Onderzoek naar Duitse autobouwers wegens mogelijke Adblue-fraude

De Europese mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de grote Duitse autoproducenten. De kartelwaakhond vermoedt dat Volkswagen, BMW en Daimler onderling afspraken hebben gemaakt over diverse zaken, waaronder Adblue-tanks. Ook omtrent kosten, techniek en leveranciers zouden de fabrikanten niet-toegestane afspraken hebben gemaakt.

Vanaf de jaren negentig zouden de drie fabrikanten, samen met Volkswagen-dochters Audi en Porsche, zich van deze illegale praktijken hebben bediend. Dat melden diverse media bij de oosterburen. Inmiddels heeft de Duitse mededingingsautoriteit de zaak overgedragen aan de Europese kartelwaakhond.

Uitstoot

De vermeende fraude rondom Adblue heeft betrekking op het plaatsen van kleinere tanks, die werden gemanipuleerd. Tijdens testen waarin werd gemeten hoeveel stikstof een voertuig uitstoot, zou extra veel Adblue worden geïnjecteerd in de dieselmotor. Daardoor werd de uitstoot lager en werden de testresultaten positiever.

Als de auto eenmaal in het bezit was van de eindgebruiker zou juist veel minder worden ingespoten. Dit heeft een gunstige uitwerking op de kosten voor de autobezitter, omdat deze minder Adblue hoeft te kopen. Daar staat tegenover dat de uitstoot van stikstof hoger is dan tijdens de tests. Europa bekijkt nu of een aanklacht kan worden ingediend wegens het maken van onderlinge afspraken.

Diesel

Voor de Duitse auto-industrie is het niet de eerste keer dat het onder verdenking staat. In het najaar van 2015 werd de grootste fabrikant, namelijk Volkswagen, beschuldigd van het sjoemelen met dieselvoertuigen. Ook sommige andere producenten werden in de periode daarna onderwerp van onderzoek.

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Onderzoek naar Duitse autobouwers wegens mogelijke Adblue-fraude”

Leon Jeekel|24.07.17|11:10

Mooie foto :)

Antoon Lenaerts|27.07.17|12:01

Maw de Dieselvoertuigen die in een terugroepactie zitten en een software update krijgen gaan meer AdBlue verbruiken. Bij sommige voertuig typen stond het injecteren van AdBlue tijdens het rijden gewoon uit en bij een stationaire emissie test aan.
De “sjoemelsoftware” in de ECU van het voertuig werd geactiveerd door het aansluiten van de diagnosestekker. Hierdoor konden de service intervallen wb het bijvullen van AdBlue gelijk worden getrokken met het regulier onderhoud.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek naar Duitse autobouwers wegens mogelijke Adblue-fraude | TankPro.nl

Onderzoek naar Duitse autobouwers wegens mogelijke Adblue-fraude

De Europese mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de grote Duitse autoproducenten. De kartelwaakhond vermoedt dat Volkswagen, BMW en Daimler onderling afspraken hebben gemaakt over diverse zaken, waaronder Adblue-tanks. Ook omtrent kosten, techniek en leveranciers zouden de fabrikanten niet-toegestane afspraken hebben gemaakt.

Vanaf de jaren negentig zouden de drie fabrikanten, samen met Volkswagen-dochters Audi en Porsche, zich van deze illegale praktijken hebben bediend. Dat melden diverse media bij de oosterburen. Inmiddels heeft de Duitse mededingingsautoriteit de zaak overgedragen aan de Europese kartelwaakhond.

Uitstoot

De vermeende fraude rondom Adblue heeft betrekking op het plaatsen van kleinere tanks, die werden gemanipuleerd. Tijdens testen waarin werd gemeten hoeveel stikstof een voertuig uitstoot, zou extra veel Adblue worden geïnjecteerd in de dieselmotor. Daardoor werd de uitstoot lager en werden de testresultaten positiever.

Als de auto eenmaal in het bezit was van de eindgebruiker zou juist veel minder worden ingespoten. Dit heeft een gunstige uitwerking op de kosten voor de autobezitter, omdat deze minder Adblue hoeft te kopen. Daar staat tegenover dat de uitstoot van stikstof hoger is dan tijdens de tests. Europa bekijkt nu of een aanklacht kan worden ingediend wegens het maken van onderlinge afspraken.

Diesel

Voor de Duitse auto-industrie is het niet de eerste keer dat het onder verdenking staat. In het najaar van 2015 werd de grootste fabrikant, namelijk Volkswagen, beschuldigd van het sjoemelen met dieselvoertuigen. Ook sommige andere producenten werden in de periode daarna onderwerp van onderzoek.

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Onderzoek naar Duitse autobouwers wegens mogelijke Adblue-fraude”

Leon Jeekel|24.07.17|11:10

Mooie foto :)

Antoon Lenaerts|27.07.17|12:01

Maw de Dieselvoertuigen die in een terugroepactie zitten en een software update krijgen gaan meer AdBlue verbruiken. Bij sommige voertuig typen stond het injecteren van AdBlue tijdens het rijden gewoon uit en bij een stationaire emissie test aan.
De “sjoemelsoftware” in de ECU van het voertuig werd geactiveerd door het aansluiten van de diagnosestekker. Hierdoor konden de service intervallen wb het bijvullen van AdBlue gelijk worden getrokken met het regulier onderhoud.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.