine te mengen. Op dit moment zit in veruit de meeste benzine in Nederland maximaal 5 procent bio-ethanol (E5). In omringende landen, zoals Duitsland, België en Frankrijk, is al volop benzine te krijgen waar tot 10 procent is bijgemengd. Het besluit van Staatssecretaris Van Veldhoven geeft nu ook bij ons invulling aan de voorgenomen invoering van de E10-verplichting.

De nieuwe regels richten zich tot houders van tankstations die ten minste twee soorten benzine kunnen aanbieden. In de praktijk betekent dit dat deze locaties beschikken over een ondergrondse tankinfrastructuur om ten minste twee soorten benzine op te slaan en aan de klant aan te bieden. Deze stations worden verplicht om in ieder geval de helft van de aanwezige vulpistolen die gebruikt worden voor benzine te gebruiken voor het leveren van E10. Voor de overige helft van de beschikbare nozzles geldt een vrije keuze in het soort benzine dat aangeboden wordt.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

De brancheorganisaties benadrukken het belang van goede communicatie bij de invoering van E10, zowel naar de tankstations als naar de klant toe. “De onnodige verwarring bij de invoering van de brandstofstickers vorig jaar oktober laat zien dat goede voorlichting echt niet onderschat moet worden”, aldus De Vries (NOVE).

De nieuwe regels houden in dat tankstations die slechts één soort benzine aanbieden, keuzevrijheid hebben in het soort benzine dat wordt aangeboden. In het verlengde hiervan komt artikel 3.21 vierde lid van het Activiteitenbesluit milieubeheer te vervallen. Dit lid bepaalt dat op een tankstation waar benzine wordt getankt, ten minste een afleverpunt aanwezig moet zijn voor het aanbieden van E5 (Euro95). Daarmee kan de beschikbaarheid van een benzine geschikt voor alle benzinemotoren op elk tankstation – ook op kleine locaties – worden gegarandeerd. Het voortzetten van deze verplichting wordt echter niet langer noodzakelijk geacht. Dit vanwege de afnemende noodzaak om E5 te moeten blijven aanbieden en vanwege het besluit om de beschikbaarheid van E10 verder te vergroten.

Rol van premium-brandstoffen

“In Nederland rijden relatief veel oudere auto’s en oldtimers rond, helemaal in vergelijking met België en Duitsland”, legt Henneveld uit. “Het merendeel van de benzineauto’s kan rijden op E10, maar bij wat oudere modellen kan dat op termijn mogelijk problemen geven. Daar moet je rekening mee houden. Communicatie naar de klant toe is heel belangrijk. In plaats van Euro 95 kan deze groep uiteraard ook altijd kiezen voor een premium-variant. Ik kan me voorstellen dat tankstations naast E10 ook premium-alternatieven gaan of blijven aanbieden.”

Ook BOVAG-woordvoerder De Waal verwacht niet dat de aanpassing van de regelgeving de nekslag betekent voor premium-alternatieven die op dit moment verkrijgbaar zijn naast Euro 95. “Nee, dat geloof ik niet. Er blijven in mijn ogen genoeg andere vulpunten over. De klant bepaalt uiteindelijk wat hij of zij tankt.” De Vries sluit zich daarbij aan. “Onze verwachting is dat de komende jaren juist meer verschillende brandstoffen op de markt komen. Ik verwacht dat brandstoffen zoals V Power en Excellium 98 echt nog wel worden aangeboden.”

Dat E10 verplicht wordt gesteld, betekent nog niet dat de klant het ook echt gaat tanken. Moet de overheid hierin een stimulerende rol vervullen? De Vries: “Wij hebben de overheid hier wel op gewezen. Overigens is het niet per se zo dat E10 duurder is: afgelopen jaar was ethanol gedurende een periode van twee maanden goedkoper dan benzine. Ook de prijs van HBE’s speelt een rol. Daarnaast worden brandstofhandelaren, door de stijgende biobijmengverplichting, gedwongen om naar hogere bijmengverhoudingen te gaan.”

Informatiecampagne

De brancheorganisaties benadrukken het belang van goede communicatie, zowel naar de tankstations als naar de klant toe. “De onnodige verwarring bij de invoering van de brandstofstickers vorig jaar oktober laat zien dat goede voorlichting echt niet onderschat moet worden”, aldus De Vries. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat er later dit jaar samen met consumenten- en brancheorganisaties, garagehouders en autofabrikanten een informatiecampagne van start gaat om automobilisten te informeren over het rijden op E10.

ees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Branche omarmt snelle invoering E10, goede voorlichting verdient aandacht”

Rob van Gestel|31.01.19|13:37

Inhoudelijk heb ik over E10 niet veel te melden.
Wél over het feit dat 3 brancheorganisaties er hun plasje over mogen doen. Als we politiek serieus genomen willen worden lijkt het mij essentieel dat wij naar buiten toe één gezicht en één stem hebben.
Beta heeft al vaker bewezen de juiste weg te bewandelen. Bundel de krachten van alle partijen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Branche omarmt snelle invoering E10, goede voorlichting verdient aandacht | TankPro.nl

Branche omarmt snelle invoering E10, goede voorlichting verdient aandacht

Het heeft even geduurd, maar de kogel is door de kerk. Vanaf 1 oktober zijn tankstations die ten minste twee soorten benzine kunnen leveren verplicht om op de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Brancheorganisaties reageren positief op het invoeren van de E10-verplichting, maar ze benadrukken wel het belang van een goede voorlichting naar de klant toe.

“Waarom duurt het allemaal zo lang? De E10-brandstof blijkt in vele andere Europese landen al veel eerder ingevoerd te zijn. Waarom is dat? Deelt u de mening van de VVD dat een spoedige introductie van E10 in Nederland, tezamen met de juiste voorlichting voor de automobilist voor een kans kan zorgen voor zowel de portemonnee van de automobilist, als voor de beoogde verduurzaming? Bent u daarom ook bereid om snel over te gaan tot introductie van E10? Welke planning is daarbij realistisch? Waar hangt het nog om en waarom wordt het niet sneller opgelost”, aldus Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) in een brief aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De beslissing van de staatssecretaris volgde vorige week vrijdag. Vanaf 1 oktober wordt E10 ook gemeengoed in Nederland. Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn vanaf die datum verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden.

Hoe eerder, hoe beter

“Wij zijn er absoluut positief over, reageert Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE. “Het is al een aantal keer uitgesteld. Op basis van onze laatste informatie zou de regelgeving pas vanaf 2020 ingevoerd worden.” Volgens De Vries ligt de focus op dit moment bij de overheid erg op elektrisch rijden. “Dat is in onze ogen te kort door de bocht. Er is ondertussen met het bestaande wagenpark al heel wat mogelijk. Door snel over te schakelen op E10, kunnen we al werken aan het verminderen van de uitstoot. Daarom zeg ik: hoe eerder, hoe beter.”

Ook BOVAG-woordvoerder Paul de Waal was wel even verrast toen het nieuws vorige week vrijdagmiddag binnenkwam. “Wij hadden onlangs te horen gekregen dat de invoering van E10 was uitgesteld naar volgend jaar. Vanwege hoge politieke druk kunnen dit soort thema’s in een stroomversnelling raken.” Volgens De Waal is de invoering vanaf 1 oktober een goede zaak. “Het hele proces heeft flink wat tijd in beslag genomen. We lopen achter ten opzichte van Duitsland, België en Frankrijk, waar E10 al veel langer verkrijgbaar is. Het is goed dat we hier nu echt mee aan de slag gaan.”

Lisanne Henneveld van Belangenvereniging Tankstations (BETA) houdt nog een kleine slag om de arm. “Het besluit wordt nu naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is even afwachten hoeveel tijd dat in beslag neemt. Als het vlot door de Kamer gaat, dan zal 1 oktober haalbaar zijn.” Ook Henneveld benadrukt het belang van dit besluit. “Wij staan hier 100 procent achter. Het heeft lang geduurd, maar het is belangrijk dat het nu ingevoerd gaat worden.”

Bijmengen bio-ethanol

Brandstofleveranciers moeten een deel van de brandstoffen die zij leveren aan de Nederlandse vervoersmarkt laten bestaan uit hernieuwbare brandstoffen. Aan deze verplichting kan onder meer voldaan worden door bio-ethanol bij benzine te mengen. Op dit moment zit in veruit de meeste benzine in Nederland maximaal 5 procent bio-ethanol (E5). In omringende landen, zoals Duitsland, België en Frankrijk, is al volop benzine te krijgen waar tot 10 procent is bijgemengd. Het besluit van Staatssecretaris Van Veldhoven geeft nu ook bij ons invulling aan de voorgenomen invoering van de E10-verplichting.

De nieuwe regels richten zich tot houders van tankstations die ten minste twee soorten benzine kunnen aanbieden. In de praktijk betekent dit dat deze locaties beschikken over een ondergrondse tankinfrastructuur om ten minste twee soorten benzine op te slaan en aan de klant aan te bieden. Deze stations worden verplicht om in ieder geval de helft van de aanwezige vulpistolen die gebruikt worden voor benzine te gebruiken voor het leveren van E10. Voor de overige helft van de beschikbare nozzles geldt een vrije keuze in het soort benzine dat aangeboden wordt.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

De brancheorganisaties benadrukken het belang van goede communicatie bij de invoering van E10, zowel naar de tankstations als naar de klant toe. “De onnodige verwarring bij de invoering van de brandstofstickers vorig jaar oktober laat zien dat goede voorlichting echt niet onderschat moet worden”, aldus De Vries (NOVE).

De nieuwe regels houden in dat tankstations die slechts één soort benzine aanbieden, keuzevrijheid hebben in het soort benzine dat wordt aangeboden. In het verlengde hiervan komt artikel 3.21 vierde lid van het Activiteitenbesluit milieubeheer te vervallen. Dit lid bepaalt dat op een tankstation waar benzine wordt getankt, ten minste een afleverpunt aanwezig moet zijn voor het aanbieden van E5 (Euro95). Daarmee kan de beschikbaarheid van een benzine geschikt voor alle benzinemotoren op elk tankstation – ook op kleine locaties – worden gegarandeerd. Het voortzetten van deze verplichting wordt echter niet langer noodzakelijk geacht. Dit vanwege de afnemende noodzaak om E5 te moeten blijven aanbieden en vanwege het besluit om de beschikbaarheid van E10 verder te vergroten.

Rol van premium-brandstoffen

“In Nederland rijden relatief veel oudere auto’s en oldtimers rond, helemaal in vergelijking met België en Duitsland”, legt Henneveld uit. “Het merendeel van de benzineauto’s kan rijden op E10, maar bij wat oudere modellen kan dat op termijn mogelijk problemen geven. Daar moet je rekening mee houden. Communicatie naar de klant toe is heel belangrijk. In plaats van Euro 95 kan deze groep uiteraard ook altijd kiezen voor een premium-variant. Ik kan me voorstellen dat tankstations naast E10 ook premium-alternatieven gaan of blijven aanbieden.”

Ook BOVAG-woordvoerder De Waal verwacht niet dat de aanpassing van de regelgeving de nekslag betekent voor premium-alternatieven die op dit moment verkrijgbaar zijn naast Euro 95. “Nee, dat geloof ik niet. Er blijven in mijn ogen genoeg andere vulpunten over. De klant bepaalt uiteindelijk wat hij of zij tankt.” De Vries sluit zich daarbij aan. “Onze verwachting is dat de komende jaren juist meer verschillende brandstoffen op de markt komen. Ik verwacht dat brandstoffen zoals V Power en Excellium 98 echt nog wel worden aangeboden.”

Dat E10 verplicht wordt gesteld, betekent nog niet dat de klant het ook echt gaat tanken. Moet de overheid hierin een stimulerende rol vervullen? De Vries: “Wij hebben de overheid hier wel op gewezen. Overigens is het niet per se zo dat E10 duurder is: afgelopen jaar was ethanol gedurende een periode van twee maanden goedkoper dan benzine. Ook de prijs van HBE’s speelt een rol. Daarnaast worden brandstofhandelaren, door de stijgende biobijmengverplichting, gedwongen om naar hogere bijmengverhoudingen te gaan.”

Informatiecampagne

De brancheorganisaties benadrukken het belang van goede communicatie, zowel naar de tankstations als naar de klant toe. “De onnodige verwarring bij de invoering van de brandstofstickers vorig jaar oktober laat zien dat goede voorlichting echt niet onderschat moet worden”, aldus De Vries. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat er later dit jaar samen met consumenten- en brancheorganisaties, garagehouders en autofabrikanten een informatiecampagne van start gaat om automobilisten te informeren over het rijden op E10.

ees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Branche omarmt snelle invoering E10, goede voorlichting verdient aandacht”

Rob van Gestel|31.01.19|13:37

Inhoudelijk heb ik over E10 niet veel te melden.
Wél over het feit dat 3 brancheorganisaties er hun plasje over mogen doen. Als we politiek serieus genomen willen worden lijkt het mij essentieel dat wij naar buiten toe één gezicht en één stem hebben.
Beta heeft al vaker bewezen de juiste weg te bewandelen. Bundel de krachten van alle partijen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.