Automakers bouwen Europees netwerk van ‘supersnelle’ laadstations

BMW, Daimler, Ford, Audi en Porsche willen samen de krachtigste laadinfrastructuur van Europa bouwen. Het streven is om snel een groot aantal stations voor elektrische auto’s realiseren, zodat e-rijders grote afstanden in Europa kunnen afleggen. “De op te richten joint venture is een belangrijke stap om een grootschalige acceptatie van dit type auto’s te realiseren”, aldus de betrokken bedrijven in een gezamenlijke verklaring.

Het beoogde ultrasnelle laadnetwerk, met vermogensniveaus tot maximaal 350 kW, moet een oplaadbeurt aanzienlijk sneller laten verlopen dan de krachtigste systemen die op dit moment worden toegepast. De realisering van dit netwerk start naar verwachting komend jaar. In eerste instantie staan ongeveer vierhonderd laadstations in Europa gepland. Rond 2020 moeten automobilisten gebruik kunnen maken van duizenden van dit soort laadpunten.

Lange afstanden

Het doel is om het afleggen van lange afstanden met elektrische voertuigen mogelijk te maken door middel van universele laadstations langs snelwegen en belangrijke doorgaande wegen, een voorziening waarover veel EV-rijders momenteel niet beschikken. Het laden moet dan ongeveer net zo gemakkelijk zijn als het tanken van conventionele brandstoffen.

Het netwerk gaat gebruikmaken van de standaardtechnologie Combined Charging System (CCS). De geplande laadinfrastructuur vormt een evolutie van de bestaande technische standaard voor AC- en DC-laden van elektrische auto’s. Dankzij een vermogen van maximaal 350 kW wordt DC-snelladen mogelijk.

Stekkerauto’s die zijn ontwikkeld om het volledige vermogen van de laadstations te benutten, kunnen merkonafhankelijk worden geladen in een fractie van de tijd die het laden van de huidige elektrische voertuigen vergt. Het netwerk wordt geschikt voor alle auto’s die zijn uitgerust met het CCS-systeem.

Koffiepauze

“We streven naar het realiseren van een netwerk dat onze klanten in staat stelt om grote afstanden af te leggen en daarbij de koffiepauzes te gebruiken voor het opladen”, aldus Rupert Stadler, voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi. “Betrouwbare, snelle laadoplossingen zijn een belangrijk aankoopargument voor consumenten. Middels deze samenwerking willen we een grotere marktacceptatie van deze vorm van mobiliteit stimuleren en stappen zetten op het gebied van emissievrij rijden.”

De deelnemende autofabrikanten gaan flink investeren in de ontwikkeling van het netwerk. BMW, Daimler, Ford en Volkswagen (moederbedrijf van Audi en Porsche) worden gelijkwaardige partners in de joint venture. Andere autofabrikanten worden aangemoedigd om eveneens deel te nemen in het netwerk. De joint venture staat ook open voor samenwerking met regionale partijen. De oprichting is afhankelijk van het sluiten van definitieve overeenkomsten en de instemming van de mededingingswetgeving in de betreffende landen.

Lees ook: Voor het eerst meer auto’s op elektriciteit dan op lpg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Automakers bouwen Europees netwerk van ‘supersnelle’ laadstations | TankPro.nl

Automakers bouwen Europees netwerk van ‘supersnelle’ laadstations

BMW, Daimler, Ford, Audi en Porsche willen samen de krachtigste laadinfrastructuur van Europa bouwen. Het streven is om snel een groot aantal stations voor elektrische auto’s realiseren, zodat e-rijders grote afstanden in Europa kunnen afleggen. “De op te richten joint venture is een belangrijke stap om een grootschalige acceptatie van dit type auto’s te realiseren”, aldus de betrokken bedrijven in een gezamenlijke verklaring.

Het beoogde ultrasnelle laadnetwerk, met vermogensniveaus tot maximaal 350 kW, moet een oplaadbeurt aanzienlijk sneller laten verlopen dan de krachtigste systemen die op dit moment worden toegepast. De realisering van dit netwerk start naar verwachting komend jaar. In eerste instantie staan ongeveer vierhonderd laadstations in Europa gepland. Rond 2020 moeten automobilisten gebruik kunnen maken van duizenden van dit soort laadpunten.

Lange afstanden

Het doel is om het afleggen van lange afstanden met elektrische voertuigen mogelijk te maken door middel van universele laadstations langs snelwegen en belangrijke doorgaande wegen, een voorziening waarover veel EV-rijders momenteel niet beschikken. Het laden moet dan ongeveer net zo gemakkelijk zijn als het tanken van conventionele brandstoffen.

Het netwerk gaat gebruikmaken van de standaardtechnologie Combined Charging System (CCS). De geplande laadinfrastructuur vormt een evolutie van de bestaande technische standaard voor AC- en DC-laden van elektrische auto’s. Dankzij een vermogen van maximaal 350 kW wordt DC-snelladen mogelijk.

Stekkerauto’s die zijn ontwikkeld om het volledige vermogen van de laadstations te benutten, kunnen merkonafhankelijk worden geladen in een fractie van de tijd die het laden van de huidige elektrische voertuigen vergt. Het netwerk wordt geschikt voor alle auto’s die zijn uitgerust met het CCS-systeem.

Koffiepauze

“We streven naar het realiseren van een netwerk dat onze klanten in staat stelt om grote afstanden af te leggen en daarbij de koffiepauzes te gebruiken voor het opladen”, aldus Rupert Stadler, voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi. “Betrouwbare, snelle laadoplossingen zijn een belangrijk aankoopargument voor consumenten. Middels deze samenwerking willen we een grotere marktacceptatie van deze vorm van mobiliteit stimuleren en stappen zetten op het gebied van emissievrij rijden.”

De deelnemende autofabrikanten gaan flink investeren in de ontwikkeling van het netwerk. BMW, Daimler, Ford en Volkswagen (moederbedrijf van Audi en Porsche) worden gelijkwaardige partners in de joint venture. Andere autofabrikanten worden aangemoedigd om eveneens deel te nemen in het netwerk. De joint venture staat ook open voor samenwerking met regionale partijen. De oprichting is afhankelijk van het sluiten van definitieve overeenkomsten en de instemming van de mededingingswetgeving in de betreffende landen.

Lees ook: Voor het eerst meer auto’s op elektriciteit dan op lpg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.