Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10

ARCHIV - ILLUSTRATION - Eine Zapfpistole wird am 04.02.2011 an einer Tankstelle in Bayreuth (Oberfranken) vor die Super-Benzin bzw. die Super-E10-Beschriftung einer Zapfsäule gehalten. Nach wochenlanger Unklarheit lichten sich die Nebel um die Folgen des Bio-Kraftstoffes E10. Rund drei Millionen Autofahrer müssen auf teures Superbenzin mit 98 Oktan umsteigen. Darum gibt es Streit. Foto: David Ebener dpa (zu dpa-Korr.: "Bio-Benzin E10: Millionen Autofahrer müssen auf teure Sorte umsteigen" vom 20.02.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Tankstations in België moeten vanaf volgend jaar de gebruikelijke euro95 vervangen door E10. Dat heeft het Belgische kabinet bepaald. Vanaf 1 januari 2017 moet de wetswijziging van kracht worden. Hiermee willen de zuiderburen een bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen. E10 is namelijk minder vervuilend dan euro95, dat in België overigens super95 wordt genoemd. Waarschijnlijk wordt de nieuwe brandstof iets duurder dan reguliere benzine, wat gunstig is voor Nederlandse tankstations in de grensstreek.

De nieuwe brandstof bevat tien procent ethanol, een brandstof op basis van bijvoorbeeld suikerbieten of tarwe. Niet alle voertuigen kunnen E10 tanken. Met name oudere auto’s kunnen problemen krijgen, maar ook sommige bezitters van  jongere voertuigen moeten voorzichtig zijn. De ethanol die gebruikt wordt in de nieuwe brandstof is een bijtende stof, die gaten in de tank van een auto kan veroorzaken. Wellicht moet een deel van de Belgische autobezitters daarom super98 gaan tanken vanaf volgend jaar.

Grenspomphouders

De maatregel kan gunstig uitpakken voor grenspomphouders. De laatste tijd wordt de accijns op benzine in België verlaagd, maar het nieuwe E10 wordt waarschijnlijk iets duurder dan huidige variant. Hoeveel cent per liter extra moet worden betaald voor de nieuwe brandstof is nog niet bekend. Diverse Belgische media noemen bedragen van een tot drie cent.

Het is even afwachten hoe de maatregel in praktijk gaat uitpakken. Duitsland besloot eerder ook om reguliere benzine te vervangen door E10. Dat stuitte op veel verzet. Automobilisten vertrouwden het niet en lieten de brandstof massaal links liggen. De Duitse marktleider Aral besloot toen maar om euro95 weer aan te bieden.

Hoe de Belgische consument gaat reageren op de brandstofwijziging is afwachten. Volgende maand start bij de zuiderburen een campagne om de autorijder te wijzen op de verandering. In Nederland zijn voor zover bekend, geen plannen om euro95 te laten vervangen door de schonere brandstof.

Lees ook: Euro95 naast E10 terug in de Duitse tankstations

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10”

Aad Motz|03.11.16|13:04

Vreemde zaak dat E-10 in belgië duurder zal worden dan de huidige euro-95. In Frankrijk is de goedkoopste de E-10, dan de 2 of 3 cent duurdere euro-95 en dan de duurste van de 3 de euro-98.

Leo Vaessen|05.11.16|18:45

Mag een Belgisch tankstation na 1 jan 2017 euro 95 verkopen? ook niet als hij hem via een tankwagen
zelf in Nederland koopt?

Nico Barski|09.05.17|13:20

De prijs is amper 2 cent gestegen. De overige fluctuaties zijn net als die in Nederland herleidbaar naar de oliemarkt.
Daarnaast, de wilde verhalen over E10. In België rijden dezelfde (oude) auto’s als in Nederland en die hebben geen last van de Ethanol? Vreemd! Bij navraag bij de fabrikant, bleek dit verhaal (in elk geval voor mijn auto) niet aan de orde te zijn. Lijkt mij meer propaganda om grenstankers in het eigen land te houden (en zo de schatkist te spekken).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10 | TankPro.nl

Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10

ARCHIV - ILLUSTRATION - Eine Zapfpistole wird am 04.02.2011 an einer Tankstelle in Bayreuth (Oberfranken) vor die Super-Benzin bzw. die Super-E10-Beschriftung einer Zapfsäule gehalten. Nach wochenlanger Unklarheit lichten sich die Nebel um die Folgen des Bio-Kraftstoffes E10. Rund drei Millionen Autofahrer müssen auf teures Superbenzin mit 98 Oktan umsteigen. Darum gibt es Streit. Foto: David Ebener dpa (zu dpa-Korr.: "Bio-Benzin E10: Millionen Autofahrer müssen auf teure Sorte umsteigen" vom 20.02.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Tankstations in België moeten vanaf volgend jaar de gebruikelijke euro95 vervangen door E10. Dat heeft het Belgische kabinet bepaald. Vanaf 1 januari 2017 moet de wetswijziging van kracht worden. Hiermee willen de zuiderburen een bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen. E10 is namelijk minder vervuilend dan euro95, dat in België overigens super95 wordt genoemd. Waarschijnlijk wordt de nieuwe brandstof iets duurder dan reguliere benzine, wat gunstig is voor Nederlandse tankstations in de grensstreek.

De nieuwe brandstof bevat tien procent ethanol, een brandstof op basis van bijvoorbeeld suikerbieten of tarwe. Niet alle voertuigen kunnen E10 tanken. Met name oudere auto’s kunnen problemen krijgen, maar ook sommige bezitters van  jongere voertuigen moeten voorzichtig zijn. De ethanol die gebruikt wordt in de nieuwe brandstof is een bijtende stof, die gaten in de tank van een auto kan veroorzaken. Wellicht moet een deel van de Belgische autobezitters daarom super98 gaan tanken vanaf volgend jaar.

Grenspomphouders

De maatregel kan gunstig uitpakken voor grenspomphouders. De laatste tijd wordt de accijns op benzine in België verlaagd, maar het nieuwe E10 wordt waarschijnlijk iets duurder dan huidige variant. Hoeveel cent per liter extra moet worden betaald voor de nieuwe brandstof is nog niet bekend. Diverse Belgische media noemen bedragen van een tot drie cent.

Het is even afwachten hoe de maatregel in praktijk gaat uitpakken. Duitsland besloot eerder ook om reguliere benzine te vervangen door E10. Dat stuitte op veel verzet. Automobilisten vertrouwden het niet en lieten de brandstof massaal links liggen. De Duitse marktleider Aral besloot toen maar om euro95 weer aan te bieden.

Hoe de Belgische consument gaat reageren op de brandstofwijziging is afwachten. Volgende maand start bij de zuiderburen een campagne om de autorijder te wijzen op de verandering. In Nederland zijn voor zover bekend, geen plannen om euro95 te laten vervangen door de schonere brandstof.

Lees ook: Euro95 naast E10 terug in de Duitse tankstations

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Euro95 moet in België plaatsmaken voor ‘duurdere’ E10”

Aad Motz|03.11.16|13:04

Vreemde zaak dat E-10 in belgië duurder zal worden dan de huidige euro-95. In Frankrijk is de goedkoopste de E-10, dan de 2 of 3 cent duurdere euro-95 en dan de duurste van de 3 de euro-98.

Leo Vaessen|05.11.16|18:45

Mag een Belgisch tankstation na 1 jan 2017 euro 95 verkopen? ook niet als hij hem via een tankwagen
zelf in Nederland koopt?

Nico Barski|09.05.17|13:20

De prijs is amper 2 cent gestegen. De overige fluctuaties zijn net als die in Nederland herleidbaar naar de oliemarkt.
Daarnaast, de wilde verhalen over E10. In België rijden dezelfde (oude) auto’s als in Nederland en die hebben geen last van de Ethanol? Vreemd! Bij navraag bij de fabrikant, bleek dit verhaal (in elk geval voor mijn auto) niet aan de orde te zijn. Lijkt mij meer propaganda om grenstankers in het eigen land te houden (en zo de schatkist te spekken).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.