Rijden op diesel verder in de verdrukking

Vier wereldsteden willen vanaf 2025 een verbod op dieselvoertuigen. Het gaat om Parijs, Athene, Madrid en Mexico-Stad. De stadsbesturen willen met deze maatregel de luchtkwaliteit verbeteren. Daarnaast besloot het Vlaamse parlement onlangs om vanaf 2030 de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor te beperken. Soortgelijke plannen zijn in het recente verleden ook in onder meer Nederland en Duitsland besproken.

De vier steden willen door de maatregel hun inwoners stimuleren voor alternatieve vervoersvormen te kiezen, bijvoorbeeld auto’s op elektriciteit of waterstof, of de auto zelfs volledig te laten staan en te gaan lopen of fietsen. Met de plannen sluiten ze aan bij onder andere Tokio, dat eerder al een akkoord bereikte over een dieselverbod.

Ook Parijs zelf heeft al maatregelen genomen. Zo mogen voertuigen van vóór 1997 de stad niet in en worden de komende jaren de beperkingen voor diesel strenger. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven jaarlijks zo’n drie miljoen mensen als gevolg van slechte luchtkwaliteit.

België

Tevens heeft het parlement in Vlaanderen overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen op het gebied van klimaat. Eén daarvan is het willen halveren van de verkoop van auto’s op traditionele brandstoffen vanaf 2030.

In Nederland is eerder dit jaar ook gesproken over een verkoopverbod op nieuwe diesel- en benzineauto’s per 2025. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel hiertoe, maar minister Henk Kamp van Economische Zaken zag er niets in. Ook in Duitsland, een belangrijk autoproducerend land, zijn plannen voor een verbod op nieuwe auto’s met verbrandingsmotor vanaf 2030.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijden op diesel verder in de verdrukking | TankPro.nl

Rijden op diesel verder in de verdrukking

Vier wereldsteden willen vanaf 2025 een verbod op dieselvoertuigen. Het gaat om Parijs, Athene, Madrid en Mexico-Stad. De stadsbesturen willen met deze maatregel de luchtkwaliteit verbeteren. Daarnaast besloot het Vlaamse parlement onlangs om vanaf 2030 de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor te beperken. Soortgelijke plannen zijn in het recente verleden ook in onder meer Nederland en Duitsland besproken.

De vier steden willen door de maatregel hun inwoners stimuleren voor alternatieve vervoersvormen te kiezen, bijvoorbeeld auto’s op elektriciteit of waterstof, of de auto zelfs volledig te laten staan en te gaan lopen of fietsen. Met de plannen sluiten ze aan bij onder andere Tokio, dat eerder al een akkoord bereikte over een dieselverbod.

Ook Parijs zelf heeft al maatregelen genomen. Zo mogen voertuigen van vóór 1997 de stad niet in en worden de komende jaren de beperkingen voor diesel strenger. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven jaarlijks zo’n drie miljoen mensen als gevolg van slechte luchtkwaliteit.

België

Tevens heeft het parlement in Vlaanderen overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen op het gebied van klimaat. Eén daarvan is het willen halveren van de verkoop van auto’s op traditionele brandstoffen vanaf 2030.

In Nederland is eerder dit jaar ook gesproken over een verkoopverbod op nieuwe diesel- en benzineauto’s per 2025. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel hiertoe, maar minister Henk Kamp van Economische Zaken zag er niets in. Ook in Duitsland, een belangrijk autoproducerend land, zijn plannen voor een verbod op nieuwe auto’s met verbrandingsmotor vanaf 2030.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.