CBS: dieselauto’s maakten minder kilometers in 2017

Nederlandse personenauto’s legden in 2017 in totaal iets meer kilometers af dan een jaar eerder. Terwijl auto’s op benzine 1 procent meer reden, maakten dieselauto’s 2 procent minder kilometers. Personenauto’s op alternatieve brandstoffen namen meer kilometers voor hun rekening dan in 2016. Met auto’s in particulier bezit werd iets minder gereden, bedrijfsauto’s legden juist meer kilometers af. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Na de flinke stijging in 2016, zijn Nederlandse personenauto’s in 2017 nauwelijks meer kilometers gaan rijden dan een jaar eerder. In totaal kwam de teller uit op 119,1 miljard kilometer, dit is een toename van 0,4 procent. Bijna 79 procent daarvan werd gereden door particuliere personenauto’s, de rest door auto’s die op naam van een bedrijf staan. Het waren deze bedrijfsauto’s die voor de lichte groei in aantal kilometers zorgden. Zij reden 2 procent meer, terwijl de afgelegde particuliere autokilometers vrijwel gelijk zijn gebleven.

Afname van dieselkilometers

Van alle kilometers die vorig jaar door personenauto’s werden afgelegd, werd 63 procent gereden met benzineauto’s. Vergeleken met een jaar eerder was dat 1 procent meer. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van door bedrijfsauto’s gereden benzinekilometers (ruim 10 procent). Dieselauto’s, goed voor 29 procent van de afgelegde kilometers, reden daarentegen 2 procent minder.

Vooral bedrijfsauto’s op diesel maakten minder kilometers. Traditioneel maakt deze groep de meeste kilometers. In 2017 daalden de dieselkilometers die gereden werden door personenauto’s op naam van een bedrijf met 3 procent ten opzichte van 2016, en namen de afgelegde benzinekilometers met ruim 10 procent toe. Dit gaat samen met de ontwikkeling van het zakelijke autopark. Vergeleken met 2016 waren er in 2017 ruim 3 procent minder zakelijke diesels op de weg, en ruim 10 procent meer benzineauto’s op naam van een bedrijf.

Lpg-auto’s rijden al jaren minder, deze trend zette zich in 2017 voort met een daling van ruim 11 procent. De afgelegde afstand door auto’s met overige brandstoffen nam toe met bijna 13 procent. Binnen deze groep zijn de elektrisch aangedreven auto’s (volledig elektrisch en plug-in hybrides) de belangrijkste groep, zij legden 20 procent meer kilometers af in 2017 dan een jaar eerder.

Lager jaarkilometrage

Het aantal particuliere personenauto’s steeg in 2017 met 2 procent. Per auto werd wel minder gereden. Het gemiddelde jaarkilometrage daalde met 2 procent, naar ruim 11.600 duizend kilometer. Het totaal aantal kilometers afgelegd door particuliere personenauto’s bleef daardoor nagenoeg gelijk.

In 2017 legden bedrijfsauto’s op benzine van een jaar of jonger 32 procent meer kilometers af dan een jaar eerder. Nieuwe bedrijfsdiesels reden daarentegen 31 procent minder. Deze ontwikkeling hangt samen met de verkoop van nieuwe bedrijfsauto’s: het aandeel nieuwe diesels liep terug van 45 procent in 2015 naar 30 procent in 2017. Van de nieuwe benzineauto’s nam het aandeel toe van 35 procent in 2015 naar ruim 63 procent in 2017.

Elektrische bedrijfsauto’s (volledig elektrisch en plug-in hybrides) nemen in 2017 nog maar 3,5 procent in van alle nieuwe bedrijfsauto’s. In 2015 was dit aandeel nog ruim 15 procent. Op 1 januari 2017 is de bijtelling voor alle plug-in hybrides verhoogd naar 22 procent, hetzelfde percentage dat geldt voor benzine- en dieselauto’s, waardoor deze auto’s minder populair werden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBS: dieselauto’s maakten minder kilometers in 2017 | TankPro.nl

CBS: dieselauto’s maakten minder kilometers in 2017

Nederlandse personenauto’s legden in 2017 in totaal iets meer kilometers af dan een jaar eerder. Terwijl auto’s op benzine 1 procent meer reden, maakten dieselauto’s 2 procent minder kilometers. Personenauto’s op alternatieve brandstoffen namen meer kilometers voor hun rekening dan in 2016. Met auto’s in particulier bezit werd iets minder gereden, bedrijfsauto’s legden juist meer kilometers af. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Na de flinke stijging in 2016, zijn Nederlandse personenauto’s in 2017 nauwelijks meer kilometers gaan rijden dan een jaar eerder. In totaal kwam de teller uit op 119,1 miljard kilometer, dit is een toename van 0,4 procent. Bijna 79 procent daarvan werd gereden door particuliere personenauto’s, de rest door auto’s die op naam van een bedrijf staan. Het waren deze bedrijfsauto’s die voor de lichte groei in aantal kilometers zorgden. Zij reden 2 procent meer, terwijl de afgelegde particuliere autokilometers vrijwel gelijk zijn gebleven.

Afname van dieselkilometers

Van alle kilometers die vorig jaar door personenauto’s werden afgelegd, werd 63 procent gereden met benzineauto’s. Vergeleken met een jaar eerder was dat 1 procent meer. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van door bedrijfsauto’s gereden benzinekilometers (ruim 10 procent). Dieselauto’s, goed voor 29 procent van de afgelegde kilometers, reden daarentegen 2 procent minder.

Vooral bedrijfsauto’s op diesel maakten minder kilometers. Traditioneel maakt deze groep de meeste kilometers. In 2017 daalden de dieselkilometers die gereden werden door personenauto’s op naam van een bedrijf met 3 procent ten opzichte van 2016, en namen de afgelegde benzinekilometers met ruim 10 procent toe. Dit gaat samen met de ontwikkeling van het zakelijke autopark. Vergeleken met 2016 waren er in 2017 ruim 3 procent minder zakelijke diesels op de weg, en ruim 10 procent meer benzineauto’s op naam van een bedrijf.

Lpg-auto’s rijden al jaren minder, deze trend zette zich in 2017 voort met een daling van ruim 11 procent. De afgelegde afstand door auto’s met overige brandstoffen nam toe met bijna 13 procent. Binnen deze groep zijn de elektrisch aangedreven auto’s (volledig elektrisch en plug-in hybrides) de belangrijkste groep, zij legden 20 procent meer kilometers af in 2017 dan een jaar eerder.

Lager jaarkilometrage

Het aantal particuliere personenauto’s steeg in 2017 met 2 procent. Per auto werd wel minder gereden. Het gemiddelde jaarkilometrage daalde met 2 procent, naar ruim 11.600 duizend kilometer. Het totaal aantal kilometers afgelegd door particuliere personenauto’s bleef daardoor nagenoeg gelijk.

In 2017 legden bedrijfsauto’s op benzine van een jaar of jonger 32 procent meer kilometers af dan een jaar eerder. Nieuwe bedrijfsdiesels reden daarentegen 31 procent minder. Deze ontwikkeling hangt samen met de verkoop van nieuwe bedrijfsauto’s: het aandeel nieuwe diesels liep terug van 45 procent in 2015 naar 30 procent in 2017. Van de nieuwe benzineauto’s nam het aandeel toe van 35 procent in 2015 naar ruim 63 procent in 2017.

Elektrische bedrijfsauto’s (volledig elektrisch en plug-in hybrides) nemen in 2017 nog maar 3,5 procent in van alle nieuwe bedrijfsauto’s. In 2015 was dit aandeel nog ruim 15 procent. Op 1 januari 2017 is de bijtelling voor alle plug-in hybrides verhoogd naar 22 procent, hetzelfde percentage dat geldt voor benzine- en dieselauto’s, waardoor deze auto’s minder populair werden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.