(Foto: Total / Bernd Lammel)

Vijftigste waterstoflocatie in Duitsland geopend bij Total-tankstation

(Foto: Total / Bernd Lammel)

In Nederland en België is het aantal tankstations waar waterstof getankt kan worden op één hand te tellen, bij onze oosterburen zien de zaken er heel anders uit. Inmiddels kan al op vijftig openbare locaties in Duitsland waterstof getankt worden. Voortaan is het ook bij een Total-tankstation in Potsdam mogelijk om waterstof te krijgen.

Bij het tankstation kunnen zowel bestuurders van personenauto’s (700 bar) als van bussen (350 bar) aankloppen voor het tanken van waterstof. De techniek die gebruikt wordt in Potsdam is afkomstig van leverancier Linde AG. Bij het station kunnen veertig voertuigen per dag waterstof tanken. De locatie is het resultaat van een samenwerking die verschillende partijen onder de naam H2 Mobility zijn aangegaan. Doel is om te werken aan het opbouwen van een infrastructuur voor waterstof. In de loop van 2019 willen deze bedrijven minimaal honderd stations in Duitsland gerealiseerd hebben. Het doel ligt vervolgens op driehonderd locaties.

Joint venture

Bij de Duitse joint venture zijn op dit moment zes partijen betrokken. Oliemaatschappijen Total en Shell stapten in, net als OMV. Het Oostenrijkse bedrijf heeft in totaal zo’n driehonderd tankstations in Duitsland, vooral in het zuiden van het land. Een andere grote partij is Air Liquide, de Franse multinational houdt zich onder meer bezig met het leveren van gas. Ook concurrent Linde AG heeft zich aangesloten. Vanuit de auto-industrie is Daimler vertegenwoordigd, het bedrijf achter de personenauto’s en bestelwagens van Mercedes Benz en achter Daimler Trucks en Daimler Buses.

H2 Mobility is onderdeel van Hydrogen Mobility Europe (H2ME), een initiatief dat tot doel heeft om te werken aan de ontwikkeling van emissievrij rijden in Europa. Als er gereden wordt op waterstof, dan scheelt dit aanzienlijk in de uitstoot van CO2, NOx en andere uitlaatgassen. Het tanken van waterstof duurt niet langer dan het vullen van een benzine- of dieseltank. De elektriciteit wordt niet opgeslagen in batterijen, zoals bij elektrische auto’s met een stekker, maar opgewekt in de brandstofcel door een reactie van waterstof met zuurstof.

Ondertussen in Nederland

Ook in Nederland zijn er inmiddels concrete plannen voor nieuwe tankstations waar waterstof getankt kan worden. OrangeGas wil in 2019 het eerste waterstofstation openen en heeft plannen voor tanklocaties in onder meer de regio’s Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Ook klanten van het nieuwe tankstation van Greenpoint in Oude Tonge kunnen vanaf volgend jaar waterstof krijgen. Eind augustus werd bekend dat klanten van vier Shell-locaties, waaronder het Shell-station van Jan Paul Kerkhof in Den Haag en de Green Planet-locatie van Edward Doorten in Pesse in Drenthe, in 2020 de mogelijkheid krijgen om waterstof te tanken.

Het Nationaal Tankstation Congres 2018 op woensdag 21 november staat volledig in het teken van de brandstofmix van de toekomst. Ook de kansen voor waterstof komen tijdens het congres uitgebreid aan bod. De registratiepagina is inmiddels geopend. Geïnteresseerden kunnen zich op deze pagina aanmelden voor de Tankstation Vakbeurs en voor het Nationaal Tankstation Congres.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vijftigste waterstoflocatie in Duitsland geopend bij Total-tankstation | TankPro.nl
(Foto: Total / Bernd Lammel)

Vijftigste waterstoflocatie in Duitsland geopend bij Total-tankstation

(Foto: Total / Bernd Lammel)

In Nederland en België is het aantal tankstations waar waterstof getankt kan worden op één hand te tellen, bij onze oosterburen zien de zaken er heel anders uit. Inmiddels kan al op vijftig openbare locaties in Duitsland waterstof getankt worden. Voortaan is het ook bij een Total-tankstation in Potsdam mogelijk om waterstof te krijgen.

Bij het tankstation kunnen zowel bestuurders van personenauto’s (700 bar) als van bussen (350 bar) aankloppen voor het tanken van waterstof. De techniek die gebruikt wordt in Potsdam is afkomstig van leverancier Linde AG. Bij het station kunnen veertig voertuigen per dag waterstof tanken. De locatie is het resultaat van een samenwerking die verschillende partijen onder de naam H2 Mobility zijn aangegaan. Doel is om te werken aan het opbouwen van een infrastructuur voor waterstof. In de loop van 2019 willen deze bedrijven minimaal honderd stations in Duitsland gerealiseerd hebben. Het doel ligt vervolgens op driehonderd locaties.

Joint venture

Bij de Duitse joint venture zijn op dit moment zes partijen betrokken. Oliemaatschappijen Total en Shell stapten in, net als OMV. Het Oostenrijkse bedrijf heeft in totaal zo’n driehonderd tankstations in Duitsland, vooral in het zuiden van het land. Een andere grote partij is Air Liquide, de Franse multinational houdt zich onder meer bezig met het leveren van gas. Ook concurrent Linde AG heeft zich aangesloten. Vanuit de auto-industrie is Daimler vertegenwoordigd, het bedrijf achter de personenauto’s en bestelwagens van Mercedes Benz en achter Daimler Trucks en Daimler Buses.

H2 Mobility is onderdeel van Hydrogen Mobility Europe (H2ME), een initiatief dat tot doel heeft om te werken aan de ontwikkeling van emissievrij rijden in Europa. Als er gereden wordt op waterstof, dan scheelt dit aanzienlijk in de uitstoot van CO2, NOx en andere uitlaatgassen. Het tanken van waterstof duurt niet langer dan het vullen van een benzine- of dieseltank. De elektriciteit wordt niet opgeslagen in batterijen, zoals bij elektrische auto’s met een stekker, maar opgewekt in de brandstofcel door een reactie van waterstof met zuurstof.

Ondertussen in Nederland

Ook in Nederland zijn er inmiddels concrete plannen voor nieuwe tankstations waar waterstof getankt kan worden. OrangeGas wil in 2019 het eerste waterstofstation openen en heeft plannen voor tanklocaties in onder meer de regio’s Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Ook klanten van het nieuwe tankstation van Greenpoint in Oude Tonge kunnen vanaf volgend jaar waterstof krijgen. Eind augustus werd bekend dat klanten van vier Shell-locaties, waaronder het Shell-station van Jan Paul Kerkhof in Den Haag en de Green Planet-locatie van Edward Doorten in Pesse in Drenthe, in 2020 de mogelijkheid krijgen om waterstof te tanken.

Het Nationaal Tankstation Congres 2018 op woensdag 21 november staat volledig in het teken van de brandstofmix van de toekomst. Ook de kansen voor waterstof komen tijdens het congres uitgebreid aan bod. De registratiepagina is inmiddels geopend. Geïnteresseerden kunnen zich op deze pagina aanmelden voor de Tankstation Vakbeurs en voor het Nationaal Tankstation Congres.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.