Vlooteigenaren kiezen steeds vaker voor elektrische auto’s

Steeds meer bedrijven stappen over op een elektrisch wagenpark. Zo liet advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV donderdag weten dat medewerkers binnen vier jaar uitsluitend op stroom rijden. Ook energiebedrijven Nuon en Eneco en telecombedrijf KPN zetten stappen in die richting, schrijft het Financieele Dagblad. Tegelijkertijd werd bekend dat in Europa de populariteit van elektrisch rijden ook in de lift zit.

Royal HaskoningDHV heeft de afgelopen periode gebruikt om elektrisch rijden te testen. De resultaten zijn dusdanig goed dat nu vaart wordt gezet achter het vervangen van alle personenauto’s op fossiele brandstoffen door e-voertuigen. Het betreft geen hybrides, maar volledige elektrisch aangedreven varianten. Het bedrijf heeft een vloot van vijfhonderd voertuigen en wil de transitie over vier jaar hebben afgerond.

Stekkerhybrides

Eerder dit jaar werd duidelijk dat ook het moederbedrijf van energieleverancier Nuon soortgelijke stappen zet. De 750 voertuigen bij het Nederlandse deel van de multinational moeten in 2020 allemaal volledig elektrisch zijn. Branchegenoot Eneco meldt al bezig te zijn met het vervangen van zijn fossiele voertuigen door elektrische auto’s. KPN wil vanaf 2025 uitsluitend kiezen voor stroom, waterstof of biogas. Stekkerhybrides zien de bedrijven niet zitten.

De diverse grote ondernemingen stappen over vanwege onder meer de steeds gunstigere bijtellingsregels voor honderd procent elektrische voertuigen. Diezelfde regels worden juist steeds nadeliger voor hybrides. Volgens een woordvoerder van Rai Vereniging speelt ook mee dat het laadpalennetwerk in ons land steeds beter wordt en dat de afschrijvingstermijn een steeds kleiner risico is, doordat de accukwaliteit verbetert.

De keuze van vlooteigenaren strookt met het algehele beeld van elektrisch aankoopgedrag. In de totale autoverkopen over de eerste helft van dit jaar bleek namelijk al dat de populariteit van semi-elektrische auto’s in Nederland sterk is afgenomen, met een afzetdaling van zo’n tachtig procent. De verkoop van auto’s die uitsluitend op stroom rijden verdubbelde juist, terwijl ook de niet-stekkerhybrides fors populairder werden.

Europa

De toename van rijden op stroom is ook in Europa te zien. Zo werden in het tweede kwartaal 22.047 voertuigen verkocht die uitsluitend elektrisch rijden, een stijging van 50 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. In tegenstelling tot Nederland stijgt de verkoop van stekkerhybrides in de rest van Europa wel. Daar werden er 26.731 van verkocht, een toename van 42 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vlooteigenaren kiezen steeds vaker voor elektrische auto’s | TankPro.nl

Vlooteigenaren kiezen steeds vaker voor elektrische auto’s

Steeds meer bedrijven stappen over op een elektrisch wagenpark. Zo liet advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV donderdag weten dat medewerkers binnen vier jaar uitsluitend op stroom rijden. Ook energiebedrijven Nuon en Eneco en telecombedrijf KPN zetten stappen in die richting, schrijft het Financieele Dagblad. Tegelijkertijd werd bekend dat in Europa de populariteit van elektrisch rijden ook in de lift zit.

Royal HaskoningDHV heeft de afgelopen periode gebruikt om elektrisch rijden te testen. De resultaten zijn dusdanig goed dat nu vaart wordt gezet achter het vervangen van alle personenauto’s op fossiele brandstoffen door e-voertuigen. Het betreft geen hybrides, maar volledige elektrisch aangedreven varianten. Het bedrijf heeft een vloot van vijfhonderd voertuigen en wil de transitie over vier jaar hebben afgerond.

Stekkerhybrides

Eerder dit jaar werd duidelijk dat ook het moederbedrijf van energieleverancier Nuon soortgelijke stappen zet. De 750 voertuigen bij het Nederlandse deel van de multinational moeten in 2020 allemaal volledig elektrisch zijn. Branchegenoot Eneco meldt al bezig te zijn met het vervangen van zijn fossiele voertuigen door elektrische auto’s. KPN wil vanaf 2025 uitsluitend kiezen voor stroom, waterstof of biogas. Stekkerhybrides zien de bedrijven niet zitten.

De diverse grote ondernemingen stappen over vanwege onder meer de steeds gunstigere bijtellingsregels voor honderd procent elektrische voertuigen. Diezelfde regels worden juist steeds nadeliger voor hybrides. Volgens een woordvoerder van Rai Vereniging speelt ook mee dat het laadpalennetwerk in ons land steeds beter wordt en dat de afschrijvingstermijn een steeds kleiner risico is, doordat de accukwaliteit verbetert.

De keuze van vlooteigenaren strookt met het algehele beeld van elektrisch aankoopgedrag. In de totale autoverkopen over de eerste helft van dit jaar bleek namelijk al dat de populariteit van semi-elektrische auto’s in Nederland sterk is afgenomen, met een afzetdaling van zo’n tachtig procent. De verkoop van auto’s die uitsluitend op stroom rijden verdubbelde juist, terwijl ook de niet-stekkerhybrides fors populairder werden.

Europa

De toename van rijden op stroom is ook in Europa te zien. Zo werden in het tweede kwartaal 22.047 voertuigen verkocht die uitsluitend elektrisch rijden, een stijging van 50 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. In tegenstelling tot Nederland stijgt de verkoop van stekkerhybrides in de rest van Europa wel. Daar werden er 26.731 van verkocht, een toename van 42 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.