Tamoil gaat fossielvrij alternatief voor diesel verkopen

Tamoil Nederland en Future Fuels gaan bij acht tankstations van de oliemaatschappij fossielvrije diesel aanbieden. De eerste locatie van Tamoil waar de Blauwe Diesel B100 getankt kan worden, staat in Drachten. De brandstof is een duurzaam en plantaardig alternatief voor diesel en wordt gemaakt van afval- en reststoffen. Ten opzichte van reguliere diesel levert dat een CO2-reductie op van 89 procent. Het dieselalternatief is bovendien volledig biologisch afbreekbaar.

Het eerste tankstation van Tamoil waar de brandstof verkrijgbaar is, werd woensdag geopend door wethouder Pieter van der Zwan (gemeente Smallingerland) en Tjeerd van Bekkum van LF2018. Naast het tankstation in Drachten is Blauwe Diesel ook beschikbaar in Leeuwarden, Marrum, Winsum en Suameer. Vanaf 1 juli volgen Tamoil-locaties in Akkrum, Kollum en Wolvega. Alle tankstations liggen in Friesland. “Tamoil bewijst met het aanbieden van Blauwe Diesel B100 op een aantal stations in Friesland dat zij continu duurzaam innoveert en inspeelt op de vraag vanuit de markt naar fossielvrije en CO2-neutrale brandstoffen”, laat directeur Ronald Kempen van Tamoil weten.

Geen aanpassingen nodig

De fossielvrije Blauwe Diesel (ook wel bekend onder de naam Ssynfuel+) is een HVO, een hydrotreated vegetable oil, die geproduceerd wordt door Neste Rotterdam. Dit is een van grootste raffinaderijen voor hernieuwbare brandstoffen in Europa. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Klanten kunnen de brandstof gewoon tanken in plaats van reguliere diesel. Technische aanpassingen aan de dieselmotor zijn niet nodig. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere alternatieve brandstoffen, zoals bijvoorbeeld LNG, dat in opkomst is voor vrachtverkeer. De brandstof (1,43 euro) is wel duurder dan normale diesel, het verschil bedraagt zo’n 20 cent per liter.

(De tekst gaat verder onder de foto)

“Door onze samenwerking met Future Fuels en Tamoil wordt Blauwe Diesel voor iedereen in Friesland beschikbaar. Dit is weer een goede stap in de richting van een fossielvrije samenleving”, zegt Pieter Zonneveld, verkoopdirecteur bij Neste. Leuk om te weten is dat Blauwe Diesel ook werkelijk blauw van kleur is. “Blauwe Diesel is de eerste en enige duurzame diesel op synthetische basis die de wereld van milieu en techniek volkomen verenigt”, vult directeur Germ Wiersma van Future Fuels Wholesale aan.

Reductie

Blauwe Diesel B100 wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën die eerst een voedseldoel gediend moeten hebben. Gebruik ervan zorgt voor een forse reductie van CO2. Dat is niet alleen een voordeel ten opzichte van reguliere diesel, maar ook ten opzichte van een alternatief als GTL. In vergelijking met diesel valt de CO2-uitstoot 89 procent lager uit (well-to-wheel). Tank-to-wheel is de brandstof zelfs CO2-neutraal. De uitstoot van stikstofoxide (NOx) ligt 9 procent lager, die van koolmonoxide (CO) 24 procent, koolwaterstoffen (HC) 30 procent en roet en fijnstof 33 procent. Bij oudere type motoren (tot EU4) valt de reductie van emissies nog hoger uit.

Future Fuels heeft ondertussen vijf dealers/distributeurs, die samen een landelijke dekking bieden. Het gaat om partijen die stuk voor stuk in een bepaald deel van Nederland actief zijn. Dit zijn Calpam SMD Olie (Gorinchem), De Pooter Olie (Terneuzen), Vissers Olie (Horst), Oliehandel Koper (Venhuizen) en Wiersma Olie & Techniek (Heerenveen).

Meer aanbieders

Future Fuels is overigens niet de enige partij die de duurzame diesel aanbiedt. Concurrent GoodFuels verkoopt de brandstof onder de naam GoodFuels20, onder meer op zeven tankstations van Sakko. “Brede beschikbaarheid van GoodFuels20 is een belangrijke stap richting onze uiteindelijke ambitie: een fossielvrije wereld”, liet Willem van Waes, manager retail GoodFuels Road & Rail, eerder weten. “Bedrijven, gemeenten en de consument die afhankelijk zijn van openbare tankstations kunnen nu heel eenvoudig hun ecologische voetafdruk verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat velen hun weg naar ‘de blauwe slang’ zullen weten te vinden.” Ook het netwerk van openbare tankpunten met GoodFuels20 wordt komende tijd landelijk uitgebreid.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tamoil gaat fossielvrij alternatief voor diesel verkopen | TankPro.nl

Tamoil gaat fossielvrij alternatief voor diesel verkopen

Tamoil Nederland en Future Fuels gaan bij acht tankstations van de oliemaatschappij fossielvrije diesel aanbieden. De eerste locatie van Tamoil waar de Blauwe Diesel B100 getankt kan worden, staat in Drachten. De brandstof is een duurzaam en plantaardig alternatief voor diesel en wordt gemaakt van afval- en reststoffen. Ten opzichte van reguliere diesel levert dat een CO2-reductie op van 89 procent. Het dieselalternatief is bovendien volledig biologisch afbreekbaar.

Het eerste tankstation van Tamoil waar de brandstof verkrijgbaar is, werd woensdag geopend door wethouder Pieter van der Zwan (gemeente Smallingerland) en Tjeerd van Bekkum van LF2018. Naast het tankstation in Drachten is Blauwe Diesel ook beschikbaar in Leeuwarden, Marrum, Winsum en Suameer. Vanaf 1 juli volgen Tamoil-locaties in Akkrum, Kollum en Wolvega. Alle tankstations liggen in Friesland. “Tamoil bewijst met het aanbieden van Blauwe Diesel B100 op een aantal stations in Friesland dat zij continu duurzaam innoveert en inspeelt op de vraag vanuit de markt naar fossielvrije en CO2-neutrale brandstoffen”, laat directeur Ronald Kempen van Tamoil weten.

Geen aanpassingen nodig

De fossielvrije Blauwe Diesel (ook wel bekend onder de naam Ssynfuel+) is een HVO, een hydrotreated vegetable oil, die geproduceerd wordt door Neste Rotterdam. Dit is een van grootste raffinaderijen voor hernieuwbare brandstoffen in Europa. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Klanten kunnen de brandstof gewoon tanken in plaats van reguliere diesel. Technische aanpassingen aan de dieselmotor zijn niet nodig. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere alternatieve brandstoffen, zoals bijvoorbeeld LNG, dat in opkomst is voor vrachtverkeer. De brandstof (1,43 euro) is wel duurder dan normale diesel, het verschil bedraagt zo’n 20 cent per liter.

(De tekst gaat verder onder de foto)

“Door onze samenwerking met Future Fuels en Tamoil wordt Blauwe Diesel voor iedereen in Friesland beschikbaar. Dit is weer een goede stap in de richting van een fossielvrije samenleving”, zegt Pieter Zonneveld, verkoopdirecteur bij Neste. Leuk om te weten is dat Blauwe Diesel ook werkelijk blauw van kleur is. “Blauwe Diesel is de eerste en enige duurzame diesel op synthetische basis die de wereld van milieu en techniek volkomen verenigt”, vult directeur Germ Wiersma van Future Fuels Wholesale aan.

Reductie

Blauwe Diesel B100 wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën die eerst een voedseldoel gediend moeten hebben. Gebruik ervan zorgt voor een forse reductie van CO2. Dat is niet alleen een voordeel ten opzichte van reguliere diesel, maar ook ten opzichte van een alternatief als GTL. In vergelijking met diesel valt de CO2-uitstoot 89 procent lager uit (well-to-wheel). Tank-to-wheel is de brandstof zelfs CO2-neutraal. De uitstoot van stikstofoxide (NOx) ligt 9 procent lager, die van koolmonoxide (CO) 24 procent, koolwaterstoffen (HC) 30 procent en roet en fijnstof 33 procent. Bij oudere type motoren (tot EU4) valt de reductie van emissies nog hoger uit.

Future Fuels heeft ondertussen vijf dealers/distributeurs, die samen een landelijke dekking bieden. Het gaat om partijen die stuk voor stuk in een bepaald deel van Nederland actief zijn. Dit zijn Calpam SMD Olie (Gorinchem), De Pooter Olie (Terneuzen), Vissers Olie (Horst), Oliehandel Koper (Venhuizen) en Wiersma Olie & Techniek (Heerenveen).

Meer aanbieders

Future Fuels is overigens niet de enige partij die de duurzame diesel aanbiedt. Concurrent GoodFuels verkoopt de brandstof onder de naam GoodFuels20, onder meer op zeven tankstations van Sakko. “Brede beschikbaarheid van GoodFuels20 is een belangrijke stap richting onze uiteindelijke ambitie: een fossielvrije wereld”, liet Willem van Waes, manager retail GoodFuels Road & Rail, eerder weten. “Bedrijven, gemeenten en de consument die afhankelijk zijn van openbare tankstations kunnen nu heel eenvoudig hun ecologische voetafdruk verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat velen hun weg naar ‘de blauwe slang’ zullen weten te vinden.” Ook het netwerk van openbare tankpunten met GoodFuels20 wordt komende tijd landelijk uitgebreid.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.