Shell en ENI in beklaagdenbank voor corrupte deal in Nigeria

Singapore 2008

Zijn oliemaatschappijen Shell en ENI in de fout gegaan bij de overname van de exploitatierechten van een olieveld voor de Nigeriaanse kust? Dat is de vraag waar een Italiaanse rechter zich vanaf maart over gaat buigen. Beide bedrijven en hun bestuurders moeten zich verantwoorden voor de deal die in 2011 werd gesloten.

De oliemaatschappijen legden 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) neer voor het overnemen van de olieconcessie in Nigeria. Een deel van dit geld kwam terecht bij het bedrijf van een voormalige minister van olie van het Afrikaanse land. Dat is volgens Global Witness, de partij die de zaak in beweging heeft gebracht, ten koste gegaan van de bevolking.

Ook in Nederland werd aangifte gedaan, onder meer tegen Shell en tegen topman Ben van Beurden. In 2016 werd bovendien een inval gedaan bij het hoofdkantoor van de oliemaatschappij in Den Haag. Aan het FD laat Shell weten teleurgesteld te zijn in de uitkomst en het besluit om Shell en voormalige medewerkers van het olieconcern aan te klagen. Het bedrijf zegt verder vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell en ENI in beklaagdenbank voor corrupte deal in Nigeria | TankPro.nl

Shell en ENI in beklaagdenbank voor corrupte deal in Nigeria

Singapore 2008

Zijn oliemaatschappijen Shell en ENI in de fout gegaan bij de overname van de exploitatierechten van een olieveld voor de Nigeriaanse kust? Dat is de vraag waar een Italiaanse rechter zich vanaf maart over gaat buigen. Beide bedrijven en hun bestuurders moeten zich verantwoorden voor de deal die in 2011 werd gesloten.

De oliemaatschappijen legden 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) neer voor het overnemen van de olieconcessie in Nigeria. Een deel van dit geld kwam terecht bij het bedrijf van een voormalige minister van olie van het Afrikaanse land. Dat is volgens Global Witness, de partij die de zaak in beweging heeft gebracht, ten koste gegaan van de bevolking.

Ook in Nederland werd aangifte gedaan, onder meer tegen Shell en tegen topman Ben van Beurden. In 2016 werd bovendien een inval gedaan bij het hoofdkantoor van de oliemaatschappij in Den Haag. Aan het FD laat Shell weten teleurgesteld te zijn in de uitkomst en het besluit om Shell en voormalige medewerkers van het olieconcern aan te klagen. Het bedrijf zegt verder vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.