Ecotap

4500 laadpalen voor openbare ruimte in Gelderland en Overijssel

In 43 gemeenten in Gelderland en Overijssel komen 4500 nieuwe laadpunten in de openbare ruimte. Daarmee wordt het aantal laadpalen in deze provincie verviervoudigd. Laders betalen aan de paal 15 cent per kilowattuur, volgens het persbericht de laagste prijs van Europa. Ook start de grootste praktijkproef naar slim laden. Hierin wordt onderzocht hoe elektrische auto’s overdag sneller en meer gespreid kunnen laden op zoveel mogelijk duurzame energie.

Het bedrijf dat de palen mag gaan plaatsen is Ecotap. Het bedrijf won de grote aanbesteding voor de laadpalen. Ecotap gaat in samenwerking met Allego na de zomer van 2018 van start met aanleg, beheer en onderhoud van de openbare laadpalen in de deelnemende gemeenten.

Beschikbaarheid

“De beschikbaarheid van voldoende laadpunten in de openbare ruimte is bepalend voor autobezitters om over te stappen naar elektrische auto’s. Daarom hebben wij dit initiatief genomen, waarbij we de zorg van gemeenten wegnemen”, legt Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel uit. Ze is verantwoordelijk voor energie, milieu en Europa.

Peter Drenth is gedeputeerde voor energie en klimaat bij de provincie Gelderland. Hij zegt over de grote aanbesteding; “We lopen hiermee voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit door minder CO2-uitstoot en een schonere leefomgeving. Met deze toename van het aantal laadpunten wordt elektrisch rijden het nieuwe normaal.”

Praktijkproef

De provincies kiezen samen met netbeheerders Enexis Groep en Alliander voor slim laden. Met slim laden kunnen elektrische auto’s sneller laden als duurzame energie uit zon en wind volop beschikbaar is. Hiermee wordt de voorbereiding getroffen op het laden van miljoenen elektrische auto’s met duurzame energie. Op die manier wordt er ook zo goed gebruik gemaakt van het elektriciteitsnetwerk. Dat draagt bij aan de energietransitie, schonere lucht en minder CO2 uitstoot. Samen met autorijders wordt onderzocht hoe het in de praktijk werkt. De drie jaar durende praktijkproef is volgens het persbericht wereldwijd het grootste gedragsonderzoek naar slim laden.

“Door meer gespreid over de dag te laden, gebruiken we meer energie uit zon en wind en voorkomen we overbelasting tijdens de drukke uren. De praktijkproef naar slim laden is uniek in omvang en bijzonder met zoveel partijen die daaraan meewerken. Dit onderzoek draagt zo bij aan de energietransitie, schone lucht en minder CO2 uitstoot”, zegt Harm-Jan Idema namens de partners slim laden.

Lage prijs

De grote omvang van het aantal laadpunten heeft volgens het bericht geleid tot de laagste prijs van Nederland van 15 cent per kWh. De e-rijder betaalt zo per gereden kilometer eenderde van de kosten voor fossiele brandstoffen. Beide provincies ondersteunen met de aanbesteding gemeenten bij de aanleg van laadpalen voor e-rijders. In totaal gaat het om 2.250 laadpalen met 4.500 laadpunten. In overleg met de deelnemende gemeenten plaatst Ecotap in samenwerking met Allego de laadpalen.

E-rijders, die geen eigen oprit hebben en een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen zich al melden via de website van Openbaar Laden. Onderdeel van de aanbesteding is dat Ecotap in samenwerking met Allego in de deelnemende gemeenten 3 jaar lang het exclusieve recht krijgt om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen en deze te exploiteren. Onderdeel van de aanleg is ook dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie door samenwerking met lokale energie coöperaties.

Lees ook: Allego plaatst snelle laadpalen bij Van der Valk

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

4500 laadpalen voor openbare ruimte in Gelderland en Overijssel | TankPro.nl
Ecotap

4500 laadpalen voor openbare ruimte in Gelderland en Overijssel

In 43 gemeenten in Gelderland en Overijssel komen 4500 nieuwe laadpunten in de openbare ruimte. Daarmee wordt het aantal laadpalen in deze provincie verviervoudigd. Laders betalen aan de paal 15 cent per kilowattuur, volgens het persbericht de laagste prijs van Europa. Ook start de grootste praktijkproef naar slim laden. Hierin wordt onderzocht hoe elektrische auto’s overdag sneller en meer gespreid kunnen laden op zoveel mogelijk duurzame energie.

Het bedrijf dat de palen mag gaan plaatsen is Ecotap. Het bedrijf won de grote aanbesteding voor de laadpalen. Ecotap gaat in samenwerking met Allego na de zomer van 2018 van start met aanleg, beheer en onderhoud van de openbare laadpalen in de deelnemende gemeenten.

Beschikbaarheid

“De beschikbaarheid van voldoende laadpunten in de openbare ruimte is bepalend voor autobezitters om over te stappen naar elektrische auto’s. Daarom hebben wij dit initiatief genomen, waarbij we de zorg van gemeenten wegnemen”, legt Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel uit. Ze is verantwoordelijk voor energie, milieu en Europa.

Peter Drenth is gedeputeerde voor energie en klimaat bij de provincie Gelderland. Hij zegt over de grote aanbesteding; “We lopen hiermee voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit door minder CO2-uitstoot en een schonere leefomgeving. Met deze toename van het aantal laadpunten wordt elektrisch rijden het nieuwe normaal.”

Praktijkproef

De provincies kiezen samen met netbeheerders Enexis Groep en Alliander voor slim laden. Met slim laden kunnen elektrische auto’s sneller laden als duurzame energie uit zon en wind volop beschikbaar is. Hiermee wordt de voorbereiding getroffen op het laden van miljoenen elektrische auto’s met duurzame energie. Op die manier wordt er ook zo goed gebruik gemaakt van het elektriciteitsnetwerk. Dat draagt bij aan de energietransitie, schonere lucht en minder CO2 uitstoot. Samen met autorijders wordt onderzocht hoe het in de praktijk werkt. De drie jaar durende praktijkproef is volgens het persbericht wereldwijd het grootste gedragsonderzoek naar slim laden.

“Door meer gespreid over de dag te laden, gebruiken we meer energie uit zon en wind en voorkomen we overbelasting tijdens de drukke uren. De praktijkproef naar slim laden is uniek in omvang en bijzonder met zoveel partijen die daaraan meewerken. Dit onderzoek draagt zo bij aan de energietransitie, schone lucht en minder CO2 uitstoot”, zegt Harm-Jan Idema namens de partners slim laden.

Lage prijs

De grote omvang van het aantal laadpunten heeft volgens het bericht geleid tot de laagste prijs van Nederland van 15 cent per kWh. De e-rijder betaalt zo per gereden kilometer eenderde van de kosten voor fossiele brandstoffen. Beide provincies ondersteunen met de aanbesteding gemeenten bij de aanleg van laadpalen voor e-rijders. In totaal gaat het om 2.250 laadpalen met 4.500 laadpunten. In overleg met de deelnemende gemeenten plaatst Ecotap in samenwerking met Allego de laadpalen.

E-rijders, die geen eigen oprit hebben en een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen zich al melden via de website van Openbaar Laden. Onderdeel van de aanbesteding is dat Ecotap in samenwerking met Allego in de deelnemende gemeenten 3 jaar lang het exclusieve recht krijgt om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen en deze te exploiteren. Onderdeel van de aanleg is ook dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie door samenwerking met lokale energie coöperaties.

Lees ook: Allego plaatst snelle laadpalen bij Van der Valk

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.