Na Frankrijk wil ook Engeland diesel- en benzineauto’s verbieden

In Groot-Brittannië mogen vanaf 2040 geen nieuwe personenauto’s worden verkocht die op benzine of diesel rijden. Ook hybrides, die slechts gedeeltelijk elektrisch rijden, vallen onder dit toekomstige verbod. Dat maken de Britse autoriteiten woensdag bekend, melden diverse Engelse media. Daarmee zouden de Britten zich aansluiten bij de Fransen, die enkele weken geleden al soortgelijke plannen aankondigden. In Nederland wordt een dergelijk verbod mogelijk al eerder van kracht.

De Britse plannen hebben uiteraard te maken met de wens om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. Daarmee moet de luchtkwaliteit verbeteren en moet klimaatschade worden teruggedrongen. Opvallend is dat ook de semi-elektrische auto onder dit verbod zou vallen. Wat het beleid wordt ten aanzien van andere fossiele brandstoffen, zoals lpg of aardgas, is nog niet duidelijk. Datzelfde geldt voor biovarianten, zoals groengas en bio-lng.

Verkoopverbod

De Fransen maakten enkele weken geleden al bekend van zinnens te zijn een verkoopverbod in te voeren voor nieuwe auto’s op benzine en diesel. Ook hierbij geldt het jaar 2040 als moment waarop de omschakeling naar schonere energie een impuls moet krijgen..

Zowel Frankrijk als Groot-Brittannië zijn belangrijke autoproducerende landen. Al is een groot deel van de Britse industrie in handen van buitenlandse bedrijven. Zo vallen Rolls-Royce en Mini onder het BMW-concern, is Bentley onderdeel van Volkswagen en behoort Jaguar Land Rover tot het Indiase Tata Motors.

Nederland

Volgens het huidige Nederlandse beleid komt er vanaf 2035 een verkoopverbod voor nieuwe auto’s op benzine- en diesel. Vanaf dat moment moet elke nieuwe auto in staat zijn om zero emissie te rijden. De afgelopen tijd gingen in de politiek meermaals stemmen op om dat moment te vervroegen. Een Kamermeerderheid wilde dat een dergelijk verbod al zou gelden vanaf 2025. Verantwoordelijk minister Henk Kamp zag daar destijds echter niets in.

Lees ook: Mogelijk toch steun voor verkoopverbod benzine- en dieselauto

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Na Frankrijk wil ook Engeland diesel- en benzineauto’s verbieden | TankPro.nl

Na Frankrijk wil ook Engeland diesel- en benzineauto’s verbieden

In Groot-Brittannië mogen vanaf 2040 geen nieuwe personenauto’s worden verkocht die op benzine of diesel rijden. Ook hybrides, die slechts gedeeltelijk elektrisch rijden, vallen onder dit toekomstige verbod. Dat maken de Britse autoriteiten woensdag bekend, melden diverse Engelse media. Daarmee zouden de Britten zich aansluiten bij de Fransen, die enkele weken geleden al soortgelijke plannen aankondigden. In Nederland wordt een dergelijk verbod mogelijk al eerder van kracht.

De Britse plannen hebben uiteraard te maken met de wens om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. Daarmee moet de luchtkwaliteit verbeteren en moet klimaatschade worden teruggedrongen. Opvallend is dat ook de semi-elektrische auto onder dit verbod zou vallen. Wat het beleid wordt ten aanzien van andere fossiele brandstoffen, zoals lpg of aardgas, is nog niet duidelijk. Datzelfde geldt voor biovarianten, zoals groengas en bio-lng.

Verkoopverbod

De Fransen maakten enkele weken geleden al bekend van zinnens te zijn een verkoopverbod in te voeren voor nieuwe auto’s op benzine en diesel. Ook hierbij geldt het jaar 2040 als moment waarop de omschakeling naar schonere energie een impuls moet krijgen..

Zowel Frankrijk als Groot-Brittannië zijn belangrijke autoproducerende landen. Al is een groot deel van de Britse industrie in handen van buitenlandse bedrijven. Zo vallen Rolls-Royce en Mini onder het BMW-concern, is Bentley onderdeel van Volkswagen en behoort Jaguar Land Rover tot het Indiase Tata Motors.

Nederland

Volgens het huidige Nederlandse beleid komt er vanaf 2035 een verkoopverbod voor nieuwe auto’s op benzine- en diesel. Vanaf dat moment moet elke nieuwe auto in staat zijn om zero emissie te rijden. De afgelopen tijd gingen in de politiek meermaals stemmen op om dat moment te vervroegen. Een Kamermeerderheid wilde dat een dergelijk verbod al zou gelden vanaf 2025. Verantwoordelijk minister Henk Kamp zag daar destijds echter niets in.

Lees ook: Mogelijk toch steun voor verkoopverbod benzine- en dieselauto

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.