Politiek kritisch na incidenten in raffinaderijen Shell en ExxonMobil

De politiek in de regio Rijnmond is zeer kritisch over incidenten in twee Rotterdamse raffinaderijen. Eind vorige maand was er een stroomstoring bij Shell Pernis, terwijl eerder deze week brand ontstond bij een raffinaderij van ExxonMobil. Lokale politici uit onder meer Brielle, Schiedam en Vlaardingen hebben naar aanleiding van de incidenten vragen gesteld aan de betreffende gemeentebesturen, terwijl donderdag in Rotterdam een speciaal ingelast debat plaatsvindt.

Eind juli was het eerste incident. Toen was er bij de Shell Pernis-raffinaderij een stroomstoring. Daardoor moest het complex worden stilgelegd wat waarschijnlijk heeft gezorgd voor enkele miljoenen euro’s schade. Het bedrijfsonderdeel is de grootste in zijn soort in Europa en is al een aantal decennia oud.

Vervolgens ontstond afgelopen maandag bij een raffinaderij van ExxonMobil een brand. Daardoor kwamen er roetdeeltjes vrij die elders in het gebied neerkwamen en zorgden voor veel vervuiling. Het management heeft al aangegeven de schade te vergoeden. Zo mogen automobilisten hun voertuig laten wassen op kosten van de oliemaatschappij.

Veiligheid

Doordat op korte termijn twee incidenten hebben plaatsgevonden, twijfelen veel politici uit de regio aan de veiligheid van burgers in de omgeving. Ze willen meer duidelijkheid over de staat van bedrijfscomplexen in het havengebied. Sommige hiervan zijn al behoorlijk oud, bijvoorbeeld de Shell-raffinaderij. Twijfel bestaat of er de afgelopen jaren genoeg onderhoud is gepleegd aan de diverse installaties.

Daarnaast zijn is kritiek op de informatievoorziening vanuit de overheid. Deze liet volgens hen ook te wensen over. Zo werd na het Shell-incident door de Milieudienst Rijnmond een melding verstuurd over een giftige gaswolk. Dat bericht bleek later niet te kloppen, schrijft AD. Ook werd een NL-Alert verstuurd waarin de plaatsaanduiding ontbrak.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Politiek kritisch na incidenten in raffinaderijen Shell en ExxonMobil”

Marc|24.08.17|11:18

Eh.. het ‘engste’ incident wordt niet eens genoemd, de ontsnapping van de gevaarlijke zuur HF wat oa. voor de veiligheidsregio een stuk spannender was dan de stroomstoring bij Shell. Met name die ontsnapping van dat gas, de klachten die het gaf bij omwonenden en het risico was groot. Vreemd dus dat dat onvermeld blijft.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politiek kritisch na incidenten in raffinaderijen Shell en ExxonMobil | TankPro.nl

Politiek kritisch na incidenten in raffinaderijen Shell en ExxonMobil

De politiek in de regio Rijnmond is zeer kritisch over incidenten in twee Rotterdamse raffinaderijen. Eind vorige maand was er een stroomstoring bij Shell Pernis, terwijl eerder deze week brand ontstond bij een raffinaderij van ExxonMobil. Lokale politici uit onder meer Brielle, Schiedam en Vlaardingen hebben naar aanleiding van de incidenten vragen gesteld aan de betreffende gemeentebesturen, terwijl donderdag in Rotterdam een speciaal ingelast debat plaatsvindt.

Eind juli was het eerste incident. Toen was er bij de Shell Pernis-raffinaderij een stroomstoring. Daardoor moest het complex worden stilgelegd wat waarschijnlijk heeft gezorgd voor enkele miljoenen euro’s schade. Het bedrijfsonderdeel is de grootste in zijn soort in Europa en is al een aantal decennia oud.

Vervolgens ontstond afgelopen maandag bij een raffinaderij van ExxonMobil een brand. Daardoor kwamen er roetdeeltjes vrij die elders in het gebied neerkwamen en zorgden voor veel vervuiling. Het management heeft al aangegeven de schade te vergoeden. Zo mogen automobilisten hun voertuig laten wassen op kosten van de oliemaatschappij.

Veiligheid

Doordat op korte termijn twee incidenten hebben plaatsgevonden, twijfelen veel politici uit de regio aan de veiligheid van burgers in de omgeving. Ze willen meer duidelijkheid over de staat van bedrijfscomplexen in het havengebied. Sommige hiervan zijn al behoorlijk oud, bijvoorbeeld de Shell-raffinaderij. Twijfel bestaat of er de afgelopen jaren genoeg onderhoud is gepleegd aan de diverse installaties.

Daarnaast zijn is kritiek op de informatievoorziening vanuit de overheid. Deze liet volgens hen ook te wensen over. Zo werd na het Shell-incident door de Milieudienst Rijnmond een melding verstuurd over een giftige gaswolk. Dat bericht bleek later niet te kloppen, schrijft AD. Ook werd een NL-Alert verstuurd waarin de plaatsaanduiding ontbrak.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Politiek kritisch na incidenten in raffinaderijen Shell en ExxonMobil”

Marc|24.08.17|11:18

Eh.. het ‘engste’ incident wordt niet eens genoemd, de ontsnapping van de gevaarlijke zuur HF wat oa. voor de veiligheidsregio een stuk spannender was dan de stroomstoring bij Shell. Met name die ontsnapping van dat gas, de klachten die het gaf bij omwonenden en het risico was groot. Vreemd dus dat dat onvermeld blijft.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.