Total in de race voor overname van lng-divisie Engie

Total heeft plannen om de lng-tak van het Franse energiebedrijf Engie over te nemen. Dat liet topman Patrick Pouyanne van de oliemaatschappij aan Bloomberg TV weten. Hij vertelt in het interview dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn, maar dat er naast Total meer kapers op de kust zijn.

De Franse energiegigant Engie (het voormalige GDF Suez) maakte eerder deze week bekend dat de lng-divisie in de verkoop gaat. Het energiebedrijf is een grote partij op het gebied van liquefied natural gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. Deze brandstof is onder meer geschikt voor toepassing in vrachtwagens. In vergelijking met diesel valt bij lng de uitstoot van zowel CO2 als NOx lager uit.

Actief op overnamemarkt

De mogelijke overname toont aan welke koers Total op dit moment vaart. Het Franse olieconcern is bijzonder actief op de overnamemarkt. Afgelopen mei nam Total al de Nederlandse onderneming PitPoint over, een grote speler op het gebied van cng/groengas. De installaties zijn bij tientallen tankstations in ons land te vinden. Het bedrijf is verder actief in België en Duitsland en wil de stap naar andere landen maken. Naast het leveren van cng/groengas houdt PitPoint zich ook bezig met andere alternatieve brandstoffen, waaronder lng, biogas en waterstof. Daarnaast realiseert het bedrijf laadpalen voor elektrische auto’s.

Total telde vorig jaar bovendien 950 miljoen euro neer voor de Franse accufabrikant Saft, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en produceren van batterijen voor industrie, transport en defensie. Samen met het Amerikaanse bedrijf SunPower Corporation, producent van zonnepanelen, ontstond daarmee een interessante combinatie. Total heeft namelijk ook een meerderheidsaandeel van dat bedrijf in handen. Als partner van H2 Mobility werkt Total daarnaast samen met andere oliemaatschappijen, gasproducenten en autofabrikanten aan het realiseren van een netwerk van waterstofstations in Duitsland.

Inspringen op nieuwe technologieën door overnames

Niet alleen Total kiest voor een strategie van overnames om de stap naar de toekomst te zetten, ook concurrent Shell volgt die tactiek. Het inlijven van NewMotion, een van Europa’s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten, is daar het bewijs van. Met de overname van het Nederlandse bedrijf, wil Shell naast het leveren van traditionele brandstoffen ook inspringen op nieuwe technologieën.

Het interview met Patrick Pouyanne op Bloomberg TV is hier te bekijken.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Total in de race voor overname van lng-divisie Engie | TankPro.nl

Total in de race voor overname van lng-divisie Engie

Total heeft plannen om de lng-tak van het Franse energiebedrijf Engie over te nemen. Dat liet topman Patrick Pouyanne van de oliemaatschappij aan Bloomberg TV weten. Hij vertelt in het interview dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn, maar dat er naast Total meer kapers op de kust zijn.

De Franse energiegigant Engie (het voormalige GDF Suez) maakte eerder deze week bekend dat de lng-divisie in de verkoop gaat. Het energiebedrijf is een grote partij op het gebied van liquefied natural gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. Deze brandstof is onder meer geschikt voor toepassing in vrachtwagens. In vergelijking met diesel valt bij lng de uitstoot van zowel CO2 als NOx lager uit.

Actief op overnamemarkt

De mogelijke overname toont aan welke koers Total op dit moment vaart. Het Franse olieconcern is bijzonder actief op de overnamemarkt. Afgelopen mei nam Total al de Nederlandse onderneming PitPoint over, een grote speler op het gebied van cng/groengas. De installaties zijn bij tientallen tankstations in ons land te vinden. Het bedrijf is verder actief in België en Duitsland en wil de stap naar andere landen maken. Naast het leveren van cng/groengas houdt PitPoint zich ook bezig met andere alternatieve brandstoffen, waaronder lng, biogas en waterstof. Daarnaast realiseert het bedrijf laadpalen voor elektrische auto’s.

Total telde vorig jaar bovendien 950 miljoen euro neer voor de Franse accufabrikant Saft, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en produceren van batterijen voor industrie, transport en defensie. Samen met het Amerikaanse bedrijf SunPower Corporation, producent van zonnepanelen, ontstond daarmee een interessante combinatie. Total heeft namelijk ook een meerderheidsaandeel van dat bedrijf in handen. Als partner van H2 Mobility werkt Total daarnaast samen met andere oliemaatschappijen, gasproducenten en autofabrikanten aan het realiseren van een netwerk van waterstofstations in Duitsland.

Inspringen op nieuwe technologieën door overnames

Niet alleen Total kiest voor een strategie van overnames om de stap naar de toekomst te zetten, ook concurrent Shell volgt die tactiek. Het inlijven van NewMotion, een van Europa’s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten, is daar het bewijs van. Met de overname van het Nederlandse bedrijf, wil Shell naast het leveren van traditionele brandstoffen ook inspringen op nieuwe technologieën.

Het interview met Patrick Pouyanne op Bloomberg TV is hier te bekijken.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.