Shell breidt LNG-activiteiten in India verder uit

Shell neemt het belang van 26 procent in een grote terminal voor vloeibaar aardgas in Gujarat, in het westen van India, over van concurrent Total. Dat hebben de Fransen bekendgemaakt. Het olie- en gasconcern ziet LNG als een interessante alternatieve brandstof, onder meer voor zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart.

Hoeveel Shell precies neertelt voor de overname van de belangen is niet bekendgemaakt. De toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven voor de deal. Indien zij akkoord gaan, heeft Shell 100 procent van de aandelen in de terminal in handen.

Total heeft bovendien een overeenkomst getekend om 0,5 miljoen ton LNG per jaar te leveren aan Shell de komende vijf jaar om de Indiase markt en die van omringende landen te bevoorraden. De leveringen zullen naar verwachting begin 2019 van start gaan.

Focus op vloeibaar aardgas

De overname van de belangen in de LNG-terminal sluit aan op de strategie van Shell om de focus nog meer te leggen op vloeibaar aardgas. Uit de kwartaalcijfers die het concern eind juli bekendmaakte, bleek dat LNG steeds belangrijker wordt voor Shell. De verkoop steeg met 12 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar.

Shell ziet LNG als een van de interessante alternatieven voor met name zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Wegtransportbedrijven kiezen steeds vaker voor vloeibaar aardgas omdat het zowel vanuit financieel als milieutechnisch oogpunt voordelen biedt ten opzichte van diesel. Het verbrandt schoner en er komen minder zwavel, roetdeeltjes en stikstofoxiden vrij. Bovendien draagt het ook bij tot een verminderde geluidsvervuiling en kan het CO2-emissies helpen verlagen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.