Benzineauto maakt duidelijke comeback in leasemarkt

De benzineauto wint aan populariteit op de leasemarkt. In de eerste helft van dit jaar steeg het aandeel bestelde benzinevoertuigen van 37 naar 58 procent. Dat becijfert Leaseplan Nederland. Het aandeel semi-elektrische auto’s daalde juist fors. Deze ontwikkelingen zijn volgens het bedrijf veroorzaakt door veranderingen in de autobelastingen.

Dit nieuwe belastingbeleid heeft een groot effect op de keuzes van de leaserijder, stelt de leasemaatschappij. Zo daalde het aantal bestellingen van plug-in hybrides in de eerste zes maanden van dit jaar naar vier procent. Vorig jaar was nog twaalf procent van alle nieuw bestelde lease-auto’s een plug-in hybride.

De daling van het aantal bestelde hybrides wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt door de verkoophausse aan het einde van 2015. Doordat begin 2016 de autobelastingen voor dit type voertuigen minder voordelig werden, bestelden veel leaserijders hun semi-elektrische auto bewust nog vóór de jaarwisseling. De verkoop in de maanden na de jaarwisseling valt dan logischerwijs wat lager uit.

Comeback

Benzinevoertuigen maakten een duidelijke comeback. Nu de bijtelling voor de meeste nieuwe plug-in hybrides begin 2016 steeg van zeven procent naar vijftien procent, laten leaserijders de stekkerauto links liggen. Ook diesel is minder in trek, nu er geen zuinige diesels tegen een laag bijtellingstarief te krijgen zijn. Het aandeel volledig elektrisch groeide wél licht, van één procent naar twee procent.

“Duidelijk is dat als de financiële prikkels wegvallen, de leaserijder weer voor de bekende klassiekers kiest”, aldus Martijn Versteegen, marketingdirecteur bij Leaseplan  De Volkswagen Passat, de Volkswagen Golf en de Opel Astra zijn de meest bestelde modellen van dit jaar onder zakelijke rijders. “Daarnaast verlengen veel leaserijders hun bestaande contract, om langer van de oude gunstige bijtellingstarieven te kunnen profiteren.”

Steeds groener

Versteegen: “Je ziet dat de leaserijder direct reageert, nu het nieuwe bijtellingsregime nauwelijks ruimte biedt om te kiezen voor de portemonnee. Jammer, want we zagen het wagenpark de afgelopen jaren steeds groener worden. De overstap naar volledig elektrisch rijden is voor veel leaserijders nog een brug te ver.”

De overheid moet volgens hem oppassen dat de milieuwinst die de afgelopen jaren is geboekt, niet teniet wordt gedaan. “Wij pleiten dan ook nog steeds voor een eerlijker belastingsysteem. Dat is volgens ons betalen naar gebruik. Dat leidt pas écht tot minder kilometers, minder files en minder CO2-uitstoot.”

Verkoophausse vorig jaar

Het leasebedrijf verwacht dat al in de tweede helft van dit jaar de gevolgen zichtbaar worden van de recent door de Eerste Kamer goedgekeurde plannen voor autobelastingen. Dit belastingbeleid heeft weliswaar betrekking op de periode 2017-2020, maar werpt zijn schaduw vooruit.

Vanaf volgend jaar geldt namelijk voor alle nieuwe lease-auto’s een bijtelling van 22 procent, waarbij alleen voor volledig elektrische en waterstofauto’s een bijtelling van vier procent geldt. Als gevolg hiervan verwacht Leaseplan eind dit jaar een run op semi-elektrische lease-auto’s. Het bedrijf voorspelt tevens dat de nieuwe Renault Mégane Station, de elektrische Hyundai Ioniq, en de nieuwe Tesla Model 3 in de smaak zullen vallen bij leaserijders.

De lage bijtelling van vier procent zal het volledig elektrisch rijden wel bevorderen, denkt de leasemaatschappij. “Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker door een breder aanbod, kortere laadtijden en een grotere actieradius”, meent Versteegen. “Maar we verwachten dat ook occasionlease aan populariteit zal winnen. Occasions zijn sowieso goedkoper in de lease. Je kunt met een occasion lease-auto nog profiteren van de oude bijtellingsregels tot een maximale looptijd van zestig maanden na de eerste tenaamstelling.”

Lees ook: Hybride auto’s definitief geen troetelkind meer van politiek

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Benzineauto maakt duidelijke comeback in leasemarkt | TankPro.nl

Benzineauto maakt duidelijke comeback in leasemarkt

De benzineauto wint aan populariteit op de leasemarkt. In de eerste helft van dit jaar steeg het aandeel bestelde benzinevoertuigen van 37 naar 58 procent. Dat becijfert Leaseplan Nederland. Het aandeel semi-elektrische auto’s daalde juist fors. Deze ontwikkelingen zijn volgens het bedrijf veroorzaakt door veranderingen in de autobelastingen.

Dit nieuwe belastingbeleid heeft een groot effect op de keuzes van de leaserijder, stelt de leasemaatschappij. Zo daalde het aantal bestellingen van plug-in hybrides in de eerste zes maanden van dit jaar naar vier procent. Vorig jaar was nog twaalf procent van alle nieuw bestelde lease-auto’s een plug-in hybride.

De daling van het aantal bestelde hybrides wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt door de verkoophausse aan het einde van 2015. Doordat begin 2016 de autobelastingen voor dit type voertuigen minder voordelig werden, bestelden veel leaserijders hun semi-elektrische auto bewust nog vóór de jaarwisseling. De verkoop in de maanden na de jaarwisseling valt dan logischerwijs wat lager uit.

Comeback

Benzinevoertuigen maakten een duidelijke comeback. Nu de bijtelling voor de meeste nieuwe plug-in hybrides begin 2016 steeg van zeven procent naar vijftien procent, laten leaserijders de stekkerauto links liggen. Ook diesel is minder in trek, nu er geen zuinige diesels tegen een laag bijtellingstarief te krijgen zijn. Het aandeel volledig elektrisch groeide wél licht, van één procent naar twee procent.

“Duidelijk is dat als de financiële prikkels wegvallen, de leaserijder weer voor de bekende klassiekers kiest”, aldus Martijn Versteegen, marketingdirecteur bij Leaseplan  De Volkswagen Passat, de Volkswagen Golf en de Opel Astra zijn de meest bestelde modellen van dit jaar onder zakelijke rijders. “Daarnaast verlengen veel leaserijders hun bestaande contract, om langer van de oude gunstige bijtellingstarieven te kunnen profiteren.”

Steeds groener

Versteegen: “Je ziet dat de leaserijder direct reageert, nu het nieuwe bijtellingsregime nauwelijks ruimte biedt om te kiezen voor de portemonnee. Jammer, want we zagen het wagenpark de afgelopen jaren steeds groener worden. De overstap naar volledig elektrisch rijden is voor veel leaserijders nog een brug te ver.”

De overheid moet volgens hem oppassen dat de milieuwinst die de afgelopen jaren is geboekt, niet teniet wordt gedaan. “Wij pleiten dan ook nog steeds voor een eerlijker belastingsysteem. Dat is volgens ons betalen naar gebruik. Dat leidt pas écht tot minder kilometers, minder files en minder CO2-uitstoot.”

Verkoophausse vorig jaar

Het leasebedrijf verwacht dat al in de tweede helft van dit jaar de gevolgen zichtbaar worden van de recent door de Eerste Kamer goedgekeurde plannen voor autobelastingen. Dit belastingbeleid heeft weliswaar betrekking op de periode 2017-2020, maar werpt zijn schaduw vooruit.

Vanaf volgend jaar geldt namelijk voor alle nieuwe lease-auto’s een bijtelling van 22 procent, waarbij alleen voor volledig elektrische en waterstofauto’s een bijtelling van vier procent geldt. Als gevolg hiervan verwacht Leaseplan eind dit jaar een run op semi-elektrische lease-auto’s. Het bedrijf voorspelt tevens dat de nieuwe Renault Mégane Station, de elektrische Hyundai Ioniq, en de nieuwe Tesla Model 3 in de smaak zullen vallen bij leaserijders.

De lage bijtelling van vier procent zal het volledig elektrisch rijden wel bevorderen, denkt de leasemaatschappij. “Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker door een breder aanbod, kortere laadtijden en een grotere actieradius”, meent Versteegen. “Maar we verwachten dat ook occasionlease aan populariteit zal winnen. Occasions zijn sowieso goedkoper in de lease. Je kunt met een occasion lease-auto nog profiteren van de oude bijtellingsregels tot een maximale looptijd van zestig maanden na de eerste tenaamstelling.”

Lees ook: Hybride auto’s definitief geen troetelkind meer van politiek

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.