Vier partijen in de race voor grootste Europese aanbesteding laadpalen

Voor de aanleg en het beheer van maar liefst 2300 laadpalen in Overijssel en Gelderland hebben vier marktpartijen zich gemeld. De Europese aanbesteding is uitgeschreven door de provincies Overijssel en Gelderland. De nieuwe laadpalen worden geplaatst in de openbare ruimte in 44 gemeenten en kunnen door iedereen gebruikt worden. De provincies willen de overstap naar elektrische auto’s aantrekkelijker maken en versnellen.

“Overijssel wil verduurzamen om ook in de toekomst een aantrekkelijke leefomgeving te kunnen blijven bieden aan de inwoners”, vertellen Gedeputeerden Annemieke Traag (Energie) en Bert Boerman (Mobiliteit). Ze laten weten blij te zijn met de vier offertes die zijn ingediend. “Terugdringen van de uitstoot door het stimuleren van elektrisch vervoer is één van de manieren waarop we daaraan werken. Door voldoende openbare laadpalen in gemeenten, kan het elektrisch vervoer verder groeien. De provincie ondersteunt de gemeente bij de aanleg van laadpalen, en neemt hen daarbij werk uit handen.”

Flexibel laden

Het opladen van elektrische auto’s zorgt voor een extra belasting van het elektriciteitsnetwerk. Vooral op piekmomenten kan dat zorgen voor problemen. Daarom is het volgens de provincies van belang om slim te laden. Dit kan onder meer door gebruik te maken van een flexibel laadprofiel. Laden in de avonduren, het moment dat er een piek in de vraag naar elektriciteit is, gaat dan automatisch minder snel dan opladen tijdens de nachtelijke uren. Mocht het nodig zijn, dan kan ervoor gekozen worden om sneller te laden. Bijvoorbeeld als de batterij binnen korte tijd weer vol moet zijn.

De ingediende offertes worden op dit moment beoordeeld. Beide provincies verwachten in mei bekend te maken welke partij de aanbesteding in de wacht heeft gesleept. Rond de zomer zullen waarschijnlijk de eerste palen al geplaatst worden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vier partijen in de race voor grootste Europese aanbesteding laadpalen | TankPro.nl

Vier partijen in de race voor grootste Europese aanbesteding laadpalen

Voor de aanleg en het beheer van maar liefst 2300 laadpalen in Overijssel en Gelderland hebben vier marktpartijen zich gemeld. De Europese aanbesteding is uitgeschreven door de provincies Overijssel en Gelderland. De nieuwe laadpalen worden geplaatst in de openbare ruimte in 44 gemeenten en kunnen door iedereen gebruikt worden. De provincies willen de overstap naar elektrische auto’s aantrekkelijker maken en versnellen.

“Overijssel wil verduurzamen om ook in de toekomst een aantrekkelijke leefomgeving te kunnen blijven bieden aan de inwoners”, vertellen Gedeputeerden Annemieke Traag (Energie) en Bert Boerman (Mobiliteit). Ze laten weten blij te zijn met de vier offertes die zijn ingediend. “Terugdringen van de uitstoot door het stimuleren van elektrisch vervoer is één van de manieren waarop we daaraan werken. Door voldoende openbare laadpalen in gemeenten, kan het elektrisch vervoer verder groeien. De provincie ondersteunt de gemeente bij de aanleg van laadpalen, en neemt hen daarbij werk uit handen.”

Flexibel laden

Het opladen van elektrische auto’s zorgt voor een extra belasting van het elektriciteitsnetwerk. Vooral op piekmomenten kan dat zorgen voor problemen. Daarom is het volgens de provincies van belang om slim te laden. Dit kan onder meer door gebruik te maken van een flexibel laadprofiel. Laden in de avonduren, het moment dat er een piek in de vraag naar elektriciteit is, gaat dan automatisch minder snel dan opladen tijdens de nachtelijke uren. Mocht het nodig zijn, dan kan ervoor gekozen worden om sneller te laden. Bijvoorbeeld als de batterij binnen korte tijd weer vol moet zijn.

De ingediende offertes worden op dit moment beoordeeld. Beide provincies verwachten in mei bekend te maken welke partij de aanbesteding in de wacht heeft gesleept. Rond de zomer zullen waarschijnlijk de eerste palen al geplaatst worden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.