Fastned: meer omzet, maar nog wel verliesgevend

De markt voor elektrische auto’s in Nederland zit in de lift, maar het loopt nog niet storm op gebied van elektrische mobiliteit. Dat is ook terug te zien in de jaarcijfers die Fastned deze week bekendmaakte. Het aantal klanten dat gebruikmaakt van de snellaadpalen langs de snelweg nam wel toe in 2017. Datzelfde gold ook voor de omzet van het Amsterdamse laadbedrijf (227.613 naar 530.667 euro). Maar winst werd er vorig jaar nog niet gemaakt.

Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland nam in 2017 toe van 13.105 naar 21.115. Op dit moment bestaat 0,3 procent van het Nederlandse wagenpark uit volledig elektrische auto’s. Fastned anticipeert op de groei van EV’s komende jaren en investeert fors in snellaadstations. Aan al die investeringen hangt wel een prijskaartje. Mede daardoor komt het nettoresultaat uit op een verlies van 5 miljoen euro, laat het bedrijf weten. Afgelopen tijd werden verschillende nieuwe stations geopend, onder meer op verzorgingsplaats Portland langs de A15 en De Watering langs de A8 bij Amsterdam. Ook werden kantoren opgezet in Keulen en in Londen.

Investeren in laadstations

“We zien de markt versnellen. De afgelopen zes maanden is onze omzet nagenoeg verdubbeld”, vertelt oprichter Michiel Langezaal van Fastned. “Op drukke stations zijn we inmiddels laders gaan bijplaatsen om deze groei op te vangen. Daar zitten ook snellere 175 kW laders bij waarmee mensen hun auto tot vijftig keer sneller dan thuis kunnen opladen. We zijn daarmee klaar voor een nieuwe generatie elektrische auto’s waarvan we de komende maanden de eerste modellen op de weg zullen zien verschijnen.”

Onder meer als gevolg van de conversie door investeringsmaatschappij Breesaap van 10 miljoen euro aan schuld naar certificaten van aandelen, is de balans gedurende 2017 verbeterd en eindigde Fastned het jaar met een positief eigen vermogen van 3,1 miljoen euro. Daarnaast stond er aan het eind van het jaar 2017 voor 16,3 miljoen euro aan liquide middelen op de balans. Deze cashpositie was een direct gevolg van de uitgifte van obligaties in december. Het geld dat hiermee is opgehaald, wordt momenteel ingezet voor de bouw van meer dan dertig nieuwe laadstations in Nederland en Duitsland.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fastned: meer omzet, maar nog wel verliesgevend | TankPro.nl

Fastned: meer omzet, maar nog wel verliesgevend

De markt voor elektrische auto’s in Nederland zit in de lift, maar het loopt nog niet storm op gebied van elektrische mobiliteit. Dat is ook terug te zien in de jaarcijfers die Fastned deze week bekendmaakte. Het aantal klanten dat gebruikmaakt van de snellaadpalen langs de snelweg nam wel toe in 2017. Datzelfde gold ook voor de omzet van het Amsterdamse laadbedrijf (227.613 naar 530.667 euro). Maar winst werd er vorig jaar nog niet gemaakt.

Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland nam in 2017 toe van 13.105 naar 21.115. Op dit moment bestaat 0,3 procent van het Nederlandse wagenpark uit volledig elektrische auto’s. Fastned anticipeert op de groei van EV’s komende jaren en investeert fors in snellaadstations. Aan al die investeringen hangt wel een prijskaartje. Mede daardoor komt het nettoresultaat uit op een verlies van 5 miljoen euro, laat het bedrijf weten. Afgelopen tijd werden verschillende nieuwe stations geopend, onder meer op verzorgingsplaats Portland langs de A15 en De Watering langs de A8 bij Amsterdam. Ook werden kantoren opgezet in Keulen en in Londen.

Investeren in laadstations

“We zien de markt versnellen. De afgelopen zes maanden is onze omzet nagenoeg verdubbeld”, vertelt oprichter Michiel Langezaal van Fastned. “Op drukke stations zijn we inmiddels laders gaan bijplaatsen om deze groei op te vangen. Daar zitten ook snellere 175 kW laders bij waarmee mensen hun auto tot vijftig keer sneller dan thuis kunnen opladen. We zijn daarmee klaar voor een nieuwe generatie elektrische auto’s waarvan we de komende maanden de eerste modellen op de weg zullen zien verschijnen.”

Onder meer als gevolg van de conversie door investeringsmaatschappij Breesaap van 10 miljoen euro aan schuld naar certificaten van aandelen, is de balans gedurende 2017 verbeterd en eindigde Fastned het jaar met een positief eigen vermogen van 3,1 miljoen euro. Daarnaast stond er aan het eind van het jaar 2017 voor 16,3 miljoen euro aan liquide middelen op de balans. Deze cashpositie was een direct gevolg van de uitgifte van obligaties in december. Het geld dat hiermee is opgehaald, wordt momenteel ingezet voor de bouw van meer dan dertig nieuwe laadstations in Nederland en Duitsland.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.