AkzoNobel en Gasunie willen grootste waterstoffabriek van Europa neerzetten

AkzoNobel en Gasunie gaan samen de mogelijkheden onderzoeken om op grote schaal duurzaam opgewekte stroom in waterstof om te zetten. Beide bedrijven willen op Chemie Park Delfzijl een installatie ontwikkelen die met behulp van een 20 megawatt waterelektrolyse-unit duurzaam geproduceerde elektriciteit omzet in waterstof. Het moet de grootste locatie van Europa worden waar waterstof op deze manier wordt opgewekt.

De groene waterstof kan worden gebruikt om voertuigen die zijn uitgerust met een brandstofcel van energie te voorzien. Volgens beide bedrijven kan op jaarbasis drie kiloton (30 miljoen m3) groene waterstof worden geproduceerd. Dat is voldoende om driehonderd waterstofbussen een jaar lang te laten rondrijden.

Het overgrote deel van de ruim 800.000 ton waterstof die de Nederlandse industrie per jaar gebruikt, wordt gemaakt met behulp van aardgas. De vervanging hiervan door duurzaam geproduceerde waterstof verlaagt de CO2-uitstoot volgens beide partijen met 7 miljoen ton. De techniek waarbij water met behulp van stroom wordt gesplitst in waterstof en zuurstof, wordt ook wel ‘power to gas’ genoemd.

Duurzame energiemix

“Het realiseren van de doelstellingen voor CO2-reductie en de bijbehorende omschakeling in het energiesysteem is een uitdaging van groot formaat en vergt behalve visie nu al actie en concrete samenwerking,” vertelt Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie. “We zien ‘power to gas’ als een veelbelovende, maar ook noodzakelijke technologie om in 2050 een volledig duurzame energiemix voor elkaar te krijgen.”

Waterstof speelt volgens Vermeulen een cruciale rol om de emissiereductiedoelstelling te halen die het kabinet voor 2030 heeft neergezet; in 2030 moet de CO2-uitstoot 49% onder die van 1990 liggen. “Als we in 2030 in voldoende mate over waterstof willen beschikken, dan zullen we nu al stappen moeten zetten om de technologie hiervoor op verschillende schaalgroottes te valideren.”

Vergaande verandering

“De industrie is belangrijk voor de economie, maar ook verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Alleen met een vergaande verandering van de industriële activiteiten kan Nederland de internationale klimaatdoelstellingen halen, waarbij door samenwerking tussen bedrijven over sectoren heen nieuwe waardeketens en verdienmodellen kunnen ontstaan,” aldus Marcel Galjee, directeur Energie van de chemietak van AkzoNobel.

Een besluit over de bouw van de installatie wordt in 2019 verwacht. Het doel is om uiteindelijk installaties te kunnen bouwen die op nog grotere schaal – vanaf 100 megawatt – duurzame stroom converteren en opslaan in de vorm van waterstof.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

AkzoNobel en Gasunie willen grootste waterstoffabriek van Europa neerzetten | TankPro.nl

AkzoNobel en Gasunie willen grootste waterstoffabriek van Europa neerzetten

AkzoNobel en Gasunie gaan samen de mogelijkheden onderzoeken om op grote schaal duurzaam opgewekte stroom in waterstof om te zetten. Beide bedrijven willen op Chemie Park Delfzijl een installatie ontwikkelen die met behulp van een 20 megawatt waterelektrolyse-unit duurzaam geproduceerde elektriciteit omzet in waterstof. Het moet de grootste locatie van Europa worden waar waterstof op deze manier wordt opgewekt.

De groene waterstof kan worden gebruikt om voertuigen die zijn uitgerust met een brandstofcel van energie te voorzien. Volgens beide bedrijven kan op jaarbasis drie kiloton (30 miljoen m3) groene waterstof worden geproduceerd. Dat is voldoende om driehonderd waterstofbussen een jaar lang te laten rondrijden.

Het overgrote deel van de ruim 800.000 ton waterstof die de Nederlandse industrie per jaar gebruikt, wordt gemaakt met behulp van aardgas. De vervanging hiervan door duurzaam geproduceerde waterstof verlaagt de CO2-uitstoot volgens beide partijen met 7 miljoen ton. De techniek waarbij water met behulp van stroom wordt gesplitst in waterstof en zuurstof, wordt ook wel ‘power to gas’ genoemd.

Duurzame energiemix

“Het realiseren van de doelstellingen voor CO2-reductie en de bijbehorende omschakeling in het energiesysteem is een uitdaging van groot formaat en vergt behalve visie nu al actie en concrete samenwerking,” vertelt Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie. “We zien ‘power to gas’ als een veelbelovende, maar ook noodzakelijke technologie om in 2050 een volledig duurzame energiemix voor elkaar te krijgen.”

Waterstof speelt volgens Vermeulen een cruciale rol om de emissiereductiedoelstelling te halen die het kabinet voor 2030 heeft neergezet; in 2030 moet de CO2-uitstoot 49% onder die van 1990 liggen. “Als we in 2030 in voldoende mate over waterstof willen beschikken, dan zullen we nu al stappen moeten zetten om de technologie hiervoor op verschillende schaalgroottes te valideren.”

Vergaande verandering

“De industrie is belangrijk voor de economie, maar ook verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Alleen met een vergaande verandering van de industriële activiteiten kan Nederland de internationale klimaatdoelstellingen halen, waarbij door samenwerking tussen bedrijven over sectoren heen nieuwe waardeketens en verdienmodellen kunnen ontstaan,” aldus Marcel Galjee, directeur Energie van de chemietak van AkzoNobel.

Een besluit over de bouw van de installatie wordt in 2019 verwacht. Het doel is om uiteindelijk installaties te kunnen bouwen die op nog grotere schaal – vanaf 100 megawatt – duurzame stroom converteren en opslaan in de vorm van waterstof.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.