Verplichting voor E10 aan de pomp vanaf oktober

Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn vanaf 1 oktober verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. De andere helft blijft beschikbaar voor andere soorten benzine. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Tankstations met infrastructuur voor maar één soort benzine blijven vrij in de keuze wat zij aanbieden.

In het Regeerakkoord is het streven opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Met de grotere beschikbaarheid van groenere benzine rijden ook de auto’s die mensen reeds in bezit hebben schoner, want met het gebruik van E10 worden minder fossiele brandstoffen verbruikt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start samen met consumentenorganisaties, garagehouders en autofabrikanten later dit jaar een informatiecampagne om automobilisten te informeren over het rijden op E10.

Percentage bio-ethanol

De meeste tankstations in Nederland bieden voornamelijk E5-benzine aan. Deze benzine bevat maximaal 5% bio-ethanol. Veel auto’s – maar niet alle – zijn al geschikt voor E10, een brandstof die tussen de 7,5 en 10% bio-ethanol bevat.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

5 reacties op “Verplichting voor E10 aan de pomp vanaf oktober”

Theo Arts|25.01.19|20:54

Met al respect, maar als de regering eens eerst de autofabrikanten gaat verplichten dat zij hun auto’s van motoren voorzien die probleemloos op E10 lopen. Als het per 1 oktober 2019 toch ingevoerd word, benadeeld de regering alleen de pomphouders en hun bezettingsgraad. De pomphouders aan de grens van Duitsland en Belgie hebben al grote omzetvermindering,daar de brandstofprijs in Nederland 0,25 tot 0,35 euro hoger zijn dan in Duitsland en Belgie.

Fred Berkhout|27.01.19|13:29

En wat gaat de prijs worden? probleem vervuilende Diesels Benzine auto/truck een waterstofGasSystem inbouwen
1 Liter gedemaliseerd water + Potassium Hydroxide maakt 1800 Liter gas dit =2/3 Waterstofgas en 1/3=Zuurstof zo unit afhankelijk van de motor grote produceert circa 3Liter pm en dat is erg weinig want een motor gebruikt veel meer lucht klopt de lucht die wij inademen =20% Zuurstof en 78% Stikstof de rest is C02 .Nu geeft WSU dus 2 Liter Waterstofgas en 1 l
Zuurstof

Freddie de Jong|28.06.19|15:55

Met E10 heb je minder rendement en dan betaal je in Nederland 25 cent meer voor de brandstof als in Duidsland

IkBenHet IkBenHet|07.09.19|17:47

Ooit e10 getankt in Duitsland en we reden er minder km mee. Dit is weer een smerig spelletje van de overheid. Door elektrische auto’s minder inkomsten dus gooien ze het nu op e10. Brrrr wat een volk zit daar aan het roer. Jantje de harde werker is weer de dupe.

Franklin van Uden|09.09.19|11:36

Grappig, milieu is onzin aangezien je minder zuinig gaat rijden, dus meer gaat verbruiken wat een evenredig effect op het milieu heeft als normaal e95 brandstof wordt getankt.
Uiteindelijk levert het wel meer financieel rendement op, en daar zal het dan ook wel om gaan, als ze dat nu gewoon vertellen dan leven we in een eerlijk and transparant land..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.