ANWB: ‘Nog volop dure en vieze tankstations in Europa’

De kwaliteit van tankstations in Europa is lang niet overal even goed. Dat blijkt uit een test van de ANWB. Voor De Kampioen bezocht de organisatie 127 tankstations in zeven landen en beoordeelde deze onder meer op de prijs voor benzine en diesel, de toestand van de toiletten, het aanbod en de grootte van restaurants op de stopplek en de parkeerfaciliteiten. Conclusie: bij de meeste stations kunnen klanten gerust even stoppen, maar peperdure en vieze locaties zijn er ook volop.

De beoordelaars bezochten tankstations in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. De locaties lagen langs twee populaire vakantieroutes, de Route du Soleil en de Linksrheinische route (Venlo-Milaan). Uit de test blijkt dat het wel degelijk uitmaakt waar je stopt. Er is namelijk een groot verschil tussen de verschillende stations die werden beoordeeld. Volgens de ANWB kan dat soms in heel eenvoudige dingen zitten, zoals de afstand tot de snelweg, de hoeveelheid zwerfvuil, voldoende zitgelegenheid, onderhoud van het groen en een aangenaam uitzicht.

Klein en duur

Het tankstation dat je volgens De Kampioen echt beter links kunt laten liggen is Lario Est, een locatie van Q8 langs de A9 vlakbij Milaan. Het station is klein en de brandstof erg duur. Het geluid van de snelweg is hard te horen, de winkel is rommelig en er zijn heel weinig parkeerplaatsen en geen mogelijkheden om even te ontspannen. 27 van de 127 tankstations hebben de zaken echt goed voor elkaar. Village Catalan, een Rompetrol-locatie langs de A9 ten zuiden van Perpignan in Zuid-Frankrijk, is bekroond tot het mooiste station. De locatie heeft zelfs een olijfboomgaard en een speeldouche om even af te koelen onderweg. Het minidorpje wordt beoordeeld als toplocatie.

De beoordelaars komen tot de conclusie dat tankstations langs de Franse tolwegen de zaken vaak beter voor elkaar hebben dan locaties langs de normale snelweg. Stations in of vlakbij steden zijn bovendien vaak geen aanraders door het gebrek aan ruimte. In Duitsland is de prijs van brandstof bij een Autohof vaak lager dan direct langs de Autobahn. Het aantal ontspanningsmogelijkheden is er doorgaans wel minder. Een volledig overzicht van bezochte tankstations is te vinden op de website van de ANWB.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.