CBS: Aantal personenautokilometers hoger dan ooit

Nederlandse personenauto’s reden vorig jaar meer kilometers dan ooit tevoren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal kwam de teller uit op 118,5 miljard kilometer. Zowel het aantal personenauto’s als het aantal kilometers steeg ten opzichte van 2015.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam het aantal kilometers met 2,2 procent toe ten opzichte van 2015. Dat is de grootste groei van deze eeuw. Zowel auto’s van bedrijven als particulieren reden meer kilometers dan vorig jaar. Het gemiddeld aantal kilometer steeg met 1 procent, naar 13.200 kilometer per personenauto. Het aantal Nederlandse personenauto’s groeide met 1,3 procent.

Ten opzichte van tien jaar geleden nam het aantal autokilometers toe met ruim 9 miljard. Dat is vooral te danken aan de stijging van het aantal personenauto’s in het afgelopen decennium. Alleen tijdens de financiële crisis groeide dit aantal enkele jaren niet. Vorig jaar reden er 1 miljoen Nederlandse personenauto’s meer rond dan in 2006.

Vooral meer zakelijke kilometers

Vooral zakelijke auto’s legden gemiddeld flink wat meer kilometers af. Personenauto’s van bedrijven reden vorig jaar 25,3 miljard kilometer; een stijging van 5 procent ten opzichte van 2015. Het aantal auto’s van bedrijven viel in 2016 lager uit dan het jaar ervoor, maar ze reden gemiddeld wel 6 procent meer.

Het grootste deel van de personenautokilometers – zo’n 80 procent – komt voor rekening van particuliere voertuigen. Samen waren zij vorig jaar goed voor 93 miljard kilometer, een stijging van 1,5 procent. Ook het aantal personenauto’s nam met vrijwel hetzelfde percentage toe. Gemiddeld reden deze auto’s 11.800 kilometer, net zoveel als een jaar eerder.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBS: Aantal personenautokilometers hoger dan ooit | TankPro.nl

CBS: Aantal personenautokilometers hoger dan ooit

Nederlandse personenauto’s reden vorig jaar meer kilometers dan ooit tevoren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal kwam de teller uit op 118,5 miljard kilometer. Zowel het aantal personenauto’s als het aantal kilometers steeg ten opzichte van 2015.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam het aantal kilometers met 2,2 procent toe ten opzichte van 2015. Dat is de grootste groei van deze eeuw. Zowel auto’s van bedrijven als particulieren reden meer kilometers dan vorig jaar. Het gemiddeld aantal kilometer steeg met 1 procent, naar 13.200 kilometer per personenauto. Het aantal Nederlandse personenauto’s groeide met 1,3 procent.

Ten opzichte van tien jaar geleden nam het aantal autokilometers toe met ruim 9 miljard. Dat is vooral te danken aan de stijging van het aantal personenauto’s in het afgelopen decennium. Alleen tijdens de financiële crisis groeide dit aantal enkele jaren niet. Vorig jaar reden er 1 miljoen Nederlandse personenauto’s meer rond dan in 2006.

Vooral meer zakelijke kilometers

Vooral zakelijke auto’s legden gemiddeld flink wat meer kilometers af. Personenauto’s van bedrijven reden vorig jaar 25,3 miljard kilometer; een stijging van 5 procent ten opzichte van 2015. Het aantal auto’s van bedrijven viel in 2016 lager uit dan het jaar ervoor, maar ze reden gemiddeld wel 6 procent meer.

Het grootste deel van de personenautokilometers – zo’n 80 procent – komt voor rekening van particuliere voertuigen. Samen waren zij vorig jaar goed voor 93 miljard kilometer, een stijging van 1,5 procent. Ook het aantal personenauto’s nam met vrijwel hetzelfde percentage toe. Gemiddeld reden deze auto’s 11.800 kilometer, net zoveel als een jaar eerder.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.