Rotterdam mag oude diesel- en benzineauto’s uit het centrum weren

Dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1 juli 1992 mogen door de gemeente Rotterdam uit het centrum van de stad geweerd worden. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders moet nu bepalen vanaf welke datum de milieuzone feitelijk ingevoerd en gehandhaafd zal worden.

Een groot aantal eigenaren van oudere benzineauto’s was eerder in opstand gekomen tegen het invoeren van de maatregel voor zowel diesel- als benzineauto’s. Daarop besloot de rechter in juni 2017 om het verbod op oude benzineauto’s terug te draaien omdat de voordelen van het weren van deze auto’s uit het centrum niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren van die auto’s. Het verbod op oude dieselauto’s liet de rechtbank overigens wel in stand. Het gemeentebestuur van Rotterdam ging daarop in hoger beroep.

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat het gemeentebestuur de belangenafweging goed heeft verricht en dat ‘de nadelige gevolgen van de milieuzone niet onevenredig zijn in verhouding met de daarmee te dienen doelen’. Daarmee komt zij tot een ander oordeel dan de rechtbank in eerste instantie. Dat de milieueffecten van het weren van de oudste, meest vervuilende benzineauto’s uit het centrum mogelijk niet groot zijn, doet er niet toe. Voldoende is dat deze maatregel deel uitmaakt van een groter pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in Rotterdam moeten verbeteren.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rotterdam mag oude diesel- en benzineauto’s uit het centrum weren | TankPro.nl

Rotterdam mag oude diesel- en benzineauto’s uit het centrum weren

Dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1 juli 1992 mogen door de gemeente Rotterdam uit het centrum van de stad geweerd worden. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders moet nu bepalen vanaf welke datum de milieuzone feitelijk ingevoerd en gehandhaafd zal worden.

Een groot aantal eigenaren van oudere benzineauto’s was eerder in opstand gekomen tegen het invoeren van de maatregel voor zowel diesel- als benzineauto’s. Daarop besloot de rechter in juni 2017 om het verbod op oude benzineauto’s terug te draaien omdat de voordelen van het weren van deze auto’s uit het centrum niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren van die auto’s. Het verbod op oude dieselauto’s liet de rechtbank overigens wel in stand. Het gemeentebestuur van Rotterdam ging daarop in hoger beroep.

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat het gemeentebestuur de belangenafweging goed heeft verricht en dat ‘de nadelige gevolgen van de milieuzone niet onevenredig zijn in verhouding met de daarmee te dienen doelen’. Daarmee komt zij tot een ander oordeel dan de rechtbank in eerste instantie. Dat de milieueffecten van het weren van de oudste, meest vervuilende benzineauto’s uit het centrum mogelijk niet groot zijn, doet er niet toe. Voldoende is dat deze maatregel deel uitmaakt van een groter pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in Rotterdam moeten verbeteren.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.