Autofabrikant Nikola onthult eerste truck op waterstof

De Amerikaanse voertuigproducent Nikola heeft naar eigen zeggen de eerste vrachtauto onthuld die kan rijden op waterstof. De One, zoals de truck heet, kan op een volle tank tussen de dertien- en negentienhonderd kilometer rijden. Als alles volgens planning verloopt, gaat het voertuig in 2020 de weg op. Wie het voertuig alvast bestelt, krijgt gratis brandstof voor 1,6 miljoen kilometer.

Voor het trucksegment is diesel momenteel nog veruit dominant als brandstof. Vloeibaar aardgas (lng) wordt gezien als een kansrijke verduurzamer van het zware wegtransport, als vervanger van diesel. Voor de lange termijn geldt dat ook voor waterstof. Het aantal vrachtauto’s dat daarop kan rijden, is echter nog nihil. Nikola meldt echter een voertuig gereed te hebben dat volledig rijdt op de schone energiedrager.

Tankbeurt

De truck heeft een brandstofcel aan boord die de getankte waterstof omzet in elektriciteit. Een tankbeurt duurt ongeveer een kwartier, het voertuig beschikt over duizend paardenkracht, het rijdt volledig uitstootvrij en het heeft een batterij van 320 kWh aan boord.

Deze batterij slaat de energie op en levert deze aan zes elektromotoren, die bij ieder wiel zijn geplaatst. Volledig geladen kan de vrachtauto in dertig seconden optrekken naar ongeveer honderd kilometer per uur. In het thuisland wordt de waterstof door Nikola zelf geproduceerd middels zonnepanelen. Waar de fabrikant de auto’s gaat produceren, maakt het bedrijf komend jaar bekend.

Bekijk de video van de onthulling:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Autofabrikant Nikola onthult eerste truck op waterstof | TankPro.nl

Autofabrikant Nikola onthult eerste truck op waterstof

De Amerikaanse voertuigproducent Nikola heeft naar eigen zeggen de eerste vrachtauto onthuld die kan rijden op waterstof. De One, zoals de truck heet, kan op een volle tank tussen de dertien- en negentienhonderd kilometer rijden. Als alles volgens planning verloopt, gaat het voertuig in 2020 de weg op. Wie het voertuig alvast bestelt, krijgt gratis brandstof voor 1,6 miljoen kilometer.

Voor het trucksegment is diesel momenteel nog veruit dominant als brandstof. Vloeibaar aardgas (lng) wordt gezien als een kansrijke verduurzamer van het zware wegtransport, als vervanger van diesel. Voor de lange termijn geldt dat ook voor waterstof. Het aantal vrachtauto’s dat daarop kan rijden, is echter nog nihil. Nikola meldt echter een voertuig gereed te hebben dat volledig rijdt op de schone energiedrager.

Tankbeurt

De truck heeft een brandstofcel aan boord die de getankte waterstof omzet in elektriciteit. Een tankbeurt duurt ongeveer een kwartier, het voertuig beschikt over duizend paardenkracht, het rijdt volledig uitstootvrij en het heeft een batterij van 320 kWh aan boord.

Deze batterij slaat de energie op en levert deze aan zes elektromotoren, die bij ieder wiel zijn geplaatst. Volledig geladen kan de vrachtauto in dertig seconden optrekken naar ongeveer honderd kilometer per uur. In het thuisland wordt de waterstof door Nikola zelf geproduceerd middels zonnepanelen. Waar de fabrikant de auto’s gaat produceren, maakt het bedrijf komend jaar bekend.

Bekijk de video van de onthulling:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.