Margetraject bij benzine en lpg fors toegenomen

Het margetraject op benzine en lpg is hoger dan een jaar geleden. In mei 2016 was het verschil tussen de adviesprijs en de af-raffinaderij-prijs van lpg ruim een cent per liter hoger dan een jaar eerder. Voor benzine is dat ruim een halve cent. Bij diesel is dit verschil juist wat verkleind. Dat blijkt uit cijfers van databureau Argus en branchevereniging Bovag. Doordat pompkortingen in dezelfde periode ook stegen, lijkt de extra margeruimte vooral naar de tankende klant te gaan.

Het margetraject is de adviesprijs van een liter brandstof (zonder belastingen) minus de prijs af-raffinaderij. Het bedrag dat overblijft kan worden verdeeld tussen distributie- en marketingkosten, pompkortingen, marge voor de oliemaatschappij en, mits van toepassing, marge voor de ondernemer.

Bovag peilt elk jaar in mei hoeveel het margetraject per liter is. Daaruit bleek dat deze indicator is gestegen van 18,42 naar 19,01 cent bij benzine en van 27,55 naar 28,77 cent bij lpg. Bovag zoekt de oorzaak van de opgelopen verschillen vooral in het feit dat oliemaatschappijen zelf de afstand tussen beide variabelen laten oplopen. Bij diesel werd de ruimte juist wat minder, door een daling van 18,33 naar 17,67 cent per liter.

Verdienen

Een stijging van het margetraject kan gunstig uitpakken voor ondernemers en maatschappijen. Het stelt ze in staat om meer te verdienen op een liter brandstof of om extra korting te geven aan de pomp. Bij ondernemers is dit extra voordeel wel afhankelijk van het type inkoopcontact dat is afgesloten met de brandstofleverancier.

Wanneer wordt ingekocht middels een adviesprijs-min-constructie is sprake van een vaste korting in centen op de adviesprijs. Als het margetraject groter wordt, verandert de inkoopkorting niet mee, waardoor minder wordt geprofiteerd van het opgelopen verschil.

Branchevereniging Beta adviseert daarom zijn leden om in te kopen op basis van wereldmarktprijs (Platts). Bovag geeft hierover desgevraagd geen advies. “Wij kunnen en willen geen voorkeur uitspreken over de meest wenselijke inkoopconstructie. Het is aan de ondernemer zelf om daar een keuze in te maken”, aldus een woordvoerder.

Lange termijn

Als wordt gekeken naar de langere termijn is te zien dat de margetrajectcijfers vanaf 2010 structureel zijn opgelopen. Dit geldt voor alle traditionele brandstoffen. Aan een voorspelling of deze stijgende trend zich de komende jaren doorzet, wil de belangenorganisatie zich niet wagen.

Een vergroting van de margeruimte kan dus zorgen voor meer rendement voor tankstations. Interessant is om te kijken naar de pompkortingen in dezelfde periode. Tankpas-aanbieder Travelcard houdt deze gegevens bij per tankstationmerk en daaruit blijkt dat vrijwel alle merken in mei 2016 meer pompkorting gaven dan in mei 2015. Dat geldt zowel voor benzine als voor diesel. Overzichten van lpg zijn niet beschikbaar.

De extra marge bij benzine lijkt dus vooral naar de consument te gaan. Het margetraject nam met ruim een halve cent toe, maar de pompkortingen stegen nog veel harder, in veel gevallen met meer dan een cent per liter. Ondanks de gestegen margeruimte lijken tankstation-uitbaters dus minder te verdienen op een liter benzine dan een jaar geleden. Bij diesel is dat beeld nog veel sterker. Daar stegen de pompkortingen ook fors, terwijl het margetraject juist kleiner werd.

De brandstofmarges staan de laatste jaren steeds meer onder druk. De tankshop en eventuele nevendiensten worden daarom steeds belangrijker. Wilt u ook weten welke mogelijkheden hier liggen voor uw bedrijf? Kom dan op dinsdag 15 november naar de Tankstation Vakbeurs 2016 in Expo Houten. Registreer nu via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Margetraject bij benzine en lpg fors toegenomen | TankPro.nl

Margetraject bij benzine en lpg fors toegenomen

Het margetraject op benzine en lpg is hoger dan een jaar geleden. In mei 2016 was het verschil tussen de adviesprijs en de af-raffinaderij-prijs van lpg ruim een cent per liter hoger dan een jaar eerder. Voor benzine is dat ruim een halve cent. Bij diesel is dit verschil juist wat verkleind. Dat blijkt uit cijfers van databureau Argus en branchevereniging Bovag. Doordat pompkortingen in dezelfde periode ook stegen, lijkt de extra margeruimte vooral naar de tankende klant te gaan.

Het margetraject is de adviesprijs van een liter brandstof (zonder belastingen) minus de prijs af-raffinaderij. Het bedrag dat overblijft kan worden verdeeld tussen distributie- en marketingkosten, pompkortingen, marge voor de oliemaatschappij en, mits van toepassing, marge voor de ondernemer.

Bovag peilt elk jaar in mei hoeveel het margetraject per liter is. Daaruit bleek dat deze indicator is gestegen van 18,42 naar 19,01 cent bij benzine en van 27,55 naar 28,77 cent bij lpg. Bovag zoekt de oorzaak van de opgelopen verschillen vooral in het feit dat oliemaatschappijen zelf de afstand tussen beide variabelen laten oplopen. Bij diesel werd de ruimte juist wat minder, door een daling van 18,33 naar 17,67 cent per liter.

Verdienen

Een stijging van het margetraject kan gunstig uitpakken voor ondernemers en maatschappijen. Het stelt ze in staat om meer te verdienen op een liter brandstof of om extra korting te geven aan de pomp. Bij ondernemers is dit extra voordeel wel afhankelijk van het type inkoopcontact dat is afgesloten met de brandstofleverancier.

Wanneer wordt ingekocht middels een adviesprijs-min-constructie is sprake van een vaste korting in centen op de adviesprijs. Als het margetraject groter wordt, verandert de inkoopkorting niet mee, waardoor minder wordt geprofiteerd van het opgelopen verschil.

Branchevereniging Beta adviseert daarom zijn leden om in te kopen op basis van wereldmarktprijs (Platts). Bovag geeft hierover desgevraagd geen advies. “Wij kunnen en willen geen voorkeur uitspreken over de meest wenselijke inkoopconstructie. Het is aan de ondernemer zelf om daar een keuze in te maken”, aldus een woordvoerder.

Lange termijn

Als wordt gekeken naar de langere termijn is te zien dat de margetrajectcijfers vanaf 2010 structureel zijn opgelopen. Dit geldt voor alle traditionele brandstoffen. Aan een voorspelling of deze stijgende trend zich de komende jaren doorzet, wil de belangenorganisatie zich niet wagen.

Een vergroting van de margeruimte kan dus zorgen voor meer rendement voor tankstations. Interessant is om te kijken naar de pompkortingen in dezelfde periode. Tankpas-aanbieder Travelcard houdt deze gegevens bij per tankstationmerk en daaruit blijkt dat vrijwel alle merken in mei 2016 meer pompkorting gaven dan in mei 2015. Dat geldt zowel voor benzine als voor diesel. Overzichten van lpg zijn niet beschikbaar.

De extra marge bij benzine lijkt dus vooral naar de consument te gaan. Het margetraject nam met ruim een halve cent toe, maar de pompkortingen stegen nog veel harder, in veel gevallen met meer dan een cent per liter. Ondanks de gestegen margeruimte lijken tankstation-uitbaters dus minder te verdienen op een liter benzine dan een jaar geleden. Bij diesel is dat beeld nog veel sterker. Daar stegen de pompkortingen ook fors, terwijl het margetraject juist kleiner werd.

De brandstofmarges staan de laatste jaren steeds meer onder druk. De tankshop en eventuele nevendiensten worden daarom steeds belangrijker. Wilt u ook weten welke mogelijkheden hier liggen voor uw bedrijf? Kom dan op dinsdag 15 november naar de Tankstation Vakbeurs 2016 in Expo Houten. Registreer nu via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.