Mogelijk één autosticker voor alle milieuzones in de EU

Het Europees Parlement doet onderzoek naar één milieusticker voor heel Europa, op initiatief van de Nederlandse Europarlementsleden Matthijs van Miltenburg en Gerben-Jan Gerbrandy (allebei D66). De wirwar aan milieuzones maakt het lastig voor automobilisten, vooral voor bezoekers uit andere landen, om toegang te krijgen.

Om de concentratie van luchtvervuiling te voorkomen worden steeds meer milieuzones afgebakend, om zo de meest vervuilende voertuigen uit het stadscentrum of zelfs de hele stad te weren. “Milieuzones zijn een goed middel om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren, maar een ruit vol toegangsstickers werkt niet. Met dit systeem bieden we de mogelijkheid de milieuzones beter op elkaar af te stemmen”, aldus Matthijs van Miltenburg, woordvoerder van de Europese D66-parlementariërs

Het Europees Parlement heeft in de Europese begroting voor 2019 bijna 1,5 miljoen euro vrijgemaakt om het voor automobilisten gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot de verschillende lage emissiezones in Europese steden. 490.000 euro daarvan is vrijgemaakt voor een onderzoek naar een geharmoniseerd label voor schone voertuigen. Europese steden kunnen dit ‘Ultra-Low Polluting Vehicle’-label gebruiken voor toegang tot milieuzones.

Er wordt ook gezocht naar een informatie-uitwisselingssysteem waarmee, gekoppeld aan een bestaand systeem voor de uitwisseling van voertuiggegevens, de handhaving van de milieuzones beter kan worden georganiseerd. Nu hebben veel steden nog problemen met het opsporen van overtreders die niet in eigen land zijn geregistreerd.

Technologieën

Verder maakt het Europees Parlement 1,05 miljoen euro vrij voor het certificeren van ‘retrofits’ van voertuigen, zoals het installeren van een betere uitstoottechnologie in de auto. Op deze manier kunnen consumenten een beter onderscheid maken tussen effectieve en minder-effectieve nieuwe technologieën waarmee oudere voertuigen kunnen worden uitgerust. Daarnaast zouden ook oudere dieselauto’s met betere uitstoottechnologie echt schoner kunnen worden, en zo toegang tot milieuzones kunnen krijgen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mogelijk één autosticker voor alle milieuzones in de EU | TankPro.nl

Mogelijk één autosticker voor alle milieuzones in de EU

Het Europees Parlement doet onderzoek naar één milieusticker voor heel Europa, op initiatief van de Nederlandse Europarlementsleden Matthijs van Miltenburg en Gerben-Jan Gerbrandy (allebei D66). De wirwar aan milieuzones maakt het lastig voor automobilisten, vooral voor bezoekers uit andere landen, om toegang te krijgen.

Om de concentratie van luchtvervuiling te voorkomen worden steeds meer milieuzones afgebakend, om zo de meest vervuilende voertuigen uit het stadscentrum of zelfs de hele stad te weren. “Milieuzones zijn een goed middel om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren, maar een ruit vol toegangsstickers werkt niet. Met dit systeem bieden we de mogelijkheid de milieuzones beter op elkaar af te stemmen”, aldus Matthijs van Miltenburg, woordvoerder van de Europese D66-parlementariërs

Het Europees Parlement heeft in de Europese begroting voor 2019 bijna 1,5 miljoen euro vrijgemaakt om het voor automobilisten gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot de verschillende lage emissiezones in Europese steden. 490.000 euro daarvan is vrijgemaakt voor een onderzoek naar een geharmoniseerd label voor schone voertuigen. Europese steden kunnen dit ‘Ultra-Low Polluting Vehicle’-label gebruiken voor toegang tot milieuzones.

Er wordt ook gezocht naar een informatie-uitwisselingssysteem waarmee, gekoppeld aan een bestaand systeem voor de uitwisseling van voertuiggegevens, de handhaving van de milieuzones beter kan worden georganiseerd. Nu hebben veel steden nog problemen met het opsporen van overtreders die niet in eigen land zijn geregistreerd.

Technologieën

Verder maakt het Europees Parlement 1,05 miljoen euro vrij voor het certificeren van ‘retrofits’ van voertuigen, zoals het installeren van een betere uitstoottechnologie in de auto. Op deze manier kunnen consumenten een beter onderscheid maken tussen effectieve en minder-effectieve nieuwe technologieën waarmee oudere voertuigen kunnen worden uitgerust. Daarnaast zouden ook oudere dieselauto’s met betere uitstoottechnologie echt schoner kunnen worden, en zo toegang tot milieuzones kunnen krijgen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.