Provincie Groningen wil waterstof-tankstation in Delfzijl

Bron: TankPro

De provincie Groningen heeft plannen voor de aanleg van een waterstofpunt in Delfzijl. Het toekomstige tankstation moet twee bussen van energie voorzien. Dat staat in de provinciale begroting voor het komende jaar. Of het nieuwe vulpunt ook openbaar toegankelijk wordt voor personenauto’s is nog niet bekend.

Als alles volgens planning verloopt, moet het nieuwe tankstation eind volgend jaar gereed zijn voor gebruik. Het maakt onderdeel uit van de pilot Waterstofbus, waarbij de provincie kennis wil opdoen met “alle procedures en regelgeving met betrekking tot het laten rijden van een bus op waterstof”, schrijft vakblad OVPro.

Akzo Nobel

Akzo Nobel moet de partij worden die het nieuwe station gaat bouwen. De financiering is weliswaar nog niet helemaal rond, maar de Groningse overheid verwacht dat dat probleem wordt opgelost. Voorlopig gaat het om een test met twee bussen, maar op termijn is het de bedoeling dat er twintig waterstofvoertuigen gaan rijden. Ook wil de provincie starten met diverse pilots op het gebied van elektrisch rijden. Hoe deze pilots eruit gaan zien, is nog niet duidelijk.

Waterstof wordt gezien als een belangrijke toekomstige brandstof (de officiële term is energiedrager) voor het wegverkeer. Zowel voor personenauto’s als voor het zwaardere vervoer wordt waterstof een mooie toekomst voorspeld. Bij deze vorm van aandrijving wordt eerst waterstof getankt, waarna deze in de auto wordt omgezet naar elektriciteit. Deze omzetting wordt gedaan door een brandstofcel.

Netwerk

Op dit moment zijn er slecht enkele plekken waar waterstof kan worden getankt, onder meer in Rhoon en in Helmond. De landelijke overheid sprak enkele jaren geleden de doelstelling uit om in ons land een netwerk van twintig vulpunten voor waterstof te hebben. Het aantal gerealiseerde stations staat nu nog op minder dan vijf. Wel zijn hebben diverse partijen plannen voor een waterstofpunt. Onder meer in Arnhem en Oude-Tonge zouden binnen afzienbare tijd vulstations moeten worden geopend.

Lees ook: Enige openbare waterstofstation in Nederland van start

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.