Waterstof vanaf 2020 beschikbaar bij minimaal vier Shell-stations

Shell gaat flink inzetten op waterstof. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Bij vier tankstations in Nederland kan vanaf begin 2020 waterstof getankt worden. Het gaat om twee locaties in Amsterdam, een in Den Haag en een in het Drentse Pesse.

Shell maakt een begin met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in Nederland. Het gaat onder meer om de Shell-locatie aan de Binckhorstlaan in Den Haag van Jan Paul Kerkhof en om het Green Planet-station van Edward Doorten in Pesse. De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.

Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem en onderzoekt daartoe de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten, vertelt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Elektrische mobiliteit – zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch – is hier een voorbeeld van. We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations.”

Kansen voor waterstof

Waterstof biedt volgens Oliver Bishop, General Manager Waterstof bij Shell, heel wat kansen. “Voordelen van waterstof-elektrisch rijden zijn het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof getankt kan worden. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En indien de waterstof uit duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie geproduceerd wordt, is het zelfs CO2-neutraal over de gehele keten.”

Shell maakt voor de uitrol van waterstofstations gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI Transport) van de Rijksdienst voor  Ondernemend Nederland. Via deze regeling kunnen bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties subsidie aanvragen voor transportoplossingen met lage of geen CO2-uitstoot.

H2Benelux

De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het omvangrijke waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie. Oliver Bishop: “We zijn blij met de samenwerking met andere bedrijven en overheden. In Duitsland zie je hoe succesvol dit kan zijn. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. En ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië leiden succesvolle samenwerkingen tot de uitrol van netwerken van waterstofstations.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Waterstof vanaf 2020 beschikbaar bij minimaal vier Shell-stations | TankPro.nl

Waterstof vanaf 2020 beschikbaar bij minimaal vier Shell-stations

Shell gaat flink inzetten op waterstof. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Bij vier tankstations in Nederland kan vanaf begin 2020 waterstof getankt worden. Het gaat om twee locaties in Amsterdam, een in Den Haag en een in het Drentse Pesse.

Shell maakt een begin met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in Nederland. Het gaat onder meer om de Shell-locatie aan de Binckhorstlaan in Den Haag van Jan Paul Kerkhof en om het Green Planet-station van Edward Doorten in Pesse. De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.

Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem en onderzoekt daartoe de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten, vertelt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Elektrische mobiliteit – zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch – is hier een voorbeeld van. We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations.”

Kansen voor waterstof

Waterstof biedt volgens Oliver Bishop, General Manager Waterstof bij Shell, heel wat kansen. “Voordelen van waterstof-elektrisch rijden zijn het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof getankt kan worden. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En indien de waterstof uit duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie geproduceerd wordt, is het zelfs CO2-neutraal over de gehele keten.”

Shell maakt voor de uitrol van waterstofstations gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI Transport) van de Rijksdienst voor  Ondernemend Nederland. Via deze regeling kunnen bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties subsidie aanvragen voor transportoplossingen met lage of geen CO2-uitstoot.

H2Benelux

De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het omvangrijke waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie. Oliver Bishop: “We zijn blij met de samenwerking met andere bedrijven en overheden. In Duitsland zie je hoe succesvol dit kan zijn. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. En ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië leiden succesvolle samenwerkingen tot de uitrol van netwerken van waterstofstations.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.