Platform Autogas: voordelen LPG veel te weinig benut

Er moet meer aandacht komen voor de rol die autogas (LPG) kan spelen in de energietransitie. Dat is de insteek van een offensief dat Platform Autogas komende tijd start. “Het lijkt wel of de overheid alleen nog oog heeft voor elektrisch rijden. Dat is zonde, want met alternatieven die al sinds jaar en dag beschikbaar zijn, kan op korte termijn een flinke reductie van uitstoot behaald worden. Zeker voor de bestaande vloot van miljoenen benzineauto’s”, meent voorzitter van het platform Berry den Ridder.

Het zijn zware tijden voor de dieselmotor. Door de talloze schandalen van afgelopen jaren zijn heel wat veelrijders overgeschakeld naar alternatieven, zoals benzineauto’s, elektrische modellen en hybrides. Ondanks de voordelen die LPG biedt, is de brandstof er nog niet voldoende in geslaagd om in te springen op het gat dat is ontstaan. Tot teleurstelling van het Platform Autogas. “Dit zou een goede tijd zijn om te kiezen voor LPG. De uitstoot van CO2 valt 21 procent lager (well-to-wheel) uit dan bij benzine. LPG stoot bovendien nauwelijks fijnstof uit en presteert daarin beter dan benzine- en dieselmotoren. Die winst laten we op dit moment in Nederland liggen. Dat is echt zonde”, legt Den Ridder uit.

Naast de voorzitter van het Platform Autogas zijn ook Angelique Berden en Jordy Vrugt aangeschoven aan tafel. Beide werken bij een ontwikkelaar en producent van autogassystemen. Producenten van systemen, inbouwstations en brandstofleveranciers die actief zijn op het terrein van autogas hebben de handen ineengeslagen om de brandstof weer prominent op de agenda te krijgen. “Het is tijd voor een offensief om de vele voordelen die autogas biedt aan klanten en ondernemers te presenteren. Daar hebben we een aantal mooie ideeën voor”, aldus Berden.

‘Dag van het autogas’

Een van die initiatieven is de eerste editie van de ‘Dag van het autogas’. De themadag staat op zaterdag 24 november op het programma en op een groot aantal plaatsen in het land zullen diverse activiteiten gepland worden. Berden: “We willen informatie geven over de pluspunten van het rijden op autogas. Het is een landelijk initiatief waar onder meer tankstations, gasleveranciers, inbouwstations en systeemproducenten zich bij hebben aangesloten. De directe bijdrage die autogas biedt om de uitstoot te verminderen, staat daarbij centraal.”

Ook Vrugt vindt het vreemd en frustrerend dat de overheid afgelopen jaren heel wat maatregelen heeft genomen die gebruik van autogas ontmoedigen. “De focus in Den Haag ligt heel erg op elektrische mobiliteit. Er is een fikse lobby aan de gang. Het is moeilijk om daar voet aan de grond te krijgen.” Het platform vindt de koers die gevaren wordt, behoorlijk eenzijdig. “Elektrisch rijden biedt zeker mogelijkheden. Maar is deze oplossing wel zo duurzaam? Hoe groen is het op dit moment? Waar komt de stroom eigenlijk vandaan? En hoe zit het met de levensduur, productie en levensloop van bijvoorbeeld de accu’s? Tank-to-wheel ziet dat er best goed uit, maar well-to-wheel is natuurlijk een heel ander verhaal. Daar lijkt niemand zich druk over te maken. Waarom zou je wachten als je al direct resultaat kunt boeken voor weinig inspanningen?”

Verhoging accijns en belastingen

De belastingmaatregelen die de overheid de laatste jaren heeft genomen, komen bepaald niet ten faveure van de bestuurder die kiest voor autogas. De strengere regelgeving en verhoging van accijns en belastingen zijn voor een deel verantwoordelijk voor de huidige situatie, vindt Den Ridder. “En vooral de vele veranderingen in het beleid van de overheid, onder meer op gebied van belastingen en bijtelling. Daardoor zijn consumenten voorzichtig geworden, net als auto-importeurs. Waarom zou je nog automodellen af-fabriek op LPG aanbieden als je niet weet hoe deze op den duur belast gaan worden?”

Het platform zet zich in voor een ‘level playing field’ waardoor alle voordelen van LPG weer ten volle benut kunnen worden door zowel zakelijke als privé-rijders. “Belangrijk onderdeel is ook de Total Cost of Ownership van LPG-auto’s. We willen niet al te veel zeuren over de overheid, maar ons vooral focussen op de voordelen en kansen die er liggen. De TCO voor LPG-auto’s is ook bij het huidig beleid voordelig voor LPG. En daarnaast biedt het de gemelde milieuvoordelen.”

Anno 2018 zijn er nog steeds zo’n 1500 tankstations waar LPG wordt aangeboden. “Een uitgebreid netwerk is aanwezig en de infrastructuur is prima. Er wordt hard gewerkt aan het bouwen van een netwerk voor nieuwe alternatieve brandstoffen, maar dat van autogas bestaat nu al. Het is toch zonde dat maar zo’n kleine groep daar gebruik van maakt.” Vrugt vult aan: “De techniek is bewezen, de kosten voor de gebruikers zijn zeer interessant en je hoeft gezien de grote hoeveelheid tanklocaties nooit te vrezen geen tankstation te kunnen vinden. En je kunt altijd op benzine blijven rijden indien het volgende station iets verder weg ligt dan verwacht.”

Workshop tijdens Tankstation Vakbeurs

Op de tweede dag van de Tankstation Vakbeurs verzorgt het platform een workshop over de voordelen die autogas biedt. “Daarin zetten we onder meer op een rij waarom het interessant is voor tankstations om LPG aan te blijven bieden”, legt Den Ridder uit. “De toekomstperspectieven en de overgang van LPG naar bio-LPG komen tijdens de sessie uitgebreid aan bod.”

Platform Autogas heeft zich via de Vereniging Vloeibaar Gas aangesloten bij het Platform Duurzame Biobrandstoffen en is verder een samenwerking aangegaan met leasemaatschappij Arval. “De bijmenging met biobrandstoffen is heel interessant voor ons en voor andere partijen. Onder meer Neste is al volop bezig met de ontwikkeling en levering van bio-LPG. Als die brandstof beschikbaar komt om op te rijden, dan kunnen er uit oogpunt van uitstoot flinke stappen gezet worden.” Den Ridder verwacht dat in dat geval ook Den Haag meer zijn best zal doen om de brandstof op de agenda te krijgen. “Absoluut, daarvan ben ik overtuigd. Juist die bio-component is vandaag de dag heel belangrijk in de discussie rond alternatieve brandstoffen. De kansen die autogas en de verdere vergroening ervan biedt, willen we gaan benadrukken eind november, op de vakbeurs en tijdens de Dag van het autogas.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

3 reacties op “Platform Autogas: voordelen LPG veel te weinig benut”

Mylan Piron|08.11.18|11:51

(Bio)-LPG is inderdaad een erg ondergewaardeerde brandstof die inderdaad een stuk beter scoort dan benzine of diesel qua uitstoot.

Bij elektrisch rijden stelt men inderdaad te weinig vragen i.v.m de herkomst van de stroom.

Het grote nadeel van LPG is dat er niet veel modellen met LPG af fabriek beschikbaar zijn, vaak zijn enkel budgetmodellen af fabriek ermee beschikbaar. Nog een nadeel is dat LPG niet altijd mee in de boordcomputer zit verwerkt…

Reinier de Vries|11.11.18|02:06

Ik rij al 15 jaar op LPG, het is frustrerend dat ook hier onze overheid een zeer onbetrouwbare partner is en dat de lobby sterker is dan de keiharde bewijzen dat LPG tot op heden een van de schoonste brandstoffen is met alle belastingmaatregelen en accijnzen, het onaantrekkelijk te maken om op gas te rijden, onbegrijpelijk, het grote publiek wordt op het verkeerde been gezet, dat onze overheid uit is om het milieu te verbeteren, nee belasting is het enige waar oog voor is is belasting innen

adrie Schouten|11.11.18|12:34

Helemaal met Rienier de Vries eens. LPG heeft 96 % minder fijnstof uitstoot en behoorlijk wat CO2 reducering t.a.v. benzine en diesel. Wanneer de overheid zo ontzettend met het milieu bezig is, is het ongelofelijk dat het LPG rijden haast onmogelijk gemaakt wordt door allerhande overheidsmaatregelen. Ook de lobby t.a.v. het elektrisch rijden is niet wat het lijkt. Het overgrote deel van de elektriciteit wordt momenteel opgewekt door een 5-tal grote kolen-centrales met alle uitstoot van dien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Platform Autogas: voordelen LPG veel te weinig benut | TankPro.nl

Platform Autogas: voordelen LPG veel te weinig benut

Er moet meer aandacht komen voor de rol die autogas (LPG) kan spelen in de energietransitie. Dat is de insteek van een offensief dat Platform Autogas komende tijd start. “Het lijkt wel of de overheid alleen nog oog heeft voor elektrisch rijden. Dat is zonde, want met alternatieven die al sinds jaar en dag beschikbaar zijn, kan op korte termijn een flinke reductie van uitstoot behaald worden. Zeker voor de bestaande vloot van miljoenen benzineauto’s”, meent voorzitter van het platform Berry den Ridder.

Het zijn zware tijden voor de dieselmotor. Door de talloze schandalen van afgelopen jaren zijn heel wat veelrijders overgeschakeld naar alternatieven, zoals benzineauto’s, elektrische modellen en hybrides. Ondanks de voordelen die LPG biedt, is de brandstof er nog niet voldoende in geslaagd om in te springen op het gat dat is ontstaan. Tot teleurstelling van het Platform Autogas. “Dit zou een goede tijd zijn om te kiezen voor LPG. De uitstoot van CO2 valt 21 procent lager (well-to-wheel) uit dan bij benzine. LPG stoot bovendien nauwelijks fijnstof uit en presteert daarin beter dan benzine- en dieselmotoren. Die winst laten we op dit moment in Nederland liggen. Dat is echt zonde”, legt Den Ridder uit.

Naast de voorzitter van het Platform Autogas zijn ook Angelique Berden en Jordy Vrugt aangeschoven aan tafel. Beide werken bij een ontwikkelaar en producent van autogassystemen. Producenten van systemen, inbouwstations en brandstofleveranciers die actief zijn op het terrein van autogas hebben de handen ineengeslagen om de brandstof weer prominent op de agenda te krijgen. “Het is tijd voor een offensief om de vele voordelen die autogas biedt aan klanten en ondernemers te presenteren. Daar hebben we een aantal mooie ideeën voor”, aldus Berden.

‘Dag van het autogas’

Een van die initiatieven is de eerste editie van de ‘Dag van het autogas’. De themadag staat op zaterdag 24 november op het programma en op een groot aantal plaatsen in het land zullen diverse activiteiten gepland worden. Berden: “We willen informatie geven over de pluspunten van het rijden op autogas. Het is een landelijk initiatief waar onder meer tankstations, gasleveranciers, inbouwstations en systeemproducenten zich bij hebben aangesloten. De directe bijdrage die autogas biedt om de uitstoot te verminderen, staat daarbij centraal.”

Ook Vrugt vindt het vreemd en frustrerend dat de overheid afgelopen jaren heel wat maatregelen heeft genomen die gebruik van autogas ontmoedigen. “De focus in Den Haag ligt heel erg op elektrische mobiliteit. Er is een fikse lobby aan de gang. Het is moeilijk om daar voet aan de grond te krijgen.” Het platform vindt de koers die gevaren wordt, behoorlijk eenzijdig. “Elektrisch rijden biedt zeker mogelijkheden. Maar is deze oplossing wel zo duurzaam? Hoe groen is het op dit moment? Waar komt de stroom eigenlijk vandaan? En hoe zit het met de levensduur, productie en levensloop van bijvoorbeeld de accu’s? Tank-to-wheel ziet dat er best goed uit, maar well-to-wheel is natuurlijk een heel ander verhaal. Daar lijkt niemand zich druk over te maken. Waarom zou je wachten als je al direct resultaat kunt boeken voor weinig inspanningen?”

Verhoging accijns en belastingen

De belastingmaatregelen die de overheid de laatste jaren heeft genomen, komen bepaald niet ten faveure van de bestuurder die kiest voor autogas. De strengere regelgeving en verhoging van accijns en belastingen zijn voor een deel verantwoordelijk voor de huidige situatie, vindt Den Ridder. “En vooral de vele veranderingen in het beleid van de overheid, onder meer op gebied van belastingen en bijtelling. Daardoor zijn consumenten voorzichtig geworden, net als auto-importeurs. Waarom zou je nog automodellen af-fabriek op LPG aanbieden als je niet weet hoe deze op den duur belast gaan worden?”

Het platform zet zich in voor een ‘level playing field’ waardoor alle voordelen van LPG weer ten volle benut kunnen worden door zowel zakelijke als privé-rijders. “Belangrijk onderdeel is ook de Total Cost of Ownership van LPG-auto’s. We willen niet al te veel zeuren over de overheid, maar ons vooral focussen op de voordelen en kansen die er liggen. De TCO voor LPG-auto’s is ook bij het huidig beleid voordelig voor LPG. En daarnaast biedt het de gemelde milieuvoordelen.”

Anno 2018 zijn er nog steeds zo’n 1500 tankstations waar LPG wordt aangeboden. “Een uitgebreid netwerk is aanwezig en de infrastructuur is prima. Er wordt hard gewerkt aan het bouwen van een netwerk voor nieuwe alternatieve brandstoffen, maar dat van autogas bestaat nu al. Het is toch zonde dat maar zo’n kleine groep daar gebruik van maakt.” Vrugt vult aan: “De techniek is bewezen, de kosten voor de gebruikers zijn zeer interessant en je hoeft gezien de grote hoeveelheid tanklocaties nooit te vrezen geen tankstation te kunnen vinden. En je kunt altijd op benzine blijven rijden indien het volgende station iets verder weg ligt dan verwacht.”

Workshop tijdens Tankstation Vakbeurs

Op de tweede dag van de Tankstation Vakbeurs verzorgt het platform een workshop over de voordelen die autogas biedt. “Daarin zetten we onder meer op een rij waarom het interessant is voor tankstations om LPG aan te blijven bieden”, legt Den Ridder uit. “De toekomstperspectieven en de overgang van LPG naar bio-LPG komen tijdens de sessie uitgebreid aan bod.”

Platform Autogas heeft zich via de Vereniging Vloeibaar Gas aangesloten bij het Platform Duurzame Biobrandstoffen en is verder een samenwerking aangegaan met leasemaatschappij Arval. “De bijmenging met biobrandstoffen is heel interessant voor ons en voor andere partijen. Onder meer Neste is al volop bezig met de ontwikkeling en levering van bio-LPG. Als die brandstof beschikbaar komt om op te rijden, dan kunnen er uit oogpunt van uitstoot flinke stappen gezet worden.” Den Ridder verwacht dat in dat geval ook Den Haag meer zijn best zal doen om de brandstof op de agenda te krijgen. “Absoluut, daarvan ben ik overtuigd. Juist die bio-component is vandaag de dag heel belangrijk in de discussie rond alternatieve brandstoffen. De kansen die autogas en de verdere vergroening ervan biedt, willen we gaan benadrukken eind november, op de vakbeurs en tijdens de Dag van het autogas.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

3 reacties op “Platform Autogas: voordelen LPG veel te weinig benut”

Mylan Piron|08.11.18|11:51

(Bio)-LPG is inderdaad een erg ondergewaardeerde brandstof die inderdaad een stuk beter scoort dan benzine of diesel qua uitstoot.

Bij elektrisch rijden stelt men inderdaad te weinig vragen i.v.m de herkomst van de stroom.

Het grote nadeel van LPG is dat er niet veel modellen met LPG af fabriek beschikbaar zijn, vaak zijn enkel budgetmodellen af fabriek ermee beschikbaar. Nog een nadeel is dat LPG niet altijd mee in de boordcomputer zit verwerkt…

Reinier de Vries|11.11.18|02:06

Ik rij al 15 jaar op LPG, het is frustrerend dat ook hier onze overheid een zeer onbetrouwbare partner is en dat de lobby sterker is dan de keiharde bewijzen dat LPG tot op heden een van de schoonste brandstoffen is met alle belastingmaatregelen en accijnzen, het onaantrekkelijk te maken om op gas te rijden, onbegrijpelijk, het grote publiek wordt op het verkeerde been gezet, dat onze overheid uit is om het milieu te verbeteren, nee belasting is het enige waar oog voor is is belasting innen

adrie Schouten|11.11.18|12:34

Helemaal met Rienier de Vries eens. LPG heeft 96 % minder fijnstof uitstoot en behoorlijk wat CO2 reducering t.a.v. benzine en diesel. Wanneer de overheid zo ontzettend met het milieu bezig is, is het ongelofelijk dat het LPG rijden haast onmogelijk gemaakt wordt door allerhande overheidsmaatregelen. Ook de lobby t.a.v. het elektrisch rijden is niet wat het lijkt. Het overgrote deel van de elektriciteit wordt momenteel opgewekt door een 5-tal grote kolen-centrales met alle uitstoot van dien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.