Tankstations moeten vanaf 2022 tabak uit het zicht leggen

Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat de displayban echter al in 2020 gelden. Alleen tabaksspeciaalzaken worden van dit uitstalverbod uitgezonderd. Tevens is bekend geworden dat tabaksautomaten over vijf jaar verboden worden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten, nadat eerder een meerderheid in de Tweede Kamer zich al voorstander toonde van een verbod.

Met de displayban wil de minister het roken ontmoedigen. Dat deze maatregel eraan zat te komen, was al bekend. Het was echter nog niet duidelijk per wanneer dit verbod in zou gaan. Nu is dus bekendgemaakt dat over vijf jaar de rookwaar volledig uit het zicht moet worden gelegd bij tankstations.

Voorbereiden

“Gezien het feit dat het ministerie nu plots een geheel ontmoedigingsbeleid nastreeft, dus ook voor volwassenen, en de staatssecretaris heeft gekozen voor een totale displayban, is bij invoering van deze maatregel tijd nodig voor ons kanaal om het een en ander te kunnen implementeren. Daarbij zijn de praktijk en investeringen van groot belang”, zegt Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta.

“De laatste maanden werd duidelijk dat de nieuwe regelgeving van het ministerie zich richtte op het ontmoedigen van roken in het algemeen en niet alleen op het jeugdroken. Wij hebben daarom in onze contacten geprobeerd uit te leggen wat voor belangrijke positie tabaksverkoop op dit moment nog inneemt in de tankshops. We hebben hard gewerkt om het petrolkanaal de tijd te geven zich goed voor te bereiden op deze maatregel. Fijn om te zien dat onze inspanningen zijn vruchten hebben afgeworpen.”

“Als er dingen veranderen in de regelgeving, zoals de verplichting om tabak achter gesloten deuren te verkopen, dan is behoorlijk wat tijd nodig om dit in te voeren. De impact is gewoon erg groot. Het lijkt nu dat de staatssecretaris gevoelig is geweest voor dit argument, want we krijgen twee jaar langer dan de supermarkten om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren. De supermarkten zijn al veel langer bezig met de displayban in de praktijk. Dus ook om die reden is het logisch.”

Concrete uitwerking

De precieze uitwerking van deze maatregel moet nog invulling krijgen. In dit verband komt nog een consultatieronde, waarbij burgers, bedrijven en belangenorganisaties hun input kunnen geven omtrent de verdere invulling van deze maatregel.

Diverse tankstations hebben de tabak al uit het zicht gelegd. Daarmee voorsorterend op een aanstaand verbod. Daarnaast vinden uitbaters dat een muur van afschrikwekkende verpakkingen niet past in het verse imago dat ze graag met hun tankshop willen uitstralen. Onder meer in de nieuwe foodformule van NRGValue zijn de sigaretten en shag aan het oog onttrokken.

Eén verkoopkanaal wordt definitief gesloten: de tabaksautomaat. Over vijf jaar moeten de huidige dertienduizend automaten zijn verdwenen uit de horeca in Nederland. Een dergelijk verkoopverbod staat niet op de rol voor andere kanalen. Wel wordt gesproken over plain packaging, waarbij tabaksverpakkingen zijn gestript van vrijwel alle merk-uitingen. Concrete plannen voor invoering hiervan, zijn er voor zover bekend niet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.