EU investeert 800 miljoen extra in alternatieve brandstoffen

De ontwikkeling van alternatieve brandstoffen in Europa blijft achter bij eerder gestelde doelen. Daarom stelt de Europese Commissie 800 miljoen euro extra in het vooruitzicht aan partijen die investeren in de infrastructuur voor elektrische mobiliteit, waterstof en lng. Dat meldt vakblad Energeia.

De meeste EU-lidstaten hebben volgens Eurocommissaris Maroš Šefčovič nog bergen werk te verzetten. De plannen voor het investeren in een goede infrastructuur voor het rijden op alternatieve brandstoffen gaan volgens haar bij de meeste lidstaten lang niet ver genoeg. Als de landen de huidige koers blijven volgen, is er in de toekomst onder meer een groot tekort aan oplaadpunten voor elektrische auto’s. Nederland ligt wat betreft het aantal laadpalen in stedelijke regio’s komende jaren wel goed op koers, zo laat de Eurocommissaris weten.

Partijen over de streep trekken

Om komende jaren tot een goede infrastructuur te komen voor alternatieve brandstoffen, is er volgens Šefčovič tot 2020 een bedrag nodig van minimaal 5,22 miljard euro. In de vijf jaar die volgen moet daarbovenop nog eens tussen de 16 en 22 miljard euro geïnvesteerd worden. De eerder genoemde 800 miljoen euro subsidie die de Europese Commissie beschikbaar stelt, moet bedrijven en overheden over de streep trekken om aan de slag te gaan.

Alleen investeren in infrastructuur is volgens de Eurocommissaris overigens niet voldoende, de EU-landen moeten daarnaast werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van weg- en scheepvaartverkeer. Nieuwe auto’s en bestelwagens mogen in 2030 gemiddeld 30 procent minder koolstofdioxide uitstoten dan in 2021. De ontwikkeling van volledig elektrische auto’s wordt komende jaren nog niet verplicht, laat Šefčovič verder weten. Acht op de tien verkochte auto’s zal in 2030 volgens haar nog steeds uitgerust zijn met een verbrandingsmotor.

Staatssecretaris reageert niet erg enthousiast

De nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, reageerde in De Volkskrant niet erg enthousiast op de Europese plannen. Die gaan in haar ogen lang niet ver genoeg. Volgens milieuorganisaties en verschillende linkse politieke partijen blijkt uit de plannen dat de grote macht van de – vooral – Duitse auto-industrie, een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bepalen van de gematigde Europese koers voor de komende jaren.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

EU investeert 800 miljoen extra in alternatieve brandstoffen | TankPro.nl

EU investeert 800 miljoen extra in alternatieve brandstoffen

De ontwikkeling van alternatieve brandstoffen in Europa blijft achter bij eerder gestelde doelen. Daarom stelt de Europese Commissie 800 miljoen euro extra in het vooruitzicht aan partijen die investeren in de infrastructuur voor elektrische mobiliteit, waterstof en lng. Dat meldt vakblad Energeia.

De meeste EU-lidstaten hebben volgens Eurocommissaris Maroš Šefčovič nog bergen werk te verzetten. De plannen voor het investeren in een goede infrastructuur voor het rijden op alternatieve brandstoffen gaan volgens haar bij de meeste lidstaten lang niet ver genoeg. Als de landen de huidige koers blijven volgen, is er in de toekomst onder meer een groot tekort aan oplaadpunten voor elektrische auto’s. Nederland ligt wat betreft het aantal laadpalen in stedelijke regio’s komende jaren wel goed op koers, zo laat de Eurocommissaris weten.

Partijen over de streep trekken

Om komende jaren tot een goede infrastructuur te komen voor alternatieve brandstoffen, is er volgens Šefčovič tot 2020 een bedrag nodig van minimaal 5,22 miljard euro. In de vijf jaar die volgen moet daarbovenop nog eens tussen de 16 en 22 miljard euro geïnvesteerd worden. De eerder genoemde 800 miljoen euro subsidie die de Europese Commissie beschikbaar stelt, moet bedrijven en overheden over de streep trekken om aan de slag te gaan.

Alleen investeren in infrastructuur is volgens de Eurocommissaris overigens niet voldoende, de EU-landen moeten daarnaast werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van weg- en scheepvaartverkeer. Nieuwe auto’s en bestelwagens mogen in 2030 gemiddeld 30 procent minder koolstofdioxide uitstoten dan in 2021. De ontwikkeling van volledig elektrische auto’s wordt komende jaren nog niet verplicht, laat Šefčovič verder weten. Acht op de tien verkochte auto’s zal in 2030 volgens haar nog steeds uitgerust zijn met een verbrandingsmotor.

Staatssecretaris reageert niet erg enthousiast

De nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, reageerde in De Volkskrant niet erg enthousiast op de Europese plannen. Die gaan in haar ogen lang niet ver genoeg. Volgens milieuorganisaties en verschillende linkse politieke partijen blijkt uit de plannen dat de grote macht van de – vooral – Duitse auto-industrie, een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bepalen van de gematigde Europese koers voor de komende jaren.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.