Van den Belt opent 32ste tankstation; meer nieuwe locaties op de rol

Oliehandel Van den Belt uit Drachten heeft vrijdag 13 oktober een nieuw onbemand tankstation geopend aan de Stationsweg in Harlingen. Het gaat om de locatie waar eerder Kuwait Petroleum en OK een tankstation exploiteerden. Het is de 32ste locatie van het oliebedrijf uit Friesland. Voor komende tijd staan nog eens vier nieuwe locaties op de planning.

De opening van de nieuwe vestiging verliep niet zonder slag of stoot. Aan de realisatie ging een rechtszaak vooraf waarbij OK en Van den Belt steggelden over het al dan niet slopen van de oude locatie. Van den Belt was de verhuurder van de grond, OK huurde de locatie aan de Stationsweg en exploiteerde deze vestiging. Eind 2016 liep de huurovereenkomst af en besloot de grondeigenaar om het contract niet te verlengen om vervolgens op deze plek een eigen onbemand station uit te baten. OK wilde de grond wel teruggeven, maar dan in de oorspronkelijke staat – zonder daarop het tankstation.

Huurder OK mocht tankstation afbreken

In het contract was een wegbreekrecht opgenomen. Dit hield in dat de huurder het station mocht afbreken, nadat de huurovereenkomst was afgelopen. Dit recht kwam in eerste instantie toe aan de oorspronkelijke huurder en tevens bouwer van het station, namelijk Kuwait. Toen OK de plaats innam van de Koeweitse maatschappij betekende dat niet automatisch dat het wegbreekrecht ook mee overging.

Eind februari besloot het Gerechtshof dat de Overijsselse exploitant OK toch het recht had om het tankstation af te breken. Het eerdere oordeel van de kantonrechter verdween daarmee in de prullenbak. Die had namelijk wel een verbod tot sloop van de locatie opgelegd. Van den Belt besloot om niet verder te procederen en zich bij het besluit van het Gerechtshof neer te leggen.

Verdere uitbreiding

Tankinstallatiebedrijf Mokobouw uit Heerenveen heeft het tankstation gerealiseerd, de locatie is uitgerust met pompen en betaalautomaten van Tokheim. Het station heeft vier opstelplaatsen. Komende tijd zit Van den Belt bepaald niet stil; er volgen nog eens vier nieuwe tankstations. Ook bij deze nieuwe locaties zal in alle gevallen nieuwbouw gerealiseerd worden.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Van den Belt opent 32ste tankstation; meer nieuwe locaties op de rol | TankPro.nl

Van den Belt opent 32ste tankstation; meer nieuwe locaties op de rol

Oliehandel Van den Belt uit Drachten heeft vrijdag 13 oktober een nieuw onbemand tankstation geopend aan de Stationsweg in Harlingen. Het gaat om de locatie waar eerder Kuwait Petroleum en OK een tankstation exploiteerden. Het is de 32ste locatie van het oliebedrijf uit Friesland. Voor komende tijd staan nog eens vier nieuwe locaties op de planning.

De opening van de nieuwe vestiging verliep niet zonder slag of stoot. Aan de realisatie ging een rechtszaak vooraf waarbij OK en Van den Belt steggelden over het al dan niet slopen van de oude locatie. Van den Belt was de verhuurder van de grond, OK huurde de locatie aan de Stationsweg en exploiteerde deze vestiging. Eind 2016 liep de huurovereenkomst af en besloot de grondeigenaar om het contract niet te verlengen om vervolgens op deze plek een eigen onbemand station uit te baten. OK wilde de grond wel teruggeven, maar dan in de oorspronkelijke staat – zonder daarop het tankstation.

Huurder OK mocht tankstation afbreken

In het contract was een wegbreekrecht opgenomen. Dit hield in dat de huurder het station mocht afbreken, nadat de huurovereenkomst was afgelopen. Dit recht kwam in eerste instantie toe aan de oorspronkelijke huurder en tevens bouwer van het station, namelijk Kuwait. Toen OK de plaats innam van de Koeweitse maatschappij betekende dat niet automatisch dat het wegbreekrecht ook mee overging.

Eind februari besloot het Gerechtshof dat de Overijsselse exploitant OK toch het recht had om het tankstation af te breken. Het eerdere oordeel van de kantonrechter verdween daarmee in de prullenbak. Die had namelijk wel een verbod tot sloop van de locatie opgelegd. Van den Belt besloot om niet verder te procederen en zich bij het besluit van het Gerechtshof neer te leggen.

Verdere uitbreiding

Tankinstallatiebedrijf Mokobouw uit Heerenveen heeft het tankstation gerealiseerd, de locatie is uitgerust met pompen en betaalautomaten van Tokheim. Het station heeft vier opstelplaatsen. Komende tijd zit Van den Belt bepaald niet stil; er volgen nog eens vier nieuwe tankstations. Ook bij deze nieuwe locaties zal in alle gevallen nieuwbouw gerealiseerd worden.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.