Accijns op diesel opnieuw verhoogd in België

De belastingheffing op diesel is in België opnieuw verhoogd. Het is voor de derde keer dit jaar dat een accijnsverhoging op diesel plaatsvindt bij de zuiderburen. Daardoor is het verschil tussen Belgische en Nederlandse literprijzen flink kleiner geworden. Ook het verschil tussen tabaksprijzen aan beide kanten van de grens is afgenomen.

De overheid in België besloot twee jaar geleden om diesel duurder te maken en benzine goedkoper. Uiteindelijk moet beide brandstoffen hetzelfde geprijsd zijn. Dit betekent dat diesel steeds duurder wordt en benzine juist goedkoper. Daarom werd tegelijkertijd met de verhoging van dieselaccijns de heffing op benzine verlaagd.

Cliquet-systeem

Bij de zuiderburen wordt een tamelijk complex systeem gehanteerd voor het bepalen van de accijnzen, het zogeheten cliquet-systeem. Dit houdt in dat als de overheid maximumprijzen voor brandstof verlaagd, een verhoging van de accijns kan plaatsvinden. Omdat deze maximale prijs voor diesel afgelopen vrijdag inderdaad omlaag is gegaan, werd de heffing verhoogd. Dat was voor de derde keer dit jaar. Daarmee is het maximale aantal verhogingen voor dit jaar bereikt.

Sinds vrijdag is de accijns op diesel met 0,45 cent per liter verhoogd. Daardoor betalen automobilisten in totaal 53 cent dieselaccijns per getankte liter. In Nederland is dat 48,5 cent. Voor benzine vond een verlaging plaats van 0,13 cent per liter. Het accijnstarief komt daardoor uit op ongeveer zestig cent. Dat is in Nederland momenteel 77,2 cent per liter.

Desastreus

Door stelselmatige belastingverhogingen in Nederland zijn de prijzen van brandstof en tabak de afgelopen jaren steeds verder uit de pas gaan lopen met België. Velen tanken daarom over de grens, waar ze ook rookwaar halen. Met desastreuze gevolgen voor tankstations aan de Nederlandse kant van de grens. Hoewel er in die regio’s nog altijd veel pijn geleden wordt, zijn er ook gunstige ontwikkelingen, omdat het prijsverschil met tabak en diesel verkleint.

Dit zal echter vooral gevolgen hebben voor de personenautomarkt. Vrachtverkeer kan in België nog steeds accijns terugvragen, wat in praktijk tanken over de grens toch goedkoper maakt. Brancheorganisatie Beta ijvert daarom in Den Haag om hier maatregelen tegen te nemen. “De fiscale regeling dat transporteurs op dit moment een fiks bedrag per liter teruggestort krijgen door de Belgische overheid zou van tafel moeten. Of de Nederlandse regering moet met een voorziening komen waardoor Nederlandse transportbedrijven in eigen land blijven tanken”, aldus Wim van Gorsel.

Record

Toch tanken nog altijd veel Nederlanders over de grens. Mede daardoor werd in 2016 een recordhoeveelheid brandstof verkocht in België. Met 10,52 miljard liter werd het record van negen jaar geleden gebroken. Zowel benzine als diesel plusten in het voorbije jaar. Benzine steeg met acht procent, terwijl diesel met één procent steeg.

Oorzaak van de fiks toename van de benzineverkopen is de fiscale stimulering van deze brandstof. Jarenlang waren dieselauto’s het populairst bij de nieuwverkopen. Benzine neemt echter een steeds belangrijkere plek in, omdat de overheid het aantrekkelijker heeft gemaakt om voor deze brandstof te kiezen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Accijns op diesel opnieuw verhoogd in België | TankPro.nl

Accijns op diesel opnieuw verhoogd in België

De belastingheffing op diesel is in België opnieuw verhoogd. Het is voor de derde keer dit jaar dat een accijnsverhoging op diesel plaatsvindt bij de zuiderburen. Daardoor is het verschil tussen Belgische en Nederlandse literprijzen flink kleiner geworden. Ook het verschil tussen tabaksprijzen aan beide kanten van de grens is afgenomen.

De overheid in België besloot twee jaar geleden om diesel duurder te maken en benzine goedkoper. Uiteindelijk moet beide brandstoffen hetzelfde geprijsd zijn. Dit betekent dat diesel steeds duurder wordt en benzine juist goedkoper. Daarom werd tegelijkertijd met de verhoging van dieselaccijns de heffing op benzine verlaagd.

Cliquet-systeem

Bij de zuiderburen wordt een tamelijk complex systeem gehanteerd voor het bepalen van de accijnzen, het zogeheten cliquet-systeem. Dit houdt in dat als de overheid maximumprijzen voor brandstof verlaagd, een verhoging van de accijns kan plaatsvinden. Omdat deze maximale prijs voor diesel afgelopen vrijdag inderdaad omlaag is gegaan, werd de heffing verhoogd. Dat was voor de derde keer dit jaar. Daarmee is het maximale aantal verhogingen voor dit jaar bereikt.

Sinds vrijdag is de accijns op diesel met 0,45 cent per liter verhoogd. Daardoor betalen automobilisten in totaal 53 cent dieselaccijns per getankte liter. In Nederland is dat 48,5 cent. Voor benzine vond een verlaging plaats van 0,13 cent per liter. Het accijnstarief komt daardoor uit op ongeveer zestig cent. Dat is in Nederland momenteel 77,2 cent per liter.

Desastreus

Door stelselmatige belastingverhogingen in Nederland zijn de prijzen van brandstof en tabak de afgelopen jaren steeds verder uit de pas gaan lopen met België. Velen tanken daarom over de grens, waar ze ook rookwaar halen. Met desastreuze gevolgen voor tankstations aan de Nederlandse kant van de grens. Hoewel er in die regio’s nog altijd veel pijn geleden wordt, zijn er ook gunstige ontwikkelingen, omdat het prijsverschil met tabak en diesel verkleint.

Dit zal echter vooral gevolgen hebben voor de personenautomarkt. Vrachtverkeer kan in België nog steeds accijns terugvragen, wat in praktijk tanken over de grens toch goedkoper maakt. Brancheorganisatie Beta ijvert daarom in Den Haag om hier maatregelen tegen te nemen. “De fiscale regeling dat transporteurs op dit moment een fiks bedrag per liter teruggestort krijgen door de Belgische overheid zou van tafel moeten. Of de Nederlandse regering moet met een voorziening komen waardoor Nederlandse transportbedrijven in eigen land blijven tanken”, aldus Wim van Gorsel.

Record

Toch tanken nog altijd veel Nederlanders over de grens. Mede daardoor werd in 2016 een recordhoeveelheid brandstof verkocht in België. Met 10,52 miljard liter werd het record van negen jaar geleden gebroken. Zowel benzine als diesel plusten in het voorbije jaar. Benzine steeg met acht procent, terwijl diesel met één procent steeg.

Oorzaak van de fiks toename van de benzineverkopen is de fiscale stimulering van deze brandstof. Jarenlang waren dieselauto’s het populairst bij de nieuwverkopen. Benzine neemt echter een steeds belangrijkere plek in, omdat de overheid het aantrekkelijker heeft gemaakt om voor deze brandstof te kiezen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.