VDL ontwikkelt vrachtauto op waterstof

Voertuigproducent VDL werkt momenteel aan een vrachtauto op waterstof. Het Brabantse bedrijf gebruikt hiervoor een Daf-truck, waar de brandstofceltechnologie aan wordt toegevoegd. Naar verwachting gaat het nieuwe voertuig volgend jaar zijn eerste testrit maken. VDL is een van de eerste fabrikanten die werkt aan waterstoftruck.

Het bedrijf heeft in het verleden al twee waterstofbussen geproduceerd die worden gebruikt door vervoersbedrijf Hermes. Ook werken de Brabanders aan een elektrische vrachtauto. Voor de langere ritten ziet VDL potentie in de waterstofvariant, schrijft vakblad Automotive Management. Het spreekt over een demonstratieproject. Van massaproductie is voorlopig geen sprake.

Actieradius

Waterstof wordt gezien als een kansrijke verduurzamer van het wegtransport. Een voertuig met deze aandrijflijn stoot geen schadelijke stoffen uit en heeft een langere actieradius dan een elektrische truck. Het wordt daarom vooral voor langere afstanden gezien als een geschikt alternatief voor diesel. Een ander voordeel van waterstof is dat het tanken minder tijd in beslag neemt dan het opladen van een accu.

VDL is niet de enige die werkt aan een waterstoftruck. Eind vorig jaar werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Nikola een vrachtauto op waterstof heeft ontwikkeld. Als alles volgens planning verloopt, komt dit voertuig over drie jaar op de markt.

Lees ook: Autofabrikant Nikola onthult eerste truck op waterstof

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VDL ontwikkelt vrachtauto op waterstof | TankPro.nl

VDL ontwikkelt vrachtauto op waterstof

Voertuigproducent VDL werkt momenteel aan een vrachtauto op waterstof. Het Brabantse bedrijf gebruikt hiervoor een Daf-truck, waar de brandstofceltechnologie aan wordt toegevoegd. Naar verwachting gaat het nieuwe voertuig volgend jaar zijn eerste testrit maken. VDL is een van de eerste fabrikanten die werkt aan waterstoftruck.

Het bedrijf heeft in het verleden al twee waterstofbussen geproduceerd die worden gebruikt door vervoersbedrijf Hermes. Ook werken de Brabanders aan een elektrische vrachtauto. Voor de langere ritten ziet VDL potentie in de waterstofvariant, schrijft vakblad Automotive Management. Het spreekt over een demonstratieproject. Van massaproductie is voorlopig geen sprake.

Actieradius

Waterstof wordt gezien als een kansrijke verduurzamer van het wegtransport. Een voertuig met deze aandrijflijn stoot geen schadelijke stoffen uit en heeft een langere actieradius dan een elektrische truck. Het wordt daarom vooral voor langere afstanden gezien als een geschikt alternatief voor diesel. Een ander voordeel van waterstof is dat het tanken minder tijd in beslag neemt dan het opladen van een accu.

VDL is niet de enige die werkt aan een waterstoftruck. Eind vorig jaar werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Nikola een vrachtauto op waterstof heeft ontwikkeld. Als alles volgens planning verloopt, komt dit voertuig over drie jaar op de markt.

Lees ook: Autofabrikant Nikola onthult eerste truck op waterstof

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.