Bijtellingsregels zorgen voor lagere CO2-uitstoot

De bijtellingsregels in Nederland hebben in de periode 2011-2016 geleid tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Uit de PBL-evaluatie blijkt dat de totale CO2–uitstoot van zakenauto’s 6 procent lager is dan zonder deze bijtelling het geval zou zijn geweest. Dit komt neer op een – deels toekomstige – afname van in totaal circa 1,6 megaton koolstofdioxide.

Auto’s van de zaak zorgen voor bijna een kwart van de jaarlijkse totale CO2–uitstoot door het Nederlandse personenautoverkeer en spelen daarmee een belangrijke rol. In de afgelopen tien jaar werden er als gevolg van het vergroenen van de bijtelling steeds meer zuinige auto’s verkocht. Dit ging ten koste van grotere en minder zuinige automodellen, terwijl de grote en minder zuinige modellen steeds minder populair werden. Dat heeft geresulteerd in een lagere CO2-uitstoot.

Keerzijde regels

Het aanpassen van de bijtellingsregels afgelopen jaren heeft ook zijn keerzijde. Het kost de Nederlandse overheid 3,7 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten uit de bijtelling. Bovendien heeft de bijtelling onbedoeld geleid tot een toename van het marktaandeel van dieselauto’s, omdat bepaalde dieselmodellen ook onder de 14 procent bijtelling vielen. Met als gevolg een negatieve bijdrage aan de lokale luchtkwaliteit.

Daarnaast hebben bepaalde factoren ertoe geleid dat de (nationale) CO2-reductie van zakenauto’s lager is uitgevallen. Zo is het verschil tussen de tijdens de Europese typegoedkeuring vastgestelde CO2-uitstoot en de daadwerkelijk gemeten uitstoot in de praktijk de afgelopen jaren toegenomen. En blijkt ten opzichte van de conventionele auto’s een relatief groot aandeel van de (semi-)elektrische auto’s direct na afloop van het zakelijk gebruik te worden geëxporteerd. Daardoor slaat een deel van de CO2-reductie neer in het buitenland en dat draagt volgens het PBL niet bij aan het behalen van de nationale klimaatdoelstelling.

Absolute kortingen

De vergroening in de bijtelling zou effectiever geweest zijn wanneer een systeem met absolute kortingen gehanteerd was in plaats van procentuele kortingen. Een naar CO2-uitstoot gedifferentieerde bijtelling met absolute kortingen leidt er volgens het PBL namelijk toe dat goedkopere, veelal lichtere en zuinige auto’s relatief meer korting krijgen dan duurdere, veelal zwaardere en onzuinige auto’s. Omdat dieselauto’s gemiddeld duurder zijn in aanschaf, zou de verkoop van diesels hierdoor ook ontmoedigd zijn. Dat is weer gunstig voor de lokale luchtkwaliteit. Ook zou het beleid effectiever zijn geweest als elektrische auto’s meer zouden doorstromen naar de particuliere tweedehandsmarkt na afloop van het zakelijk gebruik.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bijtellingsregels zorgen voor lagere CO2-uitstoot | TankPro.nl

Bijtellingsregels zorgen voor lagere CO2-uitstoot

De bijtellingsregels in Nederland hebben in de periode 2011-2016 geleid tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Uit de PBL-evaluatie blijkt dat de totale CO2–uitstoot van zakenauto’s 6 procent lager is dan zonder deze bijtelling het geval zou zijn geweest. Dit komt neer op een – deels toekomstige – afname van in totaal circa 1,6 megaton koolstofdioxide.

Auto’s van de zaak zorgen voor bijna een kwart van de jaarlijkse totale CO2–uitstoot door het Nederlandse personenautoverkeer en spelen daarmee een belangrijke rol. In de afgelopen tien jaar werden er als gevolg van het vergroenen van de bijtelling steeds meer zuinige auto’s verkocht. Dit ging ten koste van grotere en minder zuinige automodellen, terwijl de grote en minder zuinige modellen steeds minder populair werden. Dat heeft geresulteerd in een lagere CO2-uitstoot.

Keerzijde regels

Het aanpassen van de bijtellingsregels afgelopen jaren heeft ook zijn keerzijde. Het kost de Nederlandse overheid 3,7 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten uit de bijtelling. Bovendien heeft de bijtelling onbedoeld geleid tot een toename van het marktaandeel van dieselauto’s, omdat bepaalde dieselmodellen ook onder de 14 procent bijtelling vielen. Met als gevolg een negatieve bijdrage aan de lokale luchtkwaliteit.

Daarnaast hebben bepaalde factoren ertoe geleid dat de (nationale) CO2-reductie van zakenauto’s lager is uitgevallen. Zo is het verschil tussen de tijdens de Europese typegoedkeuring vastgestelde CO2-uitstoot en de daadwerkelijk gemeten uitstoot in de praktijk de afgelopen jaren toegenomen. En blijkt ten opzichte van de conventionele auto’s een relatief groot aandeel van de (semi-)elektrische auto’s direct na afloop van het zakelijk gebruik te worden geëxporteerd. Daardoor slaat een deel van de CO2-reductie neer in het buitenland en dat draagt volgens het PBL niet bij aan het behalen van de nationale klimaatdoelstelling.

Absolute kortingen

De vergroening in de bijtelling zou effectiever geweest zijn wanneer een systeem met absolute kortingen gehanteerd was in plaats van procentuele kortingen. Een naar CO2-uitstoot gedifferentieerde bijtelling met absolute kortingen leidt er volgens het PBL namelijk toe dat goedkopere, veelal lichtere en zuinige auto’s relatief meer korting krijgen dan duurdere, veelal zwaardere en onzuinige auto’s. Omdat dieselauto’s gemiddeld duurder zijn in aanschaf, zou de verkoop van diesels hierdoor ook ontmoedigd zijn. Dat is weer gunstig voor de lokale luchtkwaliteit. Ook zou het beleid effectiever zijn geweest als elektrische auto’s meer zouden doorstromen naar de particuliere tweedehandsmarkt na afloop van het zakelijk gebruik.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.