Benzine tanken in België wordt 1,5 cent duurder door komst E10

Tankstations in België vervangen na de jaarwisseling massaal euro95 voor E10. Laatstgenoemde wordt waarschijnlijk ongeveer anderhalve cent per liter duurder dan euro95. Dat meldt een woordvoerder van het Belgische ministerie van Economie. De prijswijziging geldt vooral voor de nabije toekomst. Wat de literprijzen op langere termijn doen, is nog niet duidelijk omdat dit afhangt van veel andere factoren.

Tankstations bij de zuiderburen hebben vanaf komend jaar een verplichting om een bepaalde hoeveelheid bio-ethanol te verkopen. Hoewel euro95 niet wordt verboden, betekent het in praktijk dat de meeste, zo niet alle locaties voor hun benzineproduct overschakelen naar E10. In laatstgenoemde brandstof zit tien procent bio-ethanol, terwijl in euro95 slechts vijf procent zit.

Maximumprijzen

Volgens een woordvoerder van de Fod Economie, zoals het ministerie wordt genoemd, komt de eerste maximumprijs van E10 in 2017 ongeveer anderhalve cent hoger te liggen dan de maximumprijs van euro95 op diezelfde datum. Dit als gevolg van de verschillende samenstelling van beide brandstoffen.

In België bepaalt de overheid dagelijks de maximumprijs per liter brandstof. Tankstation-exploitanten mogen voor hun brandstof geen hogere prijs vragen dan die maximumprijzen, maar wel een lagere prijs. Dit heeft tot gevolg dat E10 in praktijk niet per definitie anderhalve cent duurder is dan euro95. Uitbaters zijn immers vrij om hun eigen prijsstrategie te bepalen.

Wereldmarkt

Voor de lange termijn zijn de ontwikkelingen in de wereldwijde markten voor olie en bio-ethanol ook belangrijk. Deze hebben veel invloed op de literprijs, waardoor moeilijk te voorspellen is wat het verschil tussen E10 en euro95 over bijvoorbeeld zes maanden is.

Veel Nederlanders tanken benzine bij de zuiderburen, omdat het daar goedkoper is. Dat E10 waarschijnlijk iets duurder wordt dan de huidige euro95, kan een gunstig effect hebben op stations aan de Nederlandse kant van de grens. Tanken in België wordt immers minder aantrekkelijk. In Nederland zijn voor zover bekend geen plannen om over te schakelen naar E10.

Lees ook: Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Benzine tanken in België wordt 1,5 cent duurder door komst E10”

Joop Ummels|16.01.17|15:36

Deze verhoging is ongeveer gelijk aan de per 1 januari verhoging aan accijnzen in Nederland. z.g. inflatiecorrectie ( van ca.076 naar 0,77 ct per ltr.)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Benzine tanken in België wordt 1,5 cent duurder door komst E10 | TankPro.nl

Benzine tanken in België wordt 1,5 cent duurder door komst E10

Tankstations in België vervangen na de jaarwisseling massaal euro95 voor E10. Laatstgenoemde wordt waarschijnlijk ongeveer anderhalve cent per liter duurder dan euro95. Dat meldt een woordvoerder van het Belgische ministerie van Economie. De prijswijziging geldt vooral voor de nabije toekomst. Wat de literprijzen op langere termijn doen, is nog niet duidelijk omdat dit afhangt van veel andere factoren.

Tankstations bij de zuiderburen hebben vanaf komend jaar een verplichting om een bepaalde hoeveelheid bio-ethanol te verkopen. Hoewel euro95 niet wordt verboden, betekent het in praktijk dat de meeste, zo niet alle locaties voor hun benzineproduct overschakelen naar E10. In laatstgenoemde brandstof zit tien procent bio-ethanol, terwijl in euro95 slechts vijf procent zit.

Maximumprijzen

Volgens een woordvoerder van de Fod Economie, zoals het ministerie wordt genoemd, komt de eerste maximumprijs van E10 in 2017 ongeveer anderhalve cent hoger te liggen dan de maximumprijs van euro95 op diezelfde datum. Dit als gevolg van de verschillende samenstelling van beide brandstoffen.

In België bepaalt de overheid dagelijks de maximumprijs per liter brandstof. Tankstation-exploitanten mogen voor hun brandstof geen hogere prijs vragen dan die maximumprijzen, maar wel een lagere prijs. Dit heeft tot gevolg dat E10 in praktijk niet per definitie anderhalve cent duurder is dan euro95. Uitbaters zijn immers vrij om hun eigen prijsstrategie te bepalen.

Wereldmarkt

Voor de lange termijn zijn de ontwikkelingen in de wereldwijde markten voor olie en bio-ethanol ook belangrijk. Deze hebben veel invloed op de literprijs, waardoor moeilijk te voorspellen is wat het verschil tussen E10 en euro95 over bijvoorbeeld zes maanden is.

Veel Nederlanders tanken benzine bij de zuiderburen, omdat het daar goedkoper is. Dat E10 waarschijnlijk iets duurder wordt dan de huidige euro95, kan een gunstig effect hebben op stations aan de Nederlandse kant van de grens. Tanken in België wordt immers minder aantrekkelijk. In Nederland zijn voor zover bekend geen plannen om over te schakelen naar E10.

Lees ook: Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Benzine tanken in België wordt 1,5 cent duurder door komst E10”

Joop Ummels|16.01.17|15:36

Deze verhoging is ongeveer gelijk aan de per 1 januari verhoging aan accijnzen in Nederland. z.g. inflatiecorrectie ( van ca.076 naar 0,77 ct per ltr.)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.