Grenspomphouders opnieuw naar rechter na mislukt overleg met Staat

Grenspomphouders willen opnieuw naar de rechter stappen om compensatie af te dwingen. Het overleg tussen tankstation-ondernemers en de Staat is op niets uitgelopen, waardoor gedupeerden via de rechter een schadevergoeding willen voor de enorme verliezen die ze hebben geleden. De zitting vindt op zijn vroegst in januari 2017 plaats.

Eerder dit jaar werd de Staat door de rechtbank verplicht om aan tafel te gaan met gedupeerde ondernemers. Dit gesprek, onder leiding van een rechter, moest beide partijen nader tot elkaar brengen in het vinden van een oplossing in het accijnsconflict. Op 14 september vond dit overleg plaats, maar beide kanten kwamen niet dichter bij elkaar.

Onmacht

De betrokken organisaties Beta, Bovag en Stichting De Grens Bereikt! verbazen zich over de onmacht van de rechtbank. Zij hadden meer verwacht van het overleg waartoe de rechter de Staat had bevolen. “De overheid is onwillig om mee te doen en het blijkt voor de rechter niet mogelijk om de Staat tot een constructieve opstelling te bewegen.”

Tijdens de zitting bleek dat De Staat vindt dat eerst diverse juridische kwesties aan de rechter moeten worden voorgelegd. Tevens is er vrees voor precedentwerking, als in overleg met de branche een regeling getroffen zou worden. Door de houding van de overheid zien de betrokken organisaties zich genoodzaakt om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank.

Accijnsverhoging

Het conflict draait vooral om de accijnsverhoging van 1 januari 2014. Destijds werd de heffing op diesel met drie cent per liter verhoogd en de heffing op benzine met zeven cent. Daar kwamen nog inflatiecorrectie en btw bovenop, ook voor benzine. Door diverse andere belastingverhogingen vóór en na 1 januari 2014 zijn de literprijzen in Nederland flink uit de pas gaan lopen met die van de buurlanden.

Automobilisten en truckers staken massaal de grens over om daar hun tank te vullen. Omzetten kelderden met tientallen procenten. Sommige stations zagen zelfs zeventig tot tachtig procent van hun omzet verdwijnen. Al enkele jaren strijden de gedupeerde ondernemers voor compensatie, maar tot nu krijgen ze nul op het rekest. Ook de zitting op 14 september leverde dus niets op.

Kom naar de Tankstation Vakbeurs om meer te leren over hoe het accijnsproces tegen de Staat verder gaat. Dirk van den Berg van Stichting De Grens Bereikt! geeft daar meer uitleg over het plan van aanpak. Schrijf nu in via: http://www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grenspomphouders opnieuw naar rechter na mislukt overleg met Staat | TankPro.nl

Grenspomphouders opnieuw naar rechter na mislukt overleg met Staat

Grenspomphouders willen opnieuw naar de rechter stappen om compensatie af te dwingen. Het overleg tussen tankstation-ondernemers en de Staat is op niets uitgelopen, waardoor gedupeerden via de rechter een schadevergoeding willen voor de enorme verliezen die ze hebben geleden. De zitting vindt op zijn vroegst in januari 2017 plaats.

Eerder dit jaar werd de Staat door de rechtbank verplicht om aan tafel te gaan met gedupeerde ondernemers. Dit gesprek, onder leiding van een rechter, moest beide partijen nader tot elkaar brengen in het vinden van een oplossing in het accijnsconflict. Op 14 september vond dit overleg plaats, maar beide kanten kwamen niet dichter bij elkaar.

Onmacht

De betrokken organisaties Beta, Bovag en Stichting De Grens Bereikt! verbazen zich over de onmacht van de rechtbank. Zij hadden meer verwacht van het overleg waartoe de rechter de Staat had bevolen. “De overheid is onwillig om mee te doen en het blijkt voor de rechter niet mogelijk om de Staat tot een constructieve opstelling te bewegen.”

Tijdens de zitting bleek dat De Staat vindt dat eerst diverse juridische kwesties aan de rechter moeten worden voorgelegd. Tevens is er vrees voor precedentwerking, als in overleg met de branche een regeling getroffen zou worden. Door de houding van de overheid zien de betrokken organisaties zich genoodzaakt om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank.

Accijnsverhoging

Het conflict draait vooral om de accijnsverhoging van 1 januari 2014. Destijds werd de heffing op diesel met drie cent per liter verhoogd en de heffing op benzine met zeven cent. Daar kwamen nog inflatiecorrectie en btw bovenop, ook voor benzine. Door diverse andere belastingverhogingen vóór en na 1 januari 2014 zijn de literprijzen in Nederland flink uit de pas gaan lopen met die van de buurlanden.

Automobilisten en truckers staken massaal de grens over om daar hun tank te vullen. Omzetten kelderden met tientallen procenten. Sommige stations zagen zelfs zeventig tot tachtig procent van hun omzet verdwijnen. Al enkele jaren strijden de gedupeerde ondernemers voor compensatie, maar tot nu krijgen ze nul op het rekest. Ook de zitting op 14 september leverde dus niets op.

Kom naar de Tankstation Vakbeurs om meer te leren over hoe het accijnsproces tegen de Staat verder gaat. Dirk van den Berg van Stichting De Grens Bereikt! geeft daar meer uitleg over het plan van aanpak. Schrijf nu in via: http://www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.