Raad van State geeft OrangeGas toestemming voor tankstation Almelo

OrangeGas mag aan de Veldkampsweg in Almelo definitief een tankstation realiseren, waar groen gas kan worden getankt. Dat heeft de Raad van State bepaald. De zaak was aangespannen door het bedrijf Twentepoort van de zelfstandige ondernemer Rob Leus. Hij exploiteert enkele tankstations en wasgelegenheden in de regio Almelo.

In juli 2015 verleende het college van B&W van de gemeente Almelo een vergunning aan OrangeGas Nederland om het onbemande tankstation te bouwen op het perceel aan de Rohofstraat. Het station is voorzien aan de Veldkampsweg, waar ook de in- en uitrit liggen. Op deze locatie kan uitsluitend groen gas worden getankt, de duurzame variant van gecomprimeerd aardgas die wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. OrangeGas huurt een deel van het perceel van netwerkbeheerder Cogas. Voertuigen van Cogas maken onder meer gebruik van deze brandstof.

Nauwelijks hinder volgens Raad van State

In november 2015 verklaarde het college een bezwaar van Twentepoort gegrond, omdat het bestemmingsplan een tankstation op deze locatie niet zou toelaten. De rechtbank was het daar echter niet mee eens, waarop het bedrijf hoger beroep aantekende. Afgelopen augustus werd aan OrangeGas opnieuw een vergunning verleend voor het realiseren van het tankstation, waarop Twentepoort nogmaals aan de bel trok. De Raad van State heeft nu definitief een streep gezet door het betoog van Twentepoort.

Volgens de Raad van State mag het gemeentebestuur wel van het bestemmingsplan afwijken als de omgeving nauwelijks hinder ondervindt van de tanklocatie. Hoewel de locatie 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend is, worden er dagelijks tussen de 10 en maximaal 25 klanten verwacht bij de tanklocatie. Daardoor zal de overlast in de buurt niet groot zijn, verwacht de rechter. De Raad van State ziet dan ook geen redenen om de bouw van het tankstation te verbieden.

De volledige uitspraak is hier terug te vinden.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Raad van State geeft OrangeGas toestemming voor tankstation Almelo | TankPro.nl

Raad van State geeft OrangeGas toestemming voor tankstation Almelo

OrangeGas mag aan de Veldkampsweg in Almelo definitief een tankstation realiseren, waar groen gas kan worden getankt. Dat heeft de Raad van State bepaald. De zaak was aangespannen door het bedrijf Twentepoort van de zelfstandige ondernemer Rob Leus. Hij exploiteert enkele tankstations en wasgelegenheden in de regio Almelo.

In juli 2015 verleende het college van B&W van de gemeente Almelo een vergunning aan OrangeGas Nederland om het onbemande tankstation te bouwen op het perceel aan de Rohofstraat. Het station is voorzien aan de Veldkampsweg, waar ook de in- en uitrit liggen. Op deze locatie kan uitsluitend groen gas worden getankt, de duurzame variant van gecomprimeerd aardgas die wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. OrangeGas huurt een deel van het perceel van netwerkbeheerder Cogas. Voertuigen van Cogas maken onder meer gebruik van deze brandstof.

Nauwelijks hinder volgens Raad van State

In november 2015 verklaarde het college een bezwaar van Twentepoort gegrond, omdat het bestemmingsplan een tankstation op deze locatie niet zou toelaten. De rechtbank was het daar echter niet mee eens, waarop het bedrijf hoger beroep aantekende. Afgelopen augustus werd aan OrangeGas opnieuw een vergunning verleend voor het realiseren van het tankstation, waarop Twentepoort nogmaals aan de bel trok. De Raad van State heeft nu definitief een streep gezet door het betoog van Twentepoort.

Volgens de Raad van State mag het gemeentebestuur wel van het bestemmingsplan afwijken als de omgeving nauwelijks hinder ondervindt van de tanklocatie. Hoewel de locatie 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend is, worden er dagelijks tussen de 10 en maximaal 25 klanten verwacht bij de tanklocatie. Daardoor zal de overlast in de buurt niet groot zijn, verwacht de rechter. De Raad van State ziet dan ook geen redenen om de bouw van het tankstation te verbieden.

De volledige uitspraak is hier terug te vinden.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.